E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolar ve euro yoğun güne nasıl başladı?---

Dolar ve euro yoğun güne nasıl başladı?

Dolar ve euro yoğun güne nasıl başladı?
28 Ocak 2021 - 08:25 borsagundem.com

Fed'in beklentiler dahilinde faizlerde ve alım programında bir değişiklik yapmamasının ardından bugün veri bakımından yoğun gündem öncesinde dolar/TL ve euro/TL kurlarında hafif yukarı yön söz konusu.

Fed, ekonominin zayıflamakta olduğuna dair son dönemdeki işaretlerin bilincinde olduğunu ortaya koymakla birlikte politika duruşunda değişiklik yapmadı. Fed gösterge faiz oranı ve varlık alım programını aynı seviyede sürdürdü.

Yoğun veri gündemi öncesinde dolar/TL ve euro/TL kurlarında hafif yukarı yön söz konusu. Dolar/TL 7,42'den euro/TL ise 9 liranın hemen altında seyrediyor.

Piyasalar oldukça yoğun geçecek yeni günde hem içeride hem de dışarıdaki gelişmeleri yakından takip edecek. Yurt içinde en önemli gündem Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB) Enflasyon Raporu olurken, yurt dışında ABD büyüme rakamları piyasalar tarafından merakla bekleniyor.

08.20 itibarıyla dolar/TL 7,4249 ve euro/TL 8,9892 seviyesinden işlem gördü.

ABD'DE ÖNE ÇIKAN BAŞLIKLAR

Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) 2 gün süren toplantısının ardından açıklama yapan Fed, ekonominin zayıflamakta olduğuna dair son dönemdeki işaretlerin bilincinde olduğunu ortaya koymakla  birlikte politika duruşunda değişiklik yapmadı. Fed gösterge faiz oranı ve varlık alım programını aynı seviyede sürdürdü.

ABD'nin yeni Hazine Bakanı Janet Yellen, resmi olarak göreve başlamasının ardından ilk görüşmesini İngiliz meslektaşı Rishi Sunak ile yaptı.

Beyaz Saray Basın Sözcüsü Jen Psaki, aralarında Çin merkezli Huawei'nin de olduğu "güvenilmez tedarikçilerin" ürettikleri telekomünikasyon ekipmanlarının ABD ve müttefikleri için bir tehdit olduğunu söyledi.

Beyaz Saray, ilaç şirketlerinin rakiplerinin aşılarını üretmeleri olasılığını araştırıyor.

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, 1,9 trilyon dolar büyüklüğündeki yeni korona virüs yardım paketine Kongre'de destek oluşturma çabaları ile Başkan Joe Biden ve Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in bizzat ilgilendiklerini söyledi.

YURT İÇİ GÜNDEM

TCMB Başkanı Naci Ağbal, yapacağı sunumla yılın ilk "Enflasyon Raporu"nu açıklayacak (10.30). TCMB bir önceki raporda 2021 yılı sonu için enflasyon hedefini yüzde 9,4 olarak belirlemişti. Bu raporda bir revizyon yapılıp yapılmayacağı piyasalar tarafından merakla bekleniyor. Ekonomistler sunumun ardından gerçekleştirilecek soru-cevap bölümünde, para politikasının önümüzdeki dönemine ilişkin görünümü konusunda ipuçları yakalamaya çalışacak.

TCMB ayrıca 21 Ocak tarihli Para Politikası Kurulu(PPK) toplantı özetini yayınlayacak (14.00).

TÜİK'in tüketici ve üreticilerin genel ekonomik duruma ilişkin değerlendirme, beklenti ve eğilimlerini özetleyen bileşik endeksi olan ekonomik güven endeksi açıklanacak. Endeks Aralık ayında 86,4 olarak açıklanmıştı.

TÜİK ayrıca hizmet üretici fiyat endeksini açıklarken, TCMB uluslararası rezervler verilerini yayımlayacak (10.00).

Öğleden sonra BDDK haftalık bülteni ve TCMB haftalık para ve banka istatistikleri takip edilecek. TCMB haftalık bülteninde yurt dışı yerleşiklerin hareketleri, rezervler ve yurt içi yerleşiklerin döviz pozisyonu öncelikli olarak izlenecek (14.30).

Milli Güvenlik Kurulu(MGK), yılın ilk toplantısını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilecek.

TBMM Genel Kurulunda, Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmelerine devam edilecek.

YURT DIŞI GÜNDEM

ABD'de 2020 yılının son çeyrek dönemine ilişkin GSYH verileri açıklanacak. Yılın 3.çeyreğinde yüzde 33,4 ile rekor seviyede büyüyen ABD ekonomisinin son çeyrekte yüzde 4,3 civarında büyüyeceği tahmin ediliyor(16.30).

ABD'deki diğer veriler öncü mal ticareti, işsizlik başvuruları (16.30), yeni konut satışları, Conferance Board öncü göstergeler endeksi (18.00), doğal gaz stokları (18.30), Kansas Fed imalat endeksi (19.00) olarak sıralanıyor.

Avrupa'da da önemli veriler bulunuyor. Almanya'da tüketici fiyatları yakından izlenecek. Piyasa tahmini aylık yüzde 0,4, yıllık yüzde 0,7 artış olacağı yönünde (16.00).  Euro Bölgesinde ekonomik görünüm endeksi gelecek. Geçen ay 90,4 olan endeksin 90,0 puana hafif gerilemeyeceği tahmin ediliyor.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Yönetim Kurulu Üyesi Isabel Schnabel ve İngiltere Merkez Bankası (BOE) Yönetim Kurulu Üyesi Alex Brazier aynı saatte konuşma yapacaklar (20.15).

İtalya'da Başbakan Guiseppe Conte'nin istifasını sunmasını ardından Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella, siyasi krizin aşılması ve yeni bir hükümetin kurulması için siyasi partilerin liderleri ile görüşmelere başlayacak.

Dünya Ekonomik Forumu (WEF) "2021 Davos Gündemi" toplantıları, çevrim içi olarak devam edecek.

TCMB "Enflasyon Raporu 2021-I" açıklanacak

Altın talebinde rekor düşüş

Fed'in faiz kararı açıklandı

Powell: Para politikası ekonomiyi desteklemeyi sürdürecek

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)