E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisKöksal: Manipülatör var maalesef ama…---

Köksal: Manipülatör var maalesef ama…

Köksal: Manipülatör var maalesef ama…
18 Şubat 2014 - 14:52 borsagundem.com

TSPAKB Başkanı Attila Köksal, ünlü spekülatör Temel’in aracı kuruluşlar ve halka arzlarda manipülatör iddialarına yanıt verdi

MURAT DEMİRBAĞ- BORSAGUNDEM.COM

Bir döneme imzasını atan ünlü spekülatör Mehmet Temel’in halka arzlara ve aracı kurumlara yönelik sert eleştirileri sektöre bomba gibi düştü. Günün en çok okunan haberi olan özel röportajda, “Her halka arzın arkasında bir manipülatör var” diyen Temel’in sözlerine, TSPAKB Başkanı Attila Köksal’dan hem destek hem de tepki geldi. 

80’lerin girişimci ruhunu temsil eden, ancak beklenmeyen gelişmeler karşısında sahibi oldukları bankayı satan, aracı kurumu kapatılan Mehmet Temel’in haberine yorum atan Attila Köksal, “Burada çok röportaj okudum, kendi yaptığı hatalardan bahseden kimse görmedim. Herkes başkasını suçluyor. Anladığım kadarı ile Mehmet Bey geçmişte hiç hata yapmamış, şaibeli hiç bir işe karışmamış. Öyle diyorsa öyledir herhalde. Mehmet Bey, “Hiç ortaya çıkıp da “Bu yanlış, diyen bir aracı kurum gördük mü?” diye sormuş. TSPAKB 3 yıldır özellikle manipülasyon ve halka arzlarda yapılan yanlışları sürekli dile getiriyor ve onlara aracılık eden kişi ve kurumları yetkisi sınırlarında uyarıyor. Yeni SPK tebliğleri ile kötü halka arzlar nispeten azaldı ama maalesef hala devam ediyorlar. Bu tür halka arzlardan bir çok aracı kurum şikayetçi ama maalesef mevzuat onlara müsaade ediyor. Geçmişte yaptığımız hataları yüksek sesle söylemekten çekinmiyoruz. Hataları düzeltmenin yolu onları kabullenmekten geçer. Bazı “meslektaşlarımızın” bunlara devam etmesi bizi yıldıramaz. Bu süreçte sektöre ve yatırımcılara verdikleri zarar maalesef büyük boyutlarda ama eminiz ki meslek ilkeleri dışında çalışanlar zaman içinde piyasa dışına atılacaklar. Geçmişte bunun çok örneğini gördük” dedi.

Bu yorum üzerine telefonla ulaştığımız TSPAKB Başkanı Attila Köksal’a, Mehmet Temel’in iddialarından yola çıkarak sorular yönelttik. İşte Köksal’ın verdiği yanıtlar:

-Halka arzda aracı kuruma düşen kritik görev nedir?

-Kötü halka arzlara aracı kurumların dikkat etmesi gerekiyor. Patronlar sermaye artırımları ile şirketlerini halka açıyor. Bu konuda biz birlik olarak geçen sene bir çalışma yaptık ve halka arz ilkelerini yayınladık. Bu ilkeler internet sitemizde de var. Orada 1 numaralı kural şuydu: ‘’Kendine almayacağın hisseyi başkasına satma.’’ Kendine, eşine, dostuna, çoluk-çocuğuna almayacağın bir hisseyi başkasına satma. Kendine sor, ben bu hisseyi alır mıyım diye. Cevabın hayırsa halka satma. Aracı kurumlar kötü halka arzlara aracılık etti. Biraz tecrübesizlikten, biraz bilgisizlikten, ama en önemlisi de şirket sahiplerinin aracı kurumları yanlış yönlendirmesinden kaynaklanan kötü halka arzlar oldu.

-SPK bu noktada ne yapmalı?

-SPK halka arz başvurularına izin vermek zorunda. Böyle bir zorunluluk var.  Halka arzlar önceleri SPK’nın ‘izin’ vermesiyle oluyordu. SPK ‘izin’ verirse halka arz gerçekleşiyordu. Sonra bunun yerine ‘’kayda alma’’ geldi. Şimdi ise ‘’bilgilerin doğruluğu’’ kriter oldu. Bu kural eski başkan döneminde getirildi. Bilgilerin doğru ise şirketini halka arz edebiliyorsun. Bu yüzden aracı kurumlara büyük sorumluluk düşüyor. Sektördeki kurumlar halka arzlarda dikkatli olmak zorunda. Çünkü bu piyasa hepimizin.

-Mehmet Temel, “Her halka arzın arkasında manipülatörler var. Maalesef, hepsinde var” diyor. Bu iddia için düşünceniz nedir?

-Son yapılan halka arzlarda manipülatörler var maalesef. Hepsinde var diyemeyiz ama manipülatör giriyor hisseye. Araya 200 tane yatırımcı karışıyor. Yatırımcı bilgili değil çünkü. Şirketi tanımadığı için gelip alıyor. O yüzden büyük sorumluluk aracı kurumlarda.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (17)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • aef20 Şubat 2014 06:04

    spk ya bak utanmasa kucuk yatırımcıyı suçlayacak yuhhh....

  • flamenco7219 Şubat 2014 21:53

    Şu ana kadar denetim mekanizmalarının dolandırcılara hitabı ; "hadi bunlar küçük şirketlere yatırım yapmış bir avuç akılsız küçük yatırımcı.. ama sen de yapma abi yaaa ayıp oluyo bak" tonunda kanımca..Öyle olmasa bu kadar rahat olmazlardı...diiii mi?

  • Ali Yılmaz19 Şubat 2014 12:26

    Yatırımcılar hep başkalarını sorumlu tutuyorlar, yatırımcılar finansal okur yazar olurlarsa sorunlar azalır. Böyle sorunlu şirketler de diğer sağlam şirketlere uygun hale gelmeye çalışırlar.

  • ali uzun19 Şubat 2014 09:52

    peki spk ne güne duruyor...

  • gerçek18 Şubat 2014 23:50

    borsanın amatörce yönetilmesinin nedenir yatırımcının konjunkturel ekonomi siyasi ve piyasa şartları dışında para kaybetmesi

  • Broker18 Şubat 2014 23:31

    Şuan en büyük manipulatörler Kervansaray yatırım holding işlemlerinde iş başında. yatırımcıyı resmen soğüşleme operasyonu içindeler!

  • veli18 Şubat 2014 22:34

    aracı kurum küçük yatırımcı mezbahasıdır...onların işi ky.yı manüpilatöre-patrona yem etmektir.

  • yücel0618 Şubat 2014 20:53

    Kiler gyo kaç liradan arzedildi, bugün kaç lira. Üstelik pojede üretiyor. Adı olan böyle olursa adı sanı duyulmayanların yaptıkları arzı çok sorgulamamk lazım.

  • /18 Şubat 2014 18:03

    bende aldığım hisse neden 4 senedir düşüyor diyordum.neler varmış borsada.acaba bunlar kaçtan aldılar da hep düşüyor.

  • töhmet töhmet bir yere kadar ..18 Şubat 2014 18:02

    Başkan diyor ki ; Canbaz Aracı Kurumlar var elbette onlar bu işlerden semirdi , Helalinden çalışanlar küçüldü , Sistem otomatik olarak semirenden taraf oldu .. Öbür dünya ..

  • broker18 Şubat 2014 17:38

    halka arzı yapılacak şirketin yöneticisi gider aracı kuruluşa halka arz yapacam der. ama bizde çantacı manipülatör gidiyor aracı kuruma benim elimde halka arz edilecek şirket var diyor bana kaç para verirsin diyor.

  • Klgyozede18 Şubat 2014 17:35

    % 50 iskontolu halka arz ediliyoruz deyip sonra nerdeyse % 80 daha düşen bir hisse ve patronları çok masıum sanırım

  • Attila Köksal18 Şubat 2014 17:02

    "Biraz tecrübesizlikten, biraz bilgisizlikten, ama en önemlisi de şirket sahiplerinin aracı kurumları yanlış yönlendirmesinden kaynaklanan kötü halka arzlar oldu." cümlesi eksik olmuş. Kesinlikle aracı kurumları tümden aklamak gibi bir niyetim yok. Bu halka arzların bazılarında maalesef kötü niyetli meslekdaşlarımız da rol üstlendi.

  • Byk18 Şubat 2014 16:21

    Manipülatörlere %30 iskontolu mal verilirse elbette işlem görmeye başladıktan sonra hisse aşağıya doğru gider.

  • misafir18 Şubat 2014 16:19

    ekiz yağ 7 tl den halka arz şimdi 0.33 kuruş bi şirketin degeri bu kadarmı düşer ilginç

  • KIRIMLI18 Şubat 2014 16:16

    Aşkolsun Attila Bey, “Biraz tecrübesizlikten, biraz bilgisizlikten, ama en önemlisi de şirket sahiplerinin aracı kurumları yanlış yönlendirmesinden kaynaklanan kötü halka arzlar oldu.”demişsiniz.El insaf hala tecrübesizlik bilgisizlikmi kaldı ? Şirket sahiplerimi aracı kurumları yönlendiriyor,yoksa bilakis aracı kurumlarmı şirket sahiplerine şu fiyat bu fiyat diye tabiri caizse gaz veriyorlar.Hadi masanın öbür tarafında bulunmayanlar dinleyebilir bu dediklerinizi ama yapmayın bizde oradaydık zamanında.Siz hala masanın öbür tarafındasınız kendinizce haklı sebeplerle sektörü ve kurumları savunma refleksi gösteriyor olabilirsiniz ama 2000 yılından beri küçülüyor aracı kurumlar ve gelirleri.Hırsıza hırsız deyip temizlik yapılmadıkça kör-topal bir şekilde ilerlesin dendikçe sahtecilikler artmıyormu ? Ben halka arzlara çalışan olarak katılmayı kabullenemediğim için mesleği bıraktım, yatırımcı olarak devam ediyorum.Kendi halkına yatırımcısına yolunacak kaz gözüyle bakıyor kurumlar maalesef.Son 10 yılda gelir tablolarıyla uyuşan makul denilebilecek bir tane halka arz gösterebilirmisiniz ?İşlem yaptığım aracı kurumlar halka arzlarda uzun zamandır haberdar etmiyorlar bile.Gider spk yı uyarırırım diye.Kral çıplak diyelim ki herkes kazansın.Sizi tanıdığım kadarıyla doğru bildiğinden geri adım atmayacak birisiniz o sebeple yazdım. Mehmet Bey in anlatmadığı pek çok şey var elbette.Sorular güzel ama cevaplar yüzeysel olmuş.Mehmet Bey başına gelenlerin aslında neden olduğunu anlatmaya bugün bile çekinmiş.Sakin giden hayatını düşünmüştür sanırım çokta haklı.

  • çetin ganioglu18 Şubat 2014 16:11

    sayın atilla köksal 50 den fazla şirket halka arz yaptınız hepsine piyasa ederinin %500 katından halka açtınız sonra patronlar 2 halka arzı yaptı şirketler battı fiatlar 20 kuruşa 30 kuruşa düştü siz söyleyin borsa kuruldugundan beri bu hiç yaşandımı. aracı kurum-spk-imkb -hırsız patron-maniplatör halkın parasının çöp olmasına neden oldu