E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaHalka arz patlamasında rekor seviye---

Halka arz patlamasında rekor seviye

Halka arz patlamasında rekor seviye
22 Aralık 2020 - 10:06 borsagundem.com

Halka arz patlamasında 435 milyar dolar seviyesine ulaşıldı. İşlem hacmi, 2014 yılındaki rekor seviyenin oldukça üzerinde.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Pandeminin tüm dünyada finansal piyasaları ve ekonomileri alt üst ettiği bir yılda, ABD şirketleri ve en büyük hissedarları, hisse satışları yoluyla 435 milyar dolar getiri sağlayarak rekor kırdı. Bu rakam daha önce 2014 yılında gerçekleşen 279 milyar dolarlık rekorun oldukça üzerinde.

Halka arz rüzgarı, şirketlerin pandeminin dip noktasından, sermaye piyasalarına dönüşünü gösteriyor. Bu yılın halka arz patlamasının yaklaşık dörtte biri geleneksel halka arzlardan elde edildi ve 100 milyon dolar getiri sağlandı. Bu rakam, Alibaba Group Holding’in 2014 yılındaki dev açılışının yarattığı etki haricinde, tarihin en yüksek seviyesi oldu.

Geçtiğimiz yıllardan farklı bir şekilde, en büyük halka arzlar, 2020’nin en iyi getirilerini sağladı. Snowflake, Airbnb ve Unity Software gibi yeni halka arz olan şirketlerin hisseleri, yatırımcılar ekonomik, siyasi ve kurumsal belirsizliklerin ötesine bakarken yükseldi. 1 milyar doların üzerinde getiri sağlayan şirketler, şimdi halka arz fiyatlarının %81 üzerinde işlem görüyor ve daha küçük halka arzlardan daha iyi performans gösteriyor.

Citigroup’un Kuzey Amerika Sermaye Piyasaları Başkanı Paul Abrahimzadeh, “gördüğümüz kadarıyla, bu durum temel değerin üzerine çıkıyor” dedi. Açıklamasının devamında, “rekor seviyelerde büyüme çarpanları, doğrudan düşük faiz oranlarıyla ilgili. Düşük büyüme ortamında ortaya çıkan her şey dev bir avantaj elde ediyor” ifadesini kullandı.

Teknoloji şirketlerinin gerçekleştirdiği dev halka arzlar yatırımcıların ilgisini çekerken, tüm sektörler arasında en çok nakit çeken alan biyoteknoloji oldu. 

Sektörde 100 şirketin hissesinden daha fazlası, bu yıl 23 milyar dolar gelir elde etti. Bloomberg’in verilerine göre, biyoteknolojiyi, 19 milyar dolarlık getiriyle teknoloji sektörü izledi.

Bu yıl ABD’de halka arzı gerçekleşen ve 2014 yılından bu yana en yüksek rakam olan 21 milyar dolar getiri elde eden 70’in üzerinde yabancı şirket bulunuyor. Bu şirketlerin büyük çoğunluğu, ABD Kongresi’nin denetlemeleri sıkılaştırma çabasına rağmen, Çin şirketlerinden oluşuyor.

Bu yılın aktivitesinin büyük bir bölümünü Morgan Stanley ve Goldman Sachs Group yürüttü. Her iki banka da, geleneksel halka arz piyasasının %10’unda rol oynadı. Wall Street’te özel amaçlı satın alma şirketleri (SPAC) aracılığıyla halka arzlarda artış yaşandı.

Bu yöntem geleneksel halka arz sürecinin maliyetli ve zaman alan prosedürlerinin önüne geçtiği için piyasalarda oldukça fazla tercih edildi. Bunun yerine hisseler, hiçbir faaliyeti olmayan ve elde ettiği parayı iki yıl içinde özel bir şirket satın alma sözü veren bir şirketin hisseleri satılıyor. Credit Suisse Group ve Citigroup bu yıl, bu konularla oldukça yakından ilgilendi.

Bu yıl ABD’de 240’tan fazla SPAC halka arz oldu ve potansiyel satın alımlar için 81 milyar dolar elde etti. Bu sektörden oldukça başarılı birleşmeler çıkmış olsa da, bu halka arzlar genellikle düşük performans gösterdi. SPAC şirketleri, ortalama olarak halka arz fiyatlarının %15 üzerinde işlem görüyor.

 

Risk iştahı fiyatlamaları etkilemeye devam ediyor

 

Hisselerdeki zayıflama denge oluşturuyor

 

Mutasyon endişeleri küresel çapta satış baskısını artırdı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)