E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıKömür fiyatlarında yeni zirve---

Kömür fiyatlarında yeni zirve

Kömür fiyatlarında yeni zirve
02 Mart 2022 - 13:29 borsagundem.com

Avrupa'da kömür fiyatları, alıcıların Rus menşeli yakıt talebinin azalması ve Ukrayna'da derinleşen krize bağlı olarak bugün erken saatlerde yaklaşık %30 yükselerek son birkaç yılın zirvelerine ulaştı.

Avrupa’da kömür 80,00 USD artışla yeni zirvelere ulaştı.Ice Futures'ta API 2 Nisan vadeli kömür kontratı bugün en son 84,15 USD artışla 385,00 USD/ton düzeyine yükselirken, Q2’22 vadeli kontrat ise 80,17 USD artışla 367,00 USD/ton düzeyinden satış yaptı.

Bunlar, Montel'in veri kaydına başladığı 2006’dan bu yana gerçekleşen en yüksek seviyeler oldu.

Londra merkezli bir kömür broker’ı, Salı günü (dün) yaşanan yaklaşık 70,00 USD’lik Q2 kontratı artışına dair, “Bugünkü olağandışılık dünün devam ettiğini gösteriyor. Vadeli işlemler, Rusya dışında kömür bulma konusundaki fiziksel [tedarik] sorunlar nedeniyle yükseliyor gibi görünüyor” şeklinde konuştu.

Rusya, Avrupa'nın en büyük termal kömür tedarikçisidir ve bölgenin yıllık gereksiniminin %60 ila %70'ini karşılıyor.

Ancak Ukrayna'daki savaşın neden olduğu yaptırımlar veya kesintiler nedeniyle ihracatın kısıtlanacağı endişeleri, alıcıları hâlihazırda sıkı arza sahip piyasa ile alternatif malzeme aramaya teşvik ediyor.

Broker, dünyanın en büyük ikinci termal kömür tedarikçisinden (Avusturalya) yapılan ihracatla ilgili olarak, “Avustralya'da da arzı engelleyebilecek yıkıcı sel felaketi gerçekleşebilir. Avustralya'nın meteoroloji bürosu, Newcastle'ın ana ihracat merkezi çevresinde sel riski taşıyan şiddetli hava uyarıları yayınladı. İlgili enerji piyasalarının da etkilerine bakılmalı, çünkü petrol ve doğalgaz fiyatları uçuk seviyelerde.” diyor.

Avrupa'da gaz fiyatları bu sabah neredeyse 200 EUR/MWh gibi rekor bir seviyeye ulaşmıştı.

Avrupa'da doğalgaz fiyatları yüzde 60 yükseldi

 

Rusya, petrol üretiminde OPEC kotasını yakalayamadı

 

Petrolün fiyat artışında ivme yükseldi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)