E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıKüresel merkez bankaları neden altın alıyor?---

Küresel merkez bankaları neden altın alıyor?

Küresel merkez bankaları neden altın alıyor?
27 Ocak 2023 - 13:04 borsagundem.com

Küresel merkez bankaları 2022’nin üçüncü çeyreğinde son 50 yılın en hızlı altın alımını gerçekleştirdi. Merkez bankalarının bu tercihinin nedeni ise altının sarı ve parlak bir metal olmasının çok ötesinde

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Altının yatırımcı portföylerine eklenmesi için yeni bir sebep daha ortaya çıktı. Merkez bankaları rekor bir hızla hazinelerine altın stokluyor.

MarketWatch’un haberine göre, üç ekonomist, Uluslararası Para Fonu’ndan (IMF) Chima Simpson ve Serkan Arslanalp ile UC Berkeley’den Barry Einchengreen yeni bir rapor yayınladı. Raporda altının uluslararası rezerv para birimi olma yolunda güçlü bir geri dönüş gerçekleştirdiğine dikkat çekildi.

Ekonomistlerin raporunda, “Merkez bankası altın varlıkları Küresel Finansal Krizi’nden bu yana yükseldi” ifadelerine yer veriliyor. Rapora göre küresel merkez bankaları geçtiğimiz 15 yılda önceki 10 yılın satışlarını telafi etmenin de ötesinde altın stoklamaya odaklandı. Bununla birlikte dünya çapındaki merkez bankalarının 2022'nin üçüncü çeyreğinde son 55 yıl içerisindeki diğer çeyreklerden daha fazla altın satın aldığı belirtiliyor.

Altın alıcıları Rusya, Çin, Hindistan, Türkiye, Arjantin, Macaristan ve Belarus gibi gelişmekte olan ülkelerden oluşuyor. Ekonomistlerin bildirdiğine göre, bunlardan yaklaşık 14'ü, rezervlerinin bir payı olarak altını bu bin yılda şu ana kadar yüzde 5’ten fazla artırdı.

MarketWatch yazarı Brett Arends’e göre merkez bankalarının altın tercihinin sarı ve parlak olmasının dışında birkaç kilit sebebi var. Altın paslanmıyor. Popüler bir mücevher. Bununla birlikte uzun süreler değerini koruyabildiği görülüyor. Altın güvenilir bir para birimi. Tarihte binlerce yıl öncesine gidildiğinde insanların kredibilitesini öğrenmenin yolu internet üzerinden kredi puanı sorgulama biçiminde değildi. Arends, “Orta Çağ'da Çin'den Konstantinopolis'e kadar İpek Yolu boyunca ticaret yapıldığını ve altının ortak bir para birimi olarak kullanışlılığının açıkça ortaya çıktığını hayal edin” diyor.

Ancak tüm bunlar merkez bankalarının altın tercihinin sadece yan sebepleri.

Ekonomistlerin raporunda konuyla ilgili, “Ülkeler finansal yaptırımlara maruz kaldığında ve bu finansal yaptırımlar potansiyel olarak varlıkların dondurulmasını veya servetlere el koyulmasını içerdiğinde altın güvenli ve arzu edilen bir rezerv varlık olarak algılanmaktadır” deniliyor.

“G-7 ülkelerinin Rusya Merkez Bankası'nın döviz rezervlerini dondurma kararı merkez bankası rezervlerinin yaptırımlardan daha iyi yalıtılmış başka bir biçimde tutulup tutulamayacağı sorusuna dikkat çekti.”

Raporda Rusya’nın Ukrayna’ya ilk kez saldırdığı ve Kırım’ı ele geçirdiği 2014 krizinden bu yana altın stoklarını hızlı bir şekilde artırdığına işaret ediliyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre Rusya, İran ve diğer ülkelerin ABD yaptırımlarına maruz kalması ABD Doları’na bağlı bir küresel finans sisteminin güvenliğine dair endişeleri de beraberinde getiriyor. Altının reel bir varlık olması ve eritilebilmesi (diğer bir deyişle değerini korumak için bir damgaya ihtiyaç duymaması) sayesinde takip edilebilme ihtimalinin düşüklüğü devletlerin altın tercihinde önemli bir alternatif sunuyor. Üstelik altın ticareti herhangi bir ülkenin kontrolünde de değil.

Altın fiyatlarında son dönemde görülen yükseliş de tüm bu değişkenlerin bir araya gelmesine bağlı olabilir. Arends altının değersiz bir avuç sarı metal olduğuna, herhangi bir getiri sağlamadığına ve bugünün dünyası için herhangi bir karşılığı olmadığına dair argümanlar üretilebileceğini belirtiyor. Bununla birlikte borsa yazarına göre altının düzenlenmiş uluslararası finans sistemi dışında kullanılabilecek tek likit finansal varlık olduğu görüşü de benimsenebilir. MarketWatch yazarı bu noktada kararın tamamen yatırımcıda olduğunu belirtiyor.

Altın güne düşüşle başladı

 

ABD'de güçlü büyüme altını fiyatını düşürdü

 

Bitcoin, izlemesi zor bir sanat filmi gibi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)