E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street boğaları yanılıyor mu?---

Wall Street boğaları yanılıyor mu?

Wall Street boğaları yanılıyor mu?
22 Aralık 2020 - 10:35 borsagundem.com

ABD borsalarında boğa piyasası destekçileri 2009’da başlayan boğa piyasasını göstererek şu anki rallinin de uzun süreceğini öngörüyor. Ancak bu paralellik gerçekle uyuşmuyor olabilir

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Wall Street korona virüs sonrası boğa piyasasının dokuzuncu ayını kutlayacak. Coşkulu boğa piyasası destekçileri söz konusu boğa piyasasının daha uzun süreler devam etmesini desteklemek için ilginç bir argümana güveniyor: ABD borsa tarihinde mart ayında gerçekleştiği şekilde bir yükselişe çok az örnek var ve bu örneklerde boğa piyasası çok daha uzun sürüp ve çok daha yükseklere ulaşıyor.

Marketwatch yazarı Mark Hulbert konuyla ilgili yazısında geçmiş boğa piyasalarının diğer örnekleriyle karşılaştırıldığında boğa piyasasının da yaklaşmakta olabileceğini belirtiyor. Hulbert söz konusu örnekler üzerinden hangi piyasa hareketlerine paralellik çizilmeye çalışıldığına dikkat çekiyor.

Boğa piyasası destekçilerin çizdikleri paralelliklerden birisi 9 Mart 2009 yılında Küresel Finans Krizi sonrasında başlayan boğa piyasası. Dokuz ay süren boğa piyasasında o senenin aralık ayının başlarında Dow Jones Endeksi %60 yükselerek bu yıl 23 Mart tarihinden bu yana şu ana kadar %62’lik kazançla gerçekleşen rallinin rakibi oldu. Bilindiği üzere boğa piyasası 2009 yılında başlayarak on yıldan fazla sürmüş ve borsalar bu kazancın üzerine %180 daha fazla yükselmişti.

Piyasa boğalarının bu paralelliği sevmesine şaşmamak gerek diyen Hulbert, boğa piyasasını başka bir paralellikle örneklendiriyor. Borsa araştırmaları firması Ned Davis Resarch’ün (NDR) verilerine göre 27 Şubat 1933 tarihinde benzeri paralelliklere uyan başka bir boğa piyasası daha mevcut. Söz konusu paralellik boğa piyasasının devam etmek için 69 takvim günü kaldığını gösteriyor. Dokuz aylık yükselişin altı ay sonrasında ise Dow Jones %16 oranında düşüş gösteriyor.

Mark Hulbert 1933 yılındaki paralelliğe odaklanmanın boğa piyasası destekçilerinin 2009 boğa piyasasına odaklanması kadar “utanmazca” olduğunu belirtiyor. Zira ABD boğa piyasalarının incelenmesinde yatırımcıların inançlarını desteklemek için el yordamıyla seçilen grafiklere değil daha sistematik analizlere odaklanılması gerekiyor.

Hulbert bu tip bir analiz yapabilmek için NDR takviminde 1900 yılında başlayan ve 2020 yılına kadar süren 30 boğa piyasasına odaklandığını belirtiyor. Bu boğa piyasalarının büyük çoğunluğunda Dow Jones’un elde ettiği dokuz aylık kazançlar bu yılki yükselişe göre daha aşağıda görünüyor. Dow Jones’un şu anki yükselişine benzer bir performans görülen her dört boğa piyasasının birinde endeks bir sonraki altı ay daha düşük performans gösteriyor.

Borsa yazarı istatistiki verilere göre dokuz ay boyunca yükselen borsaların yükseliş hızıyla bir sonraki altı aydaki kazanç grafiği arasında ters orantı olduğuna dikkat çekiyor.

Ancak bu kadar kısıtlı bir örnekle dahi sağlam istatistiksel sonuçlar elde etmek kolay değil. Söylenebilecek en mantıklı şey geçmiş boğa piyasaları ile paralelliklere dayanarak mevcut boğa piyasasının daha uzun ve çok daha yükseklere çıkabileceği ya da çıkamayacağı olabilir.

Hulbert söz konusu istatistiklerden bir sonuca ulaşmanın mümkün olmadığını ancak boğa piyasası destekçilerinin sundukları tarihsel paralelliklere bakarken bu istatistiklerin akılda bulunması gerektiğini belirtiyor.

Halka arz patlamasında rekor seviye

 

Bitcoin'de kritik seviye neresi?

 

Borsa İstanbul'da toparlanma sürecek mi?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)