E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıKötü veri umut verdi---

Kötü veri umut verdi

Kötü veri umut verdi
26 Ekim 2022 - 08:34 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende küresel piyasalar mercek altına alınıyor.


Dün açıklanan ABD verileri , Fed'in agresif faiz artırımlarının işgücü piyasasını soğutmaya başladığına dair bazı işaretlerle birlikte, konut fiyatlarındaki büyümenin yavaşladığını (artan ipotek oranlarının talebi düşürmesiyle) ve tüketici güvenini sarstığını gösterdi. Haftaya çarşamba günü Fed'den 75 baz puanlık bir artış daha öngörülüyor, ancak Aralık ayında 75 yerine 50 baz puan bekleyenlerin oranı %50’ye çıktı.

Dolar endeksinde biraz rahatlama görüyoruz 111 seviyesinde ve uzun vadeli tahvil getirileri de geçen hafta gördüğü %4.338'den başlayan düşüşünü devam ettirmekte ve %4.0833'de , bu faktörler, ABD piyasalarında bir miktar ralli için yeterli görüldü. Euro da altı haftanın en yüksek seviyesinin yakınlarında 0,9955’den işlem görmekte.

Asya borsaları da , yatırımcıların ABD ve küresel faiz artırımlarının hızının yavaşlamaya başlayacağı umutlarına sarılmasıyla yükselişte. MSCI'nin Japonya dışındaki en geniş AsyaPasifik hisseleri endeksi %1 yükselirken, Japon Nikkei de %1.1 , Hong Kong %2 yükseldi.

Petrol fiyatları, endüstri verilerinin ABD ham petrol stoklarının beklenenden fazla arttığını göstermesiyle düştü ve küresel bir durgunluğun talebi azaltacağı korkularını pekiştirdi. Aralık ayı için Brent ham petrol vadeli işlemleri, %1.3 düşüşle 92.35 $'a , ABD WTI ham petrolünün Aralık teslimatı vadeli işlemleri %1 düşüşle varil başına 84.44$'a geriledi. Genel perspektiften bakarsak ; OPEC'in Kasım ayından itibaren geçerli olacak üretim kesintileri ve Aralık ayından itibaren Rus petrolüne uygulanacak yeni AB yaptırımları (fiyatlar açısından) olumlu olacak gibi.

Avustralya'da 2022 yılı üçüncü çeyrek döneminde tüketici fiyatları piyasa tahmini olan %7,00 nin üzerinde %7,3 artış gösterdi ve Avustralya Merkez Bankası'nın(RBA) faiz oranını beklenenden daha fazla artırması endişelerine yol açtı.

Hatırlayacağınız gibi geçen ay piyasalarda faiz artış temposu yavaşlayacak ateşi RBA yakmış ve piyasaların 50 baz puan artış beklentisine karşılık 25 baz puanlık faiz artışı yapmıştı. Açıklanan enflasyon rakamlarının ardından gelecek hafta yapılacak toplantıda faiz artışının yeniden 50 baz puana çıkması tedirginlik yarattı.

Japonya Merkez Bankası (BOJ) devlet tahvili getirilerinde son dönemde yaşanan artışın önüne geçmek için bugün yapacağı 10-25 yıl vadeli Japon devlet tahvillerinde 250 milyar yen olan limiti 350 milyar yene çıkarmak zorunda kaldı. Yurt içinde gündemde ön plana çıkabilecek veri yok, yurt dışında ise ABD'de öncü ticaret, yeni konut satışları ve Kanada Merkez Bankası(BoC) faiz kararını takip edeceğiz

ABD'de tüketici güveni 3 ayın dibinde

 

ABD'de konut fiyatları sert düştü

 

Demir cevherinde toparlanma

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)