E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıKüresel piyasalar polyannacılık mı oynuyor?---

Küresel piyasalar polyannacılık mı oynuyor?

Küresel piyasalar polyannacılık mı oynuyor?
31 Mart 2023 - 08:57 borsagundem.com

Dinamik Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende piyasalar mercek altına alınıyor.

Piyasalarda bankacılık sorunları çözülmüş ve Fed’e ilişkin beklentilerde aşırı iyimserliğin fiyatlanmasıyla risk iştahının açık olduğunu söyleyebiliriz. Öte yandan Fed yetkililerinin de enflasyon vurgulu konuşmalarının devam ettiğini hatırlatmakta fayda görüyoruz.

ABD endeksleri %1’e yakınsayan yükselişle günü tamamladı. Dow Jones endeksi psikolojik seviye olan 32.600’ün, S&P500 4.000 seviyesinin üzerinde yer alırken Nasdaq endeksi 6 haftanın zirvesine geldi. Ülke endeksleri Ocak’tan beri en iyi haftalık kapanışına hazırlanıyor. Öte yandan işsizlik maaşı başvuruları da 198bin geldi. ABD vadeliler ise pozitif işlem görüyor.

Avrupa endeksleri %1’i aşan değer kazancıyla günü tamamladı. Bölgede Almanya ve İspanya’dan enflasyon verilerini takip ettik. Almanya’da enflasyon %7,8 ile son 1 yılın, İspanya’da enflasyon %3,3 ile son 2 yılın en düşüğü kaydedildi. Gıda fiyatlarındaki ve ücret artışlarındaki baskıların devam ettiğini söyleyebiliriz. Ancak buna rağmen çekirdek enflasyon tarafındaki baskılar devam etti. Bu sonuçların ardından AMB’den faiz artırım beklentileri 50 baz puanın üzerine çıktı.

Asya endekslerinde %1’i aşan yükselişle işlem görüyor. Bölgedeki katalist etmenlere baktığımızda ise Çin’den imalat PMI verisi 51,9 gelirken hizmet PMI ise 58,8 ile 12 yılın zirvesine tırmandı. Buna ek olarak Alibaba’nın yapacağı halka arzlarda da ayrıntılar belli olmaya başladı. Alibaba ilk olarak lojistik birimini arz edecek. Öte yandan ABD ve Hollanda’nın ardından Japonya da Çin’e çip ihracatına kısıtlama getirdi.

BIST100 Endeksi dünü 47.11 (% 0.95) puanlık düşüş ile 4.896 seviyesinden ve 51.765 milyon TL işlem hacmiyle kapattı. Borsa İstanbul’da dalgalı seyir sürüyor. Önceki gün sert düşüşe gelen tepki çıkışı dün satışla karşılaştı. Satışlar derinlik kazanmazken hisse bazlı hareketlilik yoğundu. Döviz kurlarında yükseliş eğilimi sürüyor.

Bugün Fed’in yakından takip ettiği PCE enflasyonu açıklanacak. Aynı zamanda Euro Bölgesi enflasyonunu ve AMB Başkanı Lagarde’ın konuşmasını takip edeceğiz. İçeride ise S&P’nin Türkiye değerlendirmesi gündemimizde olacak. Hatırlanacağı üzere 2 hafta önce Fitch değerlendirme yapmamıştı. S&P ise en son Eylül 2022’de negatif olan görünümüzü durağana B+ olan notumuzu B’ye düşürmüştü.

BİST100 endeksinde pozitif bir açılış bekliyoruz.

Bakır ve demir çeyreklik artışa hazırlanıyor

 

Borsalar oldukça çalkantılı bir ay geçirdi

 

Borsada hacmin yüzde 17,46’ sı beş hissede

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)