E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıKısa vadede düşüş eğilimi arttı---

Kısa vadede düşüş eğilimi arttı

Kısa vadede düşüş eğilimi arttı
28 Ocak 2021 - 08:31 borsagundem.com

İnfo Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende BİST100 endeksinde negatif açılış gerçekleşmesi bekleniyor.

• Türkiye’de korona virüs vaka sayısı 7.489 artarak 2.449.839’a yükseldi. Korona virüs hasta sayısı ise bir önceki güne göre 675 kişi arttı. Hayatını kaybeden kişi sayısı 132 kişi artarak 25.476’ya yükseldi. İyileşen sayısı ise 2.331.314.
• Fed, beklentilere paralel olarak federal fonlama faizini değiştirmeyerek oy birliği ile %0,00 - 0,25 aralığında sabit bıraktı.
• Fed, destekleyici politikanın enflasyon bir süre için %2 hedefinin ılımlı şekilde üzerine çıkana kadar devam ettirileceği ifadesini sürdürdü . Fed, eğer hedeflere ulaşmayı geciktirecek riskler gelişir ise politika duruşunu ayarlamaya hazır olduğunu vurguladı .
• Fed: Ekonomininin izleyeceği patika virüsteki gelişime bağlı .
• Fed Başkanı Powell: Ekonomik aktivite hala pandemi öncesi seviyelerin altında ve önümüzdeki dönem için belirsizlik hala yüksek .
• Powell: Maksimum istihdam ve fiyat istikrarı hedefleri yakalanana kadar destekleyici para politikasını devam ettireceğiz .
• Powell: Tam toparlanma için önümüzde uzun bir yol var .
• Powell: Düşük faiz oranları ve varlık fiyatları arasında bağlantı insanların düşündüğü kadar sıkı değil . Fed biraz sabırlı olacak, küçük ve geçici enflasyon yükselişlerine tepki vermeyecek.
• Powell: Enflasyonun bir süre için %2 hedefinin üzerinde seyretmesini istiyoruz, ancak bu konu için belirlediğimiz bir formül yok, tartışmaya devam ediyoruz . Eğer bir ihtiyaç ortaya çıktığını görürsek, yüksek enflasyon ile başa çıkacak araçlarımız var, ancak ihtiyaç olmasını beklemiyorum.
• Powell: Yüksek enflasyon olasılığından daha çok ABD ekonomisinde tam bir toparlanmanın gerisinde kalmaktan endişe ediyorum .
• Powell: Eğer acil şartlar ortaya çıkar ise, acil kredi araçlarımız kullanılmaya hazır olmaya devam edecek .
• Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, 1,9 trilyon dolar büyüklüğündeki yeni korona virüs yardım paketine Kongre'de destek oluşturma çabaları ile Başkan Joe Biden ve Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in bizzat ilgilendiklerini söyledi .
• Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tesla ve SpaceX'in Kurucusu Elon Musk ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Erdoğan-Musk görüşmesinde, Türkiye'deki kamu ve özel sektör kurumları ile şirket arasında uzay teknolojileri başta olmak üzere farklı alanlarda iş birliğine ilişkin hususlar ele alındı.
• ABD Başkanı Biden, Suudi Arabistan ve BAE'ye silah satışını geçici olarak dondurdu .
• ABD'nin Dışişleri Baknanı Antony Blinken, Rusya'da muhalif lider Navalny'nin tutuklanması konusunda çok endişeli olduklarını ve karşılık olarak adım atmayı değerlendirdiklerini söyledi .
• Dünya Sağlık Örgütü: İngiltere kaynaklı Kovid-19 mutasyonu 70 ülkede, Güney Afrika varyantı 31 ülkede görüldü .
• Getir kurucusu Nazım Salur, Twitter'dan yaptığı paylaşımda Getir'in Londra'da faaliyete geçtiğini duyurdu .

Ne Olacak?

• TCMB Başkanı Naci Ağbal, yılın ilk Enflasyon Raporu’nun tanıtımı amacıyla bugün basın bilgilendirme toplantısı düzenleyecek.
• Almanya’da öncü TÜFE verisi, ABD’de ise Öncü GSYH ve İşsizlik Başvuruları açıklanacak.
• İtalya'da Başbakan Guiseppe Conte'nin istifasını sunmasını ardından Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella, siyasi krizin aşılması ve yeni bir hükümetin kurulması için siyasi partilerin liderleri ile görüşmeye bugün başlayacak.
Borsa İstanbul’un bu sabah negatif başlangıç yapmasını bekliyoruz.

BİST100 endeksinde negatif açılış gerçekleşmesini bekliyoruz.

Küresel piyasalara baktığımızda Ocak ayının sonuna gelirken risk iştahının düşmeye başladığını görüyoruz. Ocak ayı içerisinde ABD tarafında mali teşvik paketinin Kongre’ye gelmesinin yanında ileriki aylara sarkabileceği beklentisi artarken piyasalar üzerinde baskı oluşmaya başlamış durumda. Bunun yanında Kovid-19 vaka sayılarının dünya genelinde yayılıyor olmasının yanında ülkelerin aşı yarışına girmesiyle tedarik konusunda sıkıntıların olması piyasalar üzerinde baskıların artmasında etkili olmaya başladı,

ABD 10 yıllık tahvillere baktığımızda ise faizlerin %1,02’lere gerilemesi yatırımcıların güvenli liman arayışlarının hızlandığı dikkat çekerken, ABD 10 yıllık tahvil faizleri bu ay 1,18’lere kadar çıkmıştı.

Dün akşamki FED toplantısına bakarsak Aralık ayı toplantısından çok farklı bir eylem planının çıkmadığı görülürken faiz oralarında değişiklik yapılmayarak %0 - 0,25 bandında kaldığı görülüyor.

Yurtiçine baktığımızda ise dün Borsa İstanbul küresel piyasalardaki satış baskısına dayanamayarak BİST100 endeksi iki haftadır hareket ettiği 1.520 - 1.580 bandını aşağı kırarak 1.485 puana kadar geriledi. Gün içerisinde Dolar/TL’nin 7,40 direncinin üzerine çıkamadığı görülürken piyasalarda bugün TCMB’nin enflasyon raporu takip edilecek. Piyasalar TCMB’nin 2021 kur politikasını merak ederken parasal gevşemenin devam edip etmeyeceği konusunda ipuçları almaya çalışacak.

VİOP 30 Endeks kontratında negatif açılış bekliyoruz.

VİOP 30 Endeks Şubat kontratı, Çarşamba günü 1.589 - 1.650 fiyat aralığında işlem görerek günü 1.595 uzlaşma fiyatından tamamladı. Kontrattaki açık pozisyon sayısı 13.987 artarak 516.925 adet kontrat olarak gerçekleşti.

VİOP 30 Endeks kontratında 60 dakikalık HO’nın geçtiği 1.650 seviyesinden aşağı yönde uzaklaşıyor olmamız kısa vadede düşüş eğilimini arttırırken, özellikle 1.640’ın üstüne çıkmamız durumunda ilk aşamada 1.750 seviyesini kısa vadeli hedef haline getirebilir. Aşağı yönde ise kısa vadeli düşüşün devam edebilmesi için 1.575 destek seviyesinin kırılması gerekmektedir. Kısa vadede yukarı yönde 1.610 ve 1.621 seviyesi önemli bir direnç olarak karşımıza çıkarken. Aşağı yönde ise 1.585 ve 1.576 seviyesi önemli bir destek noktası olarak takip edilecektir.

Dolar ve euro yoğun güne nasıl başladı?

Altın talebinde rekor düşüş

TCMB "Enflasyon Raporu 2021-I" açıklanacak

Asya borsalarında kayıplar arttı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • azmi28 Ocak 2021 10:29

    Yazıdan anladığım ; özetle , Abd mali teşvik paketi gecikecek , Covid vaka sayısı Dünyada artıyor, Aşı Tedarikinde sıkıntılar yaşanıyor, döviz stabil ,.. bu durumda para nereye gidecek. %2-3 reel getiri için faize mi , eurobondlara mı, ...Borsa oyuncuları sıkıldı, hareket getirecek bir haber olmayınca ,satıp aşağılardan almayı tercih etti . Başka görüş varsa yazalım..