E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıBakır ve demir çeyreklik artışa hazırlanıyor---

Bakır ve demir çeyreklik artışa hazırlanıyor

Bakır ve demir çeyreklik artışa hazırlanıyor
31 Mart 2023 - 08:44 borsagundem.com

Bakır ve demir cevheri, Çin'de talepteki iyileşmeyle birlikte çeyreklik artışa hazırlanıyor

Bakır fiyatları, Çin'in katı Kovid-19 kısıtlamalarını kaldırmasının ardından gelen talepteki iyileşmeyle birlikte üst üste ikinci çeyreklik artışını gerçekleştirme yolunda ilerliyor.

Londra Metal Borsası'nda üç ay vadeli bakır, TSİ 05.21'de %0,2 artışla 9.015 dolar/tona yükseldi ve bu çeyrekte şimdiye kadar %7,7 arttı.

Shanghai Vadeli İşlemler Borsası'nda Mayıs vadeli bakır kontratı, %0,3 düşüşle 69.490 yuan/tona (10.139,20 dolar) indi, ancak bu çeyrekte şu ana kadar %5,2 arttı.

Çin'in geçen Aralık ayında Kovid-19 kısıtlamalarını kaldırması, ülkenin ekonomik faaliyetlerini canlandırmasıyla bakır talebinin artacağına dair umutları artırdı.

Öte yandan nikel işlemleri, dolandırıcılık ve LME işlem limiti ve incelemesi nedeniyle azaldı.

Nikel, 2023'ün ilk üç ayında temel metaller arasında en çok düşen olurken, LME'de üç aylık kontrat bu yıl şu ana kadar %22,8 ve aynı dönemde en çok işlem gören SHFE skontratı %20,1 düştü.

Bu çeyrekte şu ana kadar LME'de alüminyum %0,6 arttı ve aynı dönemde çinko %1 düştü, kurşun %6,9 ve kalay %5 yükseldi.

SHFE'de alüminyum bu çeyrekte şu ana kadar %0,2 yükseldi, aynı dönemde çinko %3,9, kurşun %4,3 ve kalay %0,4 düştü.

Demir cevheri, Çin'de talep umutlarıyla ikinci çeyreklik artışına hazırlanıyor

Dalian ve Singapur'da demir cevheri vadeli işlemleri bugünkü işlemlerde arttı ve Çin'de çelik talebinin artacağı beklentileri ve sıkı arz endişelerinin desteğinin artırması üzerine üst üste ikinci çeyreklik kazancına hazırlanıyor.

Çin'de sıfır-Covid politikasının kaldırılması ve emlak sektörüne yönelik destekleyici önlemlerin ekonomik toparlanma ve çelik talebi beklentilerini canlandırmasıyla demir cevheri Ekim ayının düşük seviyelerinden toparlandı.

Çin'in özellikle bahar mevsiminde inşaat çeliğine olan talebinin artması ve liman tarafındaki demir cevheri stokunun düşmesi de fiyatları destekledi. Ancak küresel ekonomik belirsizlikler ve üretim kısıtlamaları ile Çinli düzenleyicilerin aşırı fiyat spekülasyonlarına karşı uyarıları kazançları frenledi.

Dalian Emtia Borsası'nda Mayıs vadeli demir cevheri, sabah işlemlerini %1,3 artışla 908 yuan/tondan (132,46 dolar) tamamladı ve üç aylık bazda %6'dan fazla kazanç elde etti.

Singapur Borsası'nda, Mayıs vadeli demir cevheri %0,1 artışla 125,50 dolar/tona yükseldi ve üç aylık kazancını %10'un üzerine çıkardı.

Analistler, Çin'in karbon emisyonunu azaltma hedefi doğrultusunda bu yıl ham çelik üretimini yeniden azaltmayı hedeflemesiyle, Çin'in demir cevheri talebindeki gücün yılın ikinci yarısında azalabileceğini belirtti.

Shanghai Vadeli İşlemler Borsası'nda inşaat demiri %0,7, sıcak haddelenmiş rulo %0,9 ve filmaşin %0,1 artarken, paslanmaz çelik %0,8 düştü.

Dalian'da koklaşabilir kömür %1,5 ve kok kömürü %2,4 yükseldi.

Uzmanlar uyardı! Piyasadaki 'sahte altın'a dikkat

 

Yassı çelik ürünlerinde gümrük vergisine erteleme

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)