E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemKoridorun ilk tahılını Lübnan geri çevirdi---

Koridorun ilk tahılını Lübnan geri çevirdi

Koridorun ilk tahılını Lübnan geri çevirdi
10 Ağustos 2022 - 22:56 borsagundem.com

Tahıl koridoru anlaşması kapsamında Ukrayna’dan ayrılan ve Lübnan’ın başkenti Beyrut’a ilerleyen ilk geminin yükünün boşaltılmasıyla ilgili sorun çıktı

Razoni adlı geminin taşıdığı mısır kargosu, tahılın ilk alıcısı Lübnan tarafından, 5 ay beklemeden kaynaklı olarak “gerekli kalite standartlarını taşımadığı” gerekçesiyle geri çevrildi.

Financial Times’a konuşan Müşterek Koordinasyon Merkezi yetkilileri, “Razoni şu anda Türkiye karasuları açıklarında demirlemiş durumda ve gideceği destinasyon için yeni talimatları bekliyor” ifadelerini kullandı. BM öncülüğündeki merkezden FT’ye yapılan açıklamada, 1 Ağustos’ta Odesa’dan ayrılan gemide yetkisiz bir kargo bulunup bulunmadığının kontrol edildiği hatırlatılarak “Biz herhangi bir gıda denetimi yapmıyoruz. Bu, anlaşmanın bir parçası değil” değerlendirmelerine yer verildi.

BM öncülüğündeki koordinasyon merkezi kargoların rota üzerindeyken el değiştirmesinin olağan bir durum olduğuna dikkat çekti. Ancak henüz nasıl sonuçlanacağı bilinmeyen gelişme Ukrayna tahılının fiyatlarının yüksek seyrettiği küresel piyasalara ulaşmasının çok da kolay olmayabileceğine işaret ediyor. Lübnan’ın kargoyu kabul etmemesinin Ukrayna limanlarından şimdiye kadar tahıl koridoru aracılığıyla çıkarılan 370 bin ton gıda emtiasının kalitesine ilişkin endişeleri gündeme getiriyor.

Odesa, Chornomorsk ve Pivdennyi limanlarından çıkan toplam 12 gemide mısır, ayçiçek küspesi ve ayçiçek yağı gibi gıda emtiaları taşınıyor. Bu gemilerin hiçbiri BM’in aracılık ettiği anlaşma kapsamında faaliyet gösteren Lloyd konsorsiyumunun sigorta kapsamına aldığı gemiler arasında değil. Ancak FT’deki habere göre sigorta şirketleri belirli bir sorumluluk taşıdıkları görüşünde.

Lloyd’s Market Association’dan denizcilik ve havacılık direktörü Neil Roberts “Kalite kontrole ilişkin detaylar anlaşılır bir şekilde bulanık ancak Razoni’nin kargosu Lübnan tarafından reddedildi ve bu bazı sorunlara yol açacak, özellikle zarar görmüş bir kargo olarak görülmesi gereken eski tahıla ilişkin sorunlar olabilir. Şimdilik iyi haber bazı gemilerin çıkıyor olması ve tahıl ihracatının bir nebze de olsa devam etmesi ancak daha hala dengeye gelinmiş değil” değerlendirmelerini yaptı.

İsviçre'den, 'tahıl sevkiyatına' destek

 

Tahıl koridorundan bir haftada 305 bin ton sevkiyat

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (10)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ÇAÇI ÇUÇA11 Ağustos 2022 18:54

    Tahili Misiri al sonra pisman olacaksin Al koy depoya Zaman gelir kuflisini yersin Paranin para etmedigi zaman yersin

  • Mucise Reis ;)11 Ağustos 2022 07:56

    savaş bölgesinden çıkan ve acil ihtiyaç duymayan bir ülke o çöpleri almaz. temizini almak, problemsizini almak varken ne diye bazı kımyasalların atıldığı, askeri problemlei bölgelerdeki ürünleri alsın ? ben olsam bende almam. askeri araçgereç kimyasal silahlar vb duruma düşen ürünü çok ihtiyaç sahibi ve çaresizler alır. Merakım şu herhangi bir avrupa ülkesi alacak mı ? x tarihde... domateslerimizi almıyordu yahu üzerinde sinek avr diye :D zamanında avrupa... savaş bölgesindeki ürünleri alır mı ? .. Brezilyadan asbet li gemiyi almıyorlar yaahu.. burak savaş bölgesi tahılını :D göreceğiz bakalım

  • MARHALET KUŞUÖTMEZ11 Ağustos 2022 00:19

    Eğer böyle ise  ukrayna da buğdaylar alınmadan kontroller yapılsın  ona göre fiyat biçilsin kalitesi düşük ise fiyatı ona göre belirlensin ve gerekir ise hayvan yemi olarak fiyatı ona göre belirlensin.

  • Akıl tutulmasi11 Ağustos 2022 00:05

    İnsan sağlığına zararlı olan bu gıda yüklü gemi niçin turkiyede.....Avrupa bizi kıskanıyor

  • Hayvan yemi olur10 Ağustos 2022 23:37

    Bozuk galiba tahıl, haberi okumaya üşenenler var..

  • Cem10 Ağustos 2022 23:08

    Biz alalım. Fiyatlar aşağı iner böylelikle. Şuan alıcı arıyorlar sanırım.

  • ...11 Ağustos 2022 17:10

    Bize kakalarlar alıştık.nerede zehirli gümrükten dönme mal varsa bizde.

  • Vatan11 Ağustos 2022 00:25

    Ben politik olduğunu düşünüyorum. Analiz laboratuvarları, ziraat mühendisleri var. Bilerek millete zehir yedirecek halleri yok herhalde.Çer-çöpse hiç bir millet yememeli. Nerden bilelim iftira atılmadığını.

  • Ahmak grup sizi 10 Ağustos 2022 23:44

    Iyi olsa neden geri cevirsinler? Okumadınız galiba standartlar da değilmiş ne meraklısınız çer çöp yemeye...

  • Vatan10 Ağustos 2022 23:28

    Alalım valla. Dolduralım ambarları...