E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiKüresel ekonomiler resesyona yaklaşıyor---

Küresel ekonomiler resesyona yaklaşıyor

Küresel ekonomiler resesyona yaklaşıyor
25 Mart 2022 - 13:07 borsagundem.com

Powell’ın 50 baz puanlık faiz artışı sinyalinin ardından FED’in enflasyonun kontrolünü tamamen kaybettiği yorumları yaygınlaşıyor. Wells Fargo’dan Michael Schumacher 2023 için %50 ihtimal resesyon öngörüyor


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Wells Fargo Makro Strateji Başkanı Michael Schumacher'e göre, ABD ekonomisinin 2023'te düşüşe geçmesine ilişkin göstergelerin yoğunlaşmasıyla küresel ekonomide muhtemel bir resesyon olasılığı artıyor.

Schumacher Perşembe günü CNBC'ye verdiği röportajda, tarihi seviyelerdeki enflasyon, artan mortgage faizi oranları, emtia fiyatları, pandemi ve Ukrayna'daki savaş da dahil olmak üzere ABD Merkez Bankası’nın (FED) ileriye dönük planlarını zorlaştıracak bir dizi faktöre işaret etti.

Tüm bu faktörler Schumacher'in 2023'ün sonlarına doğru resesyon ihtimali %50 olarak değerlendirmesine yol açıyor.

Wells Fargo baş stratejisti, “Yumuşak geçiş yapabilme fikri her ihtimal için gerçekten zor olacaktı ve ek komplikasyonları düşündüğünüzde FED’in dengeleme yapabilmesini ciddi biçimde zorlaştırıyor” ifadelerine yer verdi.

Stratejist ayrıca FED’in faiz oranlarını yükseltme planlarında aşırıya kaçma olasılığının da her geçen gün daha da yükseldiğine ve piyasanın daha agresif kur artışlarıyla başa çıkmak için hazır olmadığına da dikkat çekti.

Schumacher, “FED’in resesyon riskini sınırlamaya çalışması için gerçekten mükemmel bir yol yok. Görünüşe göre Mayıs ayında büyük, erken, 50 baz puanlık bir faiz artışı söz konusu. Bir araya gelen tüm bu sorunları bir araya getirdiğinizde nihai soruyu gerçekten değiştirir mi bilmiyorum” açıklamasında bulundu.

Borsagundem.com’da yer alan habere göre bu haftanın başlarında, ünlü ekonomist Mohamed El-Erian da benzer yorumlarda bulunarak, ABD Merkez Bankası’nın hatası yapacağı öngörüsünde bulunmuştu. El-Erian, FED’in ya yüksek enflasyon ya da resesyonla ilgili bir kaybet-kaybet senaryosuyla karşı karşıya olduğunu söylemişti.

Insider’ın haberine göre Piyasalar FED’in faiz oranlarını yükselteceğini ilk öne sürdüğü andan itibaren algalı bir seyirde ilerliyor. Ancak haberde FED Başkanı Jerome Powell'dan gelen karışık sinyallerin yanı sıra Ukrayna'daki savaş gibi dış faktörlerin de piyasaları karıştırdığı belirtiliyor.

Schumacher'e göre FED, mayıs ayında 50 baz puanlık bir faiz artışı gerçekleştirse bile, bu yaklaşan bir resesyon için denklemi çok fazla değiştirmeyecek. Baş stratejist, “Bir ya da iki kez 50 atışı yapmak (50 baz puanlık faiz artışı) hesaplamayı gerçekten değiştirir mi? Bence değiştirmez" dedi.

 

El-Erian: FED politikaları gelişmekte olan ülkelere benziyor

 

Merkez bankaları emtia sektörünü kurtarmayacak

 

JPMorgan petrol tahminini revize etti

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • KERİM25 Mart 2022 14:03

    ENFLASYONU ÖNLEMEK İÇİN BİZE BİR DEFADA YÜKSEK FAİZ ARTIŞI ÖNERENLER SIRA KENDİLERİNE GELİNCE KADEMELİ ARTIŞA HIZLI İNDİRİME GİDİYORLAR..