E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel hisse piyasaları ABD faizleri tehdidiyle karşı karşıya---

Küresel hisse piyasaları ABD faizleri tehdidiyle karşı karşıya

Küresel hisse piyasaları ABD faizleri tehdidiyle karşı karşıya
04 Ağustos 2023 - 10:16 borsagundem.com

Phillip Capital: Artan faizler ve devamında güçlü gelen her veri başta ABD endeksleri olmak üzere küresel ölçüde hisse senetleri endeksleri için tehdit oluşturuyor.

Küresel hisse senetleri piyasaları için tehlike çanları bu sefer ABD faizleri tarafında çalıyor. Güçlü gelen ABD verileri sonrası ABD 10 yıllık tahvil faizleri dün %4,20’ye kadar yükselerek geçen yılki ekim-kasım dönemi rakamlarına ulaştı. Geçtiğimiz yılki bu zirvelerin bundan önce en son 2008 yılında görüldüğünü hatırlatırsak gelinen seviyelerin önemi daha iyi anlaşılacaktır. Artan faizler ve devamında güçlü gelen her veri başta ABD endeksleri olmak üzere küresel ölçüde hisse senetleri endeksleri için tehdit oluşturuyor. Yurtdışında başta ABD ve Avrupa endeksleri geçtiğimiz yılın son aylarından başlayan yükselişi bugüne kadar bir şekilde taşımayı başardı. Ancak son günlerde artan faizlerin bu piyasalar üzerinde baskı oluşturmaya başladığını görüyoruz. ABD’de güçlü istihdam ve güçlü büyüme verilerinin yanında enflasyonda düşüş eğilimin yavaşladığını işaret edecek bir veri riskten kaçışın hızlanmasına neden olabilir. Bugün açıklanacak ABD tarım dışı istihdam verisini de bu gözle takip etmek gerekiyor. Güçlü veri eşittir negatif Hisse fiyatlaması denklemine dikkat etmek lazım. Korelasyon çok yüksek olmasa da hafta içinde ADP özel sektör istihdam verisinin de istihdam piyasasındaki bu güçlü görünümü desteklediğini hatırlatalım.

İçeriye dönecek olursak son zamanlarda borsamızdaki yükselişe karşın, yüksek hacimler ve gün içi volatilitedeki yükseliş ile hisse ve sektörel bazdaki gün aşırı görülen ayrışmalar bizleri temkinli olmaya itiyor. Seçim sürecinde tüm risklere karşın sürekli olarak borsanın çok çok çok ucuz olduğunu ve risk almak gerektiğini sürekli olarak vurgulamıştık. Gelinen bu seviyelerin ardından halen borsamızın yıl içinde yeni zirveler göreceğini ve potansiyelin yüksek olduğunu düşünmekle birlikte, bu yükselişin doğrusal bir çizgide olmasına çok olasılık vermiyoruz. Bu nedenle orta vadede iyimserliğimizi korumakla birlikte, yaşanabilecek düzeltme riskini göz önünde bulundurarak kısa vade için daha temkinli ilerlemek gerektiğini düşünüyoruz. BIST 100 için kısa vadede 7.000 seviyesini kritik görüyor bu seviyenin altında 6.250 -6.200 civarına kadar olabilecek bir geri çekilme riski olduğunu düşünüyoruz. Bu tür bir düzeltme majör bir değişiklik olmaz ise yeni alım fırsatı olabilir. Elbette bu tür bir harekette günün koşullarına göre yeni bir değerlendirme yapmak gerekecektir. 7.000 üzerinde tutunma devam edecek ve son günlerde test edilen 7,350 üzerinde kapanış görülecek olursa son yükselen kanalın üst bandı 7.650 civarında bulunuyor ve en güçlü direnç oluşacak yer olarak burayı takip ediyoruz. Özetleyecek olursak BIST 100’de özellikle gün altı periyotlarda belirgin bir şekilde ortaya çıkan teknik yorulmaların ardından yukarıda sık adımlarla güçlü dirençler oluşacak bölgede olduğumuzu başka bir tabirle de yükselişin ivme kaybedeceği bölgeye geldiğimizi, bununla birlikte dışarıda da ABD faizlerinin tüm kürede olduğu gibi Borsa İstanbul için de tehdit edici boyutlara geldiğini düşünüyoruz. Bugün kadar birçok beklentinin fiyatlara girdiğini de göz önünde bulundurduğumuzda başta da ifade ettiğimiz gibi kısa vade için biraz temkinli ilerlemek gerektiğini düşünüyoruz.      

PhillipCapital’de hesap açarak Üzeyir Doğan yönetimindeki size özel atanan uzman danışmanlarımızdan destek almak isterseniz linkteki formu doldurun sizi arayalım. https://t.co/7ic5QPa8IQ

TCMB sonrası piyasalar

Ayrışmalar, artan volatilite ve artan işlem hacmi neyin habercisi?

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)