E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmlakKonut piyasasındaki düzeltmede yeni aşama---

Konut piyasasındaki düzeltmede yeni aşama

Konut piyasasındaki düzeltmede yeni aşama
22 Şubat 2023 - 13:47 borsagundem.com

ABD konut piyasasında ev alıcılarının iptal oranı rekor düzeyde yükseliyor. Uzmanlar, konut piyasasındaki düzeltmenin şiddetinden endişe ediyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD merkezli konut inşa şirketi Kaufman & Broad (KB Home) tarafından açıklanan dördüncü çeyrek verileri, konut piyasasının vahşi bir geri çekilmeyle karşı karşıya olduğunu gösteriyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, 2022 yılı dördüncü çeyrek verileri, ABD’de ev alıcılarının iptal oranının yüzde 68’e yükseldiğini gösteriyor. Bu oran, 2008 finans krizi esnasında yaşanan yüzde 47’lik iptal oranının da üzerinde rekor bir seviyeye işaret ediyor.

İptal oranı rekor düzeyde

Fortune’dan Lance Lambert’ın haberine göre, ABD konut piyasasında yaşanan düzeltme yeni bir aşamaya geçmiş görünüyor. KB Home tarafından açıklanan verilere göre alıcı iptal oranının yüzde 68'e yükselmesi, uzmanların, konut piyasasında yaşanan düzeltmeyi ‘vahşi’ kelimesiyle tarif etmesine yol açıyor. Bu rakam, inşaatçıların bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 13'lük iptal oranını da gölgede bırakıyor. Rakamın ayrıca, 2008 finans krizi esnasında yaşanan çöküşün en karanlık günlerindeki yüzde 47’lik iptal oranını da geride bıraktığı gözleniyor.

KB Home, hayal kırıklığı yaratan dördüncü çeyrek sonucunu açıkladıktan sonra Ocak ayında yatırımcılara, “Piyasa dinamiklerine ve birikmiş iş seviyelerine bağlı olarak, yeni siparişler oluşturmak için bahar satış sezonu öncesinde, fiyatlandırmamızda daha agresif davranıyoruz” diyor.

Veriler, yılın ikinci yarısında yeni ve mevcut ev satış sözleşmelerinin neredeyse rekor bir hızda gerilediği konut piyasası düzeltmesinin yeni bir aşamaya geçtiğini gösteriyor. Peki gerçekte neler oluyor?

Yeni ev tarafında fiyat düşüşü yüzde 10

Agresif fiyat indirimleri, konut kredisi oranlarının daha aşağıya çeklimesini sağlayan teşviklerle birleştiğinde, müteahhitlerin satışlarını yeniden artırmasına yardımcı olması bekleniyordu. Ancak uzmanlar, yeni ev satışlarındaki artışın, inşaat tarafındaki fiyat düzeltmesine hız kaybettirmiş olabileceğini düşünüyor.

Araştırma Başkanı Rick Palacios Jr., “İnşaatçılar çoğunlukla fiyatlandırma noktasında önlem aldılar. Yeni ev tarafında ve teşvikler hariç tutulduğunda, ulusal bazda ev fiyatlarının zirveden yaklaşık yüzde 10 düştüğünü düşünüyoruz” diyor.

Palacios, yeni ev tarafındaki fiyat düzeltmesini kast ederek mevcut veya ‘yeniden satış’ yani ikinci el tarafında ise ev fiyatı düzeltmesinin henüz gitmesi gereken epey yolu olduğunu düşünüyor. Palacios, “Yine de, yeniden satış tarafında daha fazla fiyat düzeltmesi olacağını düşünüyoruz. Ve ev fiyatları söz konusu olduğunda, yeniden satış piyasası her zaman aşağı yönlüdür” şeklinde konuşuyor.

Ev sahipleri inşaatçılardan daha dirençli

Satılmayan envanteri tüketmek için fiyatları düşürmesi gereken ev inşaatçılarının aksine mevcut ev sahipleri genellikle bu tür kesintilere karşı daha dirençli bir tavır sergiliyor. Bu direnç, genellikle bir konut piyasası gerilemesinde mevcut ev fiyatlarının en son düşmesinin de nedeni kabul ediliyor.

Kasım 2022'deki son verilere göre, mevcut müstakil ev fiyatlarının Haziran 2022'deki tüm zamanların en yüksek seviyesinden yüzde 2,5 oranında düştüğü görülüyor. Bu düşüş, II. Dünya Savaşı sonrası dönemdeki en büyük ikinci ev fiyatı düzeltmesine işaret ediyor.

Öte yandan, 2007 ile 2012 arasındaki yüzde 26'lık fiyatı düşüşüne kıyasla bu düşüş, hafif bir düzeltme olarak kabul ediliyor. Case-Shiller verilerinin ise yayınlanmasına altı hafta kala ön veriler, mevcut ev tarafındaki fiyat düzeltmesinin 2023'te biraz hız kaybedebileceğini gösteriyor.

Konut piyasasının yüzde 47’si

Fortune tarafından Zillow Ev Değer Endeksi (Zillow Home Value Index) verilerinin bir analizi, ülkenin en büyük 200 konut piyasasının yüzde 79'unun Eylül ayında aylık bazda düşüş yaşadığını ortaya koyuyor. Bu oranın o zamandan beri yavaş ama emin adımlarla arttığı gözleniyor.

Ekim ayında, söz konusu büyük pazarların yüzde 76'sında konut fiyatları düşerken Kasım ve Aralık aylarında ise fiyatların sırasıyla yüzde 64 ve yüzde 67'ye gerilediği görülüyor. Bununla birlikte, Ocak ayında, ülkenin en büyük 200 konut piyasasının yalnızca yüzde 47'sinin konut fiyatlarında bir önceki aya göre düşüş kaydedildiği belirtiliyor.

Ortalama 30 yıllık sabit ipotek oranının yüzde 3'ten yüzde 6'nın üzerine çıkmasını sağlayan geçen yılki ipotek oranı şoku, gerçekten de bir ev fiyatı düzeltmesine yol açtı. Bununla birlikte, düzeltme çatallanmaya devam ediyor. Bazı pazarlar keskin bir düzeltme görürken, diğer pazarlarda düzeltmenin beklendiği gibi şiddetli olmadığı görülüyor.

ABD'de konut başlangıçları düşüşünü sürdürdü

 

İngiltere'de konut fiyatları beklentilerin üzerinde düştü

 

Fitch: Konut fiyatlarındaki artış yavaşlayacak

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)