E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıKur artıkça cari açık geriliyor---

Kur artıkça cari açık geriliyor

Kur artıkça cari açık geriliyor
13 Mayıs 2019 - 11:39 borsagundem.com

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından Mart 2019 dönemine ilişkin ödemeler dengesi verileri açıklandı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından Mart 2019 dönemine ilişkin ödemeler dengesi verileri açıklandı. Cari denge Mart ayında 589 milyon dolar açık verirken, yıllık bazda ise 12.8 milyar dolar azaldı. Mart ayı için beklenti 1 milyar Dolar seviyesindeydi.

HABERİN TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ...

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • MUSTAFA13 Mayıs 2019 17:06

    SEVİNELİM Mİ

  • devlet13 Mayıs 2019 13:18

     Çin dede bu tip kriz vardı. Çin bu krizi nasıl aştı ? Çin parası us karşısın da değer kaybetti. 1 cep tel attım, 15 usd  maliyetle üretirken, çin parasının değerini düşürdü... aynı telefon 10 usd ye imal edilebilir oldu.DİKKAT: Türkiyede ise  15 usd ye üretilen mal, usd artınca fiyatı 20 usd oluyor, çünkü ilk girdilerde usd ile ithal ..çin bu zinciri şöyle kırdı.Çinde usdye mal satıyor ama, üretim/ilk gidileri, maliyetleri YUAN kendi topraklarından. ithal etmeyerek üretiyor....çin böylece, merkez bankası kasasını usd doldurdu. çün ucuz üreten başka ülke yok. türkiyede TL ilk girdilerle, hammaddelerle, usd sattıkça dunyada kasası usd olur. içerideki TL borç sabit, usd ile kar marjı yuksek  durumda olur, TL değer kazanır, TL piyasasında bolluk oluşur, refah artar. sistemi kıranlar, bankasına kadar satanlar, ithalat yolunu açanlar, yerli malını frenleyip tihal çiftçi ürünleri alanlardır.. USD bu mantıklar FED ve ABD nin dunyaya usd vermesi/toplamasına bağlıdır 

  • Volkan13 Mayıs 2019 12:09

    TV ye çıkan piyasa ekonomistleri sürekli kurun artması cari açığı etkilemez diyorlar ama bence yanılıyorlar. %90 ithalat payı dahi olsa kur artışı ihracatı destekler, gereksiz ithalata ise duvar olur. Esas problem ithalat, o ürünleri yerli olarak imalat edebilmek için kur daha doğrusu maliyet avantajı olmalı. Navlun payı tam yeterli olmuyor artık, çok büyük gemiler ile ucuza ithal mallar geliyor. Bunun dışında sağlık turizmi de çok cazip olmaya başladı yabancılar için. Gizlice estetik ameliyatı vs olunması mümkün.

  • Ah volkan ah13 Mayıs 2019 13:23

    bu ülkede 1 dolarlık ihracat yapmak için 0,65  dolar ithalat yapman gerekiyor. Keşke yapısal olarak daha iyi konumda olsak da döviz artşı direkt ihracatı destekleyip, ithalatı azaltsa. Bizim cari açığın azalmasının ana nedeni ekonomideki daralma.