E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel piyasalar hafta başında neden yükseldi?---

Küresel piyasalar hafta başında neden yükseldi?

Küresel piyasalar hafta başında neden yükseldi?
06 Ekim 2022 - 18:05 borsagundem.com

Pazartesi ve salı günü küresel borsalarda ciddi bir yükseliş ivmesi yakalandı. DataTrek araştırma ekibi zayıf bir eylül ayının ardından bu pozitif momentumun nasıl sağlandığını açıkladı

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel borsalar yılın son çeyreğine oldukça güçlü bir ralliyle başladı. Üçüncü çeyreğin büyük bir kısmına hakim olan ayı piyasası yatırımcıları için söz konusu ralli şaşkınlık yarattı.

ABD borsaları hafta başından bu yana yaklaşık %5 yükseldi ve Nisan 2020’den bu yana en iyi iki günlük performansını ortaya koydu. Yatırım araştırmaları firması Bespoke verilerine göre %5’lik yükseliş devam ederse endeks 1953’ten bu yana dördüncü çeyreğin ilk 5 seans günündeki en güçlü performansını sergilemiş olacak.

Yahoo Finance’in haberine göre DataTrek araştırma ekibi borsalardaki alım momentumunu destekleyen beş sağlam neden olduğunu belirtiyor:

Tahvil faizleri

ABD Hazinesi tahvil getirileri son rekor seviyesinden geri çekildi. 2 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri 26 Eylül’deki %4,32 seviyesinden hafta başında %4,10’a kadar geriledi. 10 yıllık tahvil getirileri de 27 Eylül’deki %3,96 seviyesinden %3,64’e kadar geri çekildi. Söz konusu tablo teknoloji alanındaki AMD, Amazon ve Apple gibi lider isimlere yönelik yatırımların hızlanmasına neden oldu.

Döviz piyasası

Düşük tahvil getirileri döviz piyasalarının sabitlenmesini sağladı. Euro 0,9983 dolara kadar yükselerek dolarla parite seviyesine yaklaştı. İngiliz Sterlini 26 Eylül’deki 1,07 dolar dip seviyesinden 1,15 dolara kadar yükseldi. ABD Doları’nın küresel piyasalardaki değer kaybı, Caterpillar ve Microsoft gibi çok uluslu şirketlerin hisse fiyatlarını destekledi. Hisseler son zamanlardaki en yüksek seviyelerine erişti.

İstihdam verileri

ABD yatırımcıları cuma günü yayınlanacak istihdam raporunu beklerken salı günü açıklanan tarım dışı istihdam (JOLTS) raporu istihdam piyasası için ilk kez zayıflama belirtileri gösterdi. Bu haftanın başlarında açıklanan imalat verileri de ekonomik aktivitede ve fiyatlama baskısında bir gevşeme olduğunu göstererek, piyasaları ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz artırımlarında daha erken hız keseceği umutlarını teşvik etti.

Bilanço sezonu

ABD 3. çeyrek bilanço sezonu önümüzdeki hafta başlıyor. Tahminlerse, şirketlerin Wall Street rakamlarını yüzde birkaç oran geçebilmeleri için yeterince düştü. Ancak Yahoo Finance haberine göre bilançoları FedEx, Nike ve Hasbro’dan gelen korkunç mali uyarılar ışığında izlemek gerekiyor.

Bir ay boyunca FED toplantısı yok

2 Kasım tarihine kadar yeni bir FED toplantısı olmayacak. Bu sebeple piyasalar para politikasından çok bilançolara odaklanabilir. Geçen hafta FED üyelerinden gelen şahin söylemler piyasaları frenlemişti. Para politikasından bir nebze uzaklaşan piyasa gündemi borsalarda kısa vadeli rahatlama getirebilir.

Ayı piyasası bitmedi

Tüm bu destekleyici atmosfere rağmen, borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, hafta ortasında tahvil faizleri bir miktar toparlanmasıyla ABD borsalarındaki iki günlük ralli de duraksadı. Perşembe günü itibariyle 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri %3,79, 2 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri ise %4,40 seviyesinden işlem görüyor. Yeni günde euro 0,98 dolardan işlem görürken sterlinse 1,15 dolardan 1,12 dolar seviyesine kadar geriledi.

Küresel ekonomilerin istikrarsız durumu ve merkez bankası yetkililerinin enflasyonla mücadele konusunda kararlı tutumu göz önüne alındığında, yatırımcılar satış dalgasının yeniden başlayabileceği konusunda tetikte kalmayı sürdürüyor.

Merkez bankaları hata yapabilir

ABD Merkez Bankası diğer merkez bankaları için hızı belirleyen faiz oranlarını agresif bir şekilde yükselterek enflasyonu durdurma misyonunu devam ettiriyor. FED’in söz konusu hamleleri aynı zamanda küresel ekonomideki dengeleri de değiştiriyor. Wall Street’se merkez bankalarından gelecek olası bir politika hatasına hazırlanıyor.

JPMorgan Baş Stratejisti Marko Kolanoviç, müşterilere gönderdiği yeni bir notta, "Merkez bankalarının politika hatası yapması ve yeni jeopolitik takip riskleri konusunda giderek daha fazla endişe duyuyoruz" ifadelerine yer verdi.

FED’in şahin tonu, yükselen ABD Doları’ndan %7'ye yaklaşan mortgage faizlerine kadar ekonominin birçok alanında etkilerini gösterdi. ABD borsaları ekim ayına güçlü başlasa da Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq endeksleri halen yıl başına göre iki haneli düşüşle işlem görüyor. Gelişmekte olan piyasalar da ciddi bir baskı altında.

ABD merkezli banka Truist’in Baş Yatırım Sorumlusu Keith Lerner, küresel piyasalara ilişkin yorumlarında şu ifadelere yer verdi: 

“Dalgalı piyasalar için temel görüşümüz, önümüzdeki altı ila 12 ay içinde kalite ve savunma pozisyonundaki artışların bozulmadan kalacağı yönünde. Para politikasının uzun ve değişken gecikmelerle etki gösterdiği göz önüne alındığında küresel sıkılaştırma döngüsü 2023'e kadar ekonomik büyümeye ağırlık verecektir."

"Bu nedenle, FED dördüncü çeyrekte politikasını değiştirse veya enflasyon yavaşlasa bile, riskli varlıklarda belki kısa vadeli bir ralliye enerji sağlayabilir. Ancak, muhtemelen ekonominin aşağı yönlü yörüngesini ve orta vadedeki zorlu piyasa zeminini değiştirmez." 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis : )07 Ekim 2022 08:11

    dow ve sp de gözlerim. Her gün garik açar bakaroldum. 2020 noktasını aşağı kıarar mı? kırmaz mı? bir göz atarak... O kırılırsa ayı diye tabir ediliyor ABD pıyasaları, uzaklaştıkça daha pozitif ve kendimize gelen borsa oalrak nitelenıyor. olayın özeti bu. ayı mı, deve mı, kedi uçtu, zürafa coştu,  gerisi langırtı lungurtu... olayın temel ve özeti yazdım. istesem sayfalarca makale yazar araasına yazardım :D fark mu...