E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel piyasalarda dolar daha da düşerken emtia yükseldi---

Küresel piyasalarda dolar daha da düşerken emtia yükseldi

Küresel piyasalarda dolar daha da düşerken emtia yükseldi
10 Ocak 2017 - 07:45 borsagundem.com

Global piyasalarda, dolar endeksi düşüşünü ikinci güne taşırken, emtia değer kazandı

Dolar düşüşünü ikinci güne taşıdı ve yılın başında gördüğü son birkaç yılın zirvesinden düşüşünü sürdürdü. Avrupa endeks vadeli kontratları fazla değişmezken, Asya hisse senetleri, Japonya'daki kayıpların Hong kong'daki yükselişleri dengelemesi ile karışık seyretti. Petrol Pazartesi günkü güçlü düşüşün ardından yukarı yönde hareket ederken, demir cevheri sıçradı.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi, seçilmiş başkan Donald Trump'ın medya brifingi öncesi, son beş günde dördüncü düşüşünü gösterdi. New York'ta hisse senedi endeks vadeli kontratları düşüşün ikinci güne yayılabileceğini işaret etti. Japonya hisse senetleri Pazartesi günkü tatilin ardından haftanın ilk işlem gününde düşerken, Hong Kong Hisse senetleri yükselişini dördüncü güne taşıdı. Altın bir ayın zirvesine ulaştı ve demir cevheri vadelileri, Çin'de üretici fiyatlarının Aralık ayında beş yılın en hızlı artışını gerçekleştirdiğini gösteren verinin ardından 16 Aralık'tan bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

Siyasi gelişmelere ilişkin kaygılar, Trump'ın sürpriz seçim zaferinin ardından görülen iyimser hava sonrası, yeni yılda yeniden piyasalarda etkili oldu ve yatırımcılar endişelerini büyük ölçüde Döviz piyasası üzerinden gösterdi. Sterlin Brexit'in olası etkilerine ilişkin endişelerle birlikte değer kaybederken, bitcoin, geçen hafta tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkmasının ardından sert düştü. Ham Petrol , beş haftayı aşkın sürenin en hızlı kaybını yaşamasının ardından varil başına 52 doların üzerine tırmandı.

Tokyo'da Daiwa Securities Co. kıdemli Döviz stratejisti Yukio Ishizuki, "Piyasada hava oldukça tutuk," dedi ve "AVD ekonomisindeki güçlü seyir doğal olarak doları çekici kılıyor, ancak beklentilerin büyük kısmının Trump'ın politikalarına dayanması ve piyasaların şu sıralar bir düzeltme yapması dikkate alındığında, dolarda uzun pozisyona girmek biraz korkutucu" şeklinde görüş bildirdi.

Para Birimleri

*ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi Londra saati ile 07:32'de yüzde 0.1 aşağıda seyrediyordu ve 3 Ocak'ta 14 yılın en yüksek seviyesini görmesinden bu yana yüzde 1.1 düştü.

*Offshore piyasada işlem gören Çin yuanu, kazançlarını geri vererek önceki kapanış seviyesine geldi. Yuan geçen hafta Kasım ayından bu yana en yüksek seviyesini görmesinina rdından iki gün üst üste düştü. Güney Kore para birimi won dün yüzde 1.3 düştükten sonra yüzde 1.1 tırmandı.

*Yen dolar karşısında Pazartesi günü yüzde 0.9 değer kazandıktan sonra yüzde 0.2 yükselerek 115.76 seviyesine çıktı.

*Sterlin, İngiltere Başbakanı Theresa May'in haftasonu yaptığı açıklamada Brexit konusundaki müzakerelerin üyeliğin devam ettirilmesi için değil doğru ilişkiye ulaşmak için olacağını söylemesinin ardından Pazartesi günü 28 Ekim'den bu yana en düşük seviyesini gördü.

*Sert Brexit olarak adlandırılan durum, İngiltere Merkez Bankası'nın faizi daha uzun bir süre daha düşük tutmasına neden olabilir ve bu durum aynı zamanda sterlini zayıflatırken, temel hisse senedi endeksindeki yabancı odaklı firmalara destek getirebilir. Sterlin Salı günü dolar karşısında yüzde 0.1 düşerek 1.2148 seviyesine indi. Euro yüzde 0.2 yükseldi.

Hisse Senetleri

*Standard & Poor's 500 Endeksi (S&P 500) Cuma günü tüm zamanların en yüksek seviyesinden kapanırken ve Trump'ın seçilmesinden bu yana kazancını yüzde 6.4'e çıkarmasının ardından Pazartesi günü yüzde 0.4 geriledi. Dow Jones Endeksi 76 puan düşerek 19,887.38 puana indi. Endeks son bir ayda 250 punalık bir banda sıkıştı.

*Euro Stoxx 50 Endeksi de Pazartesi günü yüzde 0.4 düştü. Daha geniş tabanlı Stoxx Europe 600 Endeksi ise dün yüzde 0.5 ile 14 Aralık'tan bu yana en büyük düşüşünü gerçekleştirdi. Euro Stoxx 50 endeks vadeli kontratları fazla değişmedi.

*MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.2 tırmandı ve foalr bazlı endekste yükselen hisse sayısından daha fazla hisse değer kaybetti. Japonya'da Topix Endeksi yüzde 0.7 geriledi ve Nikkei 225 Endeksi yüzde 0.8 düştü.

*Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.3 gerilerken, Hong Kong'da Hang Seng Endeksi yüzde 0.6 yükseldi. Çin'de üretici fiyatları endeksi Aralık ayında önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5.5 yükseldi ve Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanı olan yüzde 4.6'lık artışın üzerinde gerçekleşti. Bu veri Kasım ayında yüzde 3.3 artış göstermişti.

*Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi finans hisselerinin yüzde 1.4 düşmesi ile birlikte yüzde 0.8 gerilerken, Seul'de Kospi Endeksi yüzde 0.2 kaybetti. Yeni Zelanda ve Singapur gösterge endeksşeri yukarı yönde hareket etti. Hidndistan'da S&P BSE Sensex yüzde 0.5 yükselirken, orta büyüklükte şirketleri içeren endeks bir ayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine tırmandı.

Emtia

*Batı Teksas Petrol ü (WTI), ABD'de artan aktif Petrol sondaj kuyusu sayısının OPEC'in üretim kısıntısına gitmekte olduğuna ilişkin işaretlere ağır basmasının etkisiyle dün yüzde 3.8 düşmesinin ardından yüzde 0.2 yükselerek varil başına 52.07 dolara çıktı.

*Mayıs vadeli demir cevheri kontratları, Delian Emtia Borsası'nda yüzde 5.5 yükselerek ton başına 580 yuana çıktı ve 16 Aralık'tan bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

*Altın fiyatları spot piyasada, Çin yeni yılının yaklaşması ile birlikte talebin artacağı beklentisiyle, yüzde 0.3 yükselerek ons başına 1,184.91 dolara çıktı. Metal Pazartesi günü yüzde 0.7 değer kazandı. Bakır vadelileri New York'ta yüzde 0.9 yükseldi

Tahviller

*Avustralya tahvilleri son dört seansta üçüncü kez yükseldi ve 10 yıllık tahvillerin faiz beş baz puan ya da 0.06 yüzde puanı düşerek yüzde 2.71'e indi. Yeni Zelanda'nın 10 yıllıklarının faizi sekiz baz puan düşüşle yüzde 3.17'ye geriledi.

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi Pazartesi günü altı baz puan düşerek yüzde 2.37'ye indi ve Salı günü 1 puan yükseldi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Bika10 Ocak 2017 08:42

    Dolar diğer paralar karşısında değer kaybederken bile TL karşısında değer kazanmaya devam edebiliyor.