E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel piyasalarda güvenli limana talep azaldı---

Küresel piyasalarda güvenli limana talep azaldı

Küresel piyasalarda güvenli limana talep azaldı
18 Ocak 2017 - 07:47 borsagundem.com

Global piyasalarda, Trump'ın görevi devralması öncesi, altın ve yen, güvenli liman alımlarının azalması ile geriledi

Asya borsaları, ABD başkanı seçilen Donald Trump'ın değerli dolar hakkında endişelerini dile getirdiği hafta sonundaki açıklamalarının ardından bugün yatırımcıların ihracatçı şirketlerin hisselerinde yaptığı alımlarla yaklaşık üç ayın zirvesine yakın tutundu.

Trump hafta sonunda Wall Street Journal'da yer alan söyleşisinde ABD'li şirketlerin Çin ile artık rekabet edemediğini belirterek, "Paramız çok değerli ve bu da bizi öldürüyor" demişti.

Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 0.4 primle geçen hafta Perşembe gördüğü üç ayın zirvesine yakın seviyelerde bulunuyor. Kazanımlara Hong Kong ve Çin borsaları öncülük ediyor.Japonya'da Topix Endeksi yüzde 0.4 düştü e kayıplarını üçüncü güne yaydı.

Uzmanlar 2017'ye girerken Çin'de ekonomik büyümenin istikrarlı göründüğünü, ancak artan borçluluk oranları nedeniyle büyümenin ikinci çeyrekte belirgin derecede yavaşlamasının kaçınılmaz olduğunu belirtiyorlar.

Güvenli liman niteliğindeki varlıklara yönelik talep, Donald Trump'ın başkanlığı devralmasından önce, doların Temmuz ayından bu yana en hızlı düşüşünün ardından, yen, ABD Hazine tahvilleri ve altının sakinleşmesi ile birlikte azaldı.

Altın ve Japon yeni, son sekiz günde ilk kez değer kaybetti. Çin hisse senetleri, Devlet Başkanı Xi Jinping'in Davos'taki Dünya Ekonomik Forumu'nda boy göstermesi ile birlikte, piyasa istikrarının sağlanmasına yönelik devlet çabalarının arttığına ilişkin spekülasyonun etkisiyle değer kazandı. Hong Kong'da Hang Seng Endeksi Kasım ayının başından bu yana en yüksek seviyesine çıkmasını sağlayan yükseliş serisini devam ettirdi. Tokyo hisseleri, Standard & Poor's 500 Endeksi'nin (S&P 500) dünkü düşüşünün ardından Sydney ve Taipei hisseleri ile birlikte değer kaybederken, Jakarta ve Manila hisseleri yukarı yönde hareket etti.

ABD para birimi, San Francisco Fed Başkanı John Williams'ın ekonominin maksimum istihdam hedefine ulaştığını ve kademeli faiz artırımının muhtemelen uygun olacağını kaydetmesinin ardından yükseldi. Öte yandan, aracı kuruluşlar, Morgan Stanley'in güçlü dördüncü çeyrekten gelen ivmenin 2017'nin ilk haftalarına yansıdığı değerlendirmesinde bulunması ile birlikte, ABD seçimleri sonrası güçlenen para birimlerinin ve tahvil işlemlerinin meyvelerini topluyor.

Toronto'da Aveneu Investment Management fon yöneticisi Paul Harris,Bloomberg TV'ye yaptığı değerlendirmede, "Trump çok fazla açıklama yaptı, ancak yatırımcılar bu açıklamalar ve bunların etrafındaki politikaların uygulamaya geçtiğini görmeyi bekliyor," dedi ve "İçinde bulunduğumuz dönemde biraz volatilite görebilirz" şeklinde görüş bildirdi.

Chicago Board Options Exchange Volatilite Endeksi Salı günü yüzde 5.7 yükselerek bu yılın en yüksek seviyesine çıktı. Nikkei Endeksi için benzer volatilite göstergesi, önceki iki günde yüzde 15 güna rttıktan sonra, Çarşamba günü yüzde 0.2 geriledi.

Döviz piyasalarına bakıldığında ise sterlin dün kaydettiği yaklaşık 20 yılın en keskin kazanımlarını kısmen muhafaza etti. Sterlin, İngiltere'nin AB'den ayrılmak için Birlik ile varacağı mutabakatın parlamentoda oylanacağına Başbakan Theresa May'in söz vermesinin ardından dün yüzde 3.1 yükseldikten sonra yüzde 0.6 geri çekilerek 1.2341 dolar seviyesine indi.

Dolar ise ticaret ağırlıklı döviz sepeti karşısında 15 yılın zirvesi olan 3 Ocak tarihine kıyasla yüzde 3.5 kayıpla 100.44 düzeyinde işlem görüyor.

Euro ise dün 8 Aralık'tan bu yana en yüksek seviye olan 1.07195'e kadar yükseldikten sonra bugün yüzde 0.2 kayıpla 1.06970'ten işlem görüyor.

Yen dolar karşısında önceki yedi seansta yüzde 3.9 yükseldikten sonra yüzde 0.4 düşerek 113.04'e indi.

Avustralya doları yüzde 0.3 düşüşle 75.44 ABD senti seviyesine indi. Avustralya para birimi, bu yılın başından bu yana yüzde 4.9 değer kazandı ve G-10 ülkelerinin para birimleri arasında en iyi performansı gösteren para oldu.

Emtia

*Altın yüzde 0.2 düştü ve 7 gün süren Kasım ayından bu yana en uzun çıkış serisini sonlandırdı.

*Demir cevheri vadelileri yüzde 1.3 düştü ve yedi gün süren yükselişini sonlandırdı.

Yatırımcılar Fed'in politika görünümü hakkında ipuçları için Yellen'in bugün TSİ 23.00'te yapacağı konuşmayı izliyor olacaklar.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)