E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıKırılma haftasına giriyoruz! TCMB ne yapacak?---

Kırılma haftasına giriyoruz! TCMB ne yapacak?

Kırılma haftasına giriyoruz! TCMB ne yapacak?
19 Haziran 2023 - 08:14 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende, "Yurtiçinde kırılma haftasına giriyoruz. Bakalım TCMB ne yapacak?" denildi.

Piyasa katılımcıları, devam eden yüksek enflasyona ve diğer beklenen faiz artırımlarına rağmen, küresel ekonomik yavaşlamanın parasal genişlemeyi beklenenden daha erken harekete geçireceğini tahmin ediyor gibi görünüyor.

Çünkü; Fed, enflasyonist tehdidin ortadan kalkmadığını duyurmak için kollarını salladığında borsalar gözlerini başka yöne çevirmeye devam ediyor. Bununla birlikte, ABD merkez bankası, muhtemelen bu yıl ikinci kez olmak üzere, Temmuz ayı gibi erken bir tarihte sıkılaştırma döngüsüne devam etme tehdidinde bulunurken, Haziran ayında faiz artırımını ertelemeyi seçti. Öte yandan ECB daha az gizemliydi, oranlarını çeyrek tur çevirerek %4’e getirdi ve kemer sıkmanın bitmediğini ilan etti. Atlantik’in her iki yakasında da makroekonomik istatistikler zayıf kalmaya devam ediyor, ancak gözle görülür bir kırılma yok,

Fed ve ECB, finans camiasını “çekirdek” enflasyonun devam ettiği konusunda uyarmayı ihmal etmedi; bu, 1) kurumların kendileri tarafından tahmin edilenden daha yüksek bir nihai oran ve 2) uzun bir yüksek oranlar dönemi ile sonuçlanabilir.

Benzer şekilde, Fed komitesinin bazı üyeleri, enflasyon üzerinde kalıcı bir etki yaratmak için reel oranların (Fed Fonları – TÜFE) 100 baz puana yakın olması gerektiğine inanmaya başlıyor.

Hisse senedi endeksleri bu gerçeklere yok veya umursamıyor gibi görünse de, 2 yıllık ABD Hazine tahvil getirisi gerçekten de bu bilgiyi hesaba kattı ve Mart’ın en yüksek seviyesi olan 5.08’e doğru ilerlemeye devam ederken, ABD nakit 2/10 spreadi negatif bölgeye düşmeye devam ediyor. Yani; Tercüme: endeksler çekirge gibi hareket ederken, oranlar olası bir durgunluk hakkında endişelenmeye devam ediyor.

Londra Metal Borsası’nda 2.200$ civarında kalan alüminyum hariç, ana metal sektörü bu hafta önemli bir artış kaydetti. Çin’den gelen karışık ekonomik verilere rağmen metaller, Federal Rezerv’in faiz oranlarını koruma kararının ardından yenilenen risk iştahından yararlandı. ABD dolarındaki sert düşüş de fiyatların desteklenmesine katkıda bulundu.

Yurtiçinde kırılma haftasına giriyoruz. Bakalım TCMB ne yapacak? Mehmet Şimşek ile Türkiye Bankalar Birliği arasında gerçekleştirilen toplantıda, banka yöneticileri Şimşek’e gerek regülasyonlar gerekse para politikasının son dönemde tıkandığı alanlarla ilgili kendi görüşlerini aktarmış. Şimşek’in ise teknik hiçbir detaya girmemiş, kurulacak olan ekip ve oluşturulacak programla ihtiyaç duyulan likiditeyi sağlayacaklarını söylemiş.

TBB, bugünde TCMB Başkanlığı’na yeni atanan Hafize Gaye Erkan ile bir araya gelecekti ama cumaya ertelenmiş. Banka yöneticilerinin toplantıda Şimşek’e ilettikleri talepleri tekrarlayacakları, başta dönüşüm hedefleri, faiz sınırlamaları ve kredi piyasasına dönük makro ihtiyati önlemler olmak üzere atılacak adımlar için görüşecekleri belirtiliyordur ki toplantının TCMB faiz kararı sonrası kalması biraz sıkıntı.

Borsada yatırımcı sayısı artıyor

 

Çin ekonomisine yönelik endişeler petrol fiyatlarını baskılıyor

 

Ons altında güçlü dolar baskısı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ssk Emekli 19 Haziran 2023 10:39

    Prim günü az olanla çok olan aynı maaş olurmu kademeli olması gerek ozaman adalet olur acil intibak bekliyoruz biz arada ezilecegizmi hep

  • DOĞRU19 Haziran 2023 10:13

    naci ağbal döneminde ekonomi faiz artırımıyla kurtulurdu,artık öyle bir noktaya gelindiki faiz artışıda bu ekonomiyi kurtarmaz,devletin sırtında dağ gibi kur korumalı mevduat var...

  • TAMYOBAZSEMİHYUFKACI vibratör MUAMMER19 Haziran 2023 12:14

    tam da doru bir analiz.ssk emekli abimizde hala intibak diyo.bayram parası noldu .hhauhauhauhau kılıçdar 15 bin vercem dedi bunlar istemedi yok böle ii dediler .şimdi intibak falan boşverin siz tuik zammına devam şimdi hesap yapın maaş 6400 dü ortalama ,ara zam ama asıl ücrete 7500 yuvarlandı .şimdi ssk emekli zam bekliyo .hhauhauhauha tuik kaç açıklacak 15 de eksileme yapmaya başladı .16 falan bitirse devlet gene alacaklı oluyor .temmuzda boşa zamda beklemeyin yani .durum hal vaziyet budur daaa nosssun ii osssun devam zam istemiyoza