E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıKüresel piyasalarda pozitif hava sürüyor---

Küresel piyasalarda pozitif hava sürüyor

Küresel piyasalarda pozitif hava sürüyor
08 Mayıs 2020 - 09:25 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende kur cephesindeki yukarı yönlü hareketin hız kazanmasının, endeksteki pozitif yöndeki hareketi baskıladığı belirtiliyor

Küresel piyasalarda yeniden açılma haberlerinin yanı sıra ABD ve Çin arasındaki gerilime karşılık kurulan temasların piyasalar tarafından pozitif karşılandığı görülüyor. Haftanın genelinde pozitif seyreden endeksler haftanın son işlem gününde de bu tabloyu koruyor.

Bu sabah Asya piyasalarında pozitif bir hava var ve benzer tablo vadeliler cephesinde de güçlü şekilde izlenmekte. ABD endeksleri dün yeniden açılma haberlerinin yarattığı rüzgâr ile günü pozitif tamamladı. NASDAQ endeksi 2020 yılının tüm kayıplarını toparladı ve 8979 Dolar seviyesine çıktı.

Bugün için özellikle ABD endeksleri cephesinde takip edilecek veri nisan ayı TDİ verisi olacak. Geçtiğimiz günlerde ADP özel sektör istihdam değişimi verisinde 20,2 milyon kişilik azalmanın yanı sıra haftalık işsizlik başvurularında da 3 milyon üzeri başvurunun devam ettiği gözleniyor. Bu nedenle bugün açıklanacak veride çift haneli işsizlik ve istihdam tarafında da ciddi bir düşüş bekleniyor.

Emtialar cephesinde ise ons altın yeniden 1720$ seviyesine yaklaştı. İşgücü istatistiklerine dair beklentiler altında alım iştahını yeniden canlandırmış durumda ve bu nedenle verinin seyri hareketin yönü açısından önemli olacak. Petrol fiyatlarını ise stoklar artışının azalması, benzin stoklarının ise tam tersine azalma kaydetmesi ve Suudi Arabistan’ın geçtiğimiz aylarda uyguladığı indirimin aksine petrol satış fiyatlarını artırması pozitif hareketin korunmasını destekliyor. Bu sabah ham petrol 24,6$, Brent petrol 28,9$ seviyesinden işlem görüyor.

Yurtiçi piyasalarda ise endeks içerideki haber akışlarının etkisi ile global piyasalardaki hareketi takip edemiyor. Kur cephesinde yukarı yönlü hareketin hız kazanması, endekste pozitif yöndeki hareketini baskılıyor. Dün günü %0,18 aşağıda 98.399 puanla tamamladı. İşlem hacmi ise 12,1 milyar TL olarak gerçekleşti. Endekse en yüksek katkının ise madencilik sektöründen geldiği görülüyor. Kur tarafında ise 7 TL üzerindeki seyir korunmakta. Bugün içerisinde daha çok global piyasalardaki veri takvimi izlenecek. İçeride yeniden açılma ve salgınla ilgili tabloya dair haber başlıkları önemle izlenirken, iyileşme kaydeden bu görünüm ekonomik faaliyetlerin başlamasına da sinyal oluşturmakta. Diğer yandan TL varlıkların seyri açısından öğleden sonra gelecek TDİ verisi izlemekte fayda var.

Manşette Öne Çıkanlar

BDDK, Yurtdışında kurulu olan 3 bankaya bir bacağı TL olan döviz işlem yasağı getirdi. Bu bankalar, Citibank, BNP Paribas ve UBS olarak açıklandı.

Çin Başbakan Yardımcısı Liu He, ABD Ticaret Temsilcisi Lighthizer ve ABD Hazine Bakanı Mnuchin, iki ülkenin Faz-1 ticaret anlaşmasını uygulamak için birlikte çalışacağını belirtti.

Philadelphia Fed Başkanı Harker, negatif faizlerin ABD ekonomisine yardımcı olmayacağını, çünkü içinde bulunulanın işletmeleri ve hanehalklarını harcama yapmaktan alıkoyan bir kamu sağlığı krizi olduğunu, sermaye maliyetinin yol açtığı bir kriz olmadığını söyledi.

ABD haftalık ilk işsizlik başvuruları 3,17 milyon kişi olarak gerçekleşti.

Bugün TSİ 15:30’da nisan ayı tarım dışı istihdam verisinin açıklanması bekleniyor.

ABD'nin ikinci büyük araç üreticisi Ford Motor, Kuzey Amerika'da bulunan fabrikalarında 18 Mayıs'tan itibaren yeniden üretime başlayacağını duyurdu. 

TL varlıklar kapanışa doğru pozitif seyredebilir

Yurtdışı hisse piyasalarında iyimserlik sürüyor

Yurtdışı olumlu, BIST negatif ayrıştı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)