E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemKesilmeyen kurbanlar Mehmetçik'e---

Kesilmeyen kurbanlar Mehmetçik'e

Kesilmeyen kurbanlar Mehmetçik'e
29 Eylül 2015 - 06:25 borsagundem.com

Besicilerin elinde kalan kurbanlık hayvanların önemli bir kısmı TSK’ya ve yurtlara et olarak gönderilecek

Et ve Süt Kurumu’nun (ESK), elde kalan kurbanlıkları satın alma kararının, düşük perakende payı nedeniyle fiyatlara yansıması ise beklenmiyor.
 
ESK’dan yapılan açıklamada geçen sene olduğu gibi elde kalan kurbanlıkların muayeneleri yapıldıktan sonra satın alınacağı belirtilerek, “Yetiştiricilerimizin ellerinde kalan hayvanlarını değerinin altında satmalarını, geri dönüş sürecindeki maliyetler konusunda sıkıntı yaşamalarını engellemeyi amaçlıyoruz. Besicilerimiz, Kurban Bayramı dolayısıyla kurban pazarlarına getirdikleri ancak satamadıkları hayvanlarını, kurumumuza ait tüm kombinalara başvurarak satabilecekler” denildi.

Yüzde 27 daha ucuz

Üreticilerin pazara getirdikleri hayvanlarını zarar etmeden elden çıkarmalarını sağlamak amacı ile yürürlüğe konan uygulamayla; satılamayan kurbanlık hayvanların geriye götürülmeleri halinde doğacak ilave nakliye masrafları, hayvanların yol firesi ve kayıplarının önüne geçilmesi planlanıyor. Elde kalan kurbanlıklar için belirlenen canlı alım fiyatı, maliyet üzerine yüzde 15 kâr konarak belirlendi. Kurumun bir diğer amacı de et fiyatlarını dengede tutmak. ESK tarafından kesilip perakende olarak satılacak etler, piyasanın yüzde 27 ucuzuna gelecek. 
 
Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin ise ESK’nın alımının et fiyatlarına etkisi olmayacağını belirterek, şunları söyledi:
 
Fiyatları düşürmez

“Talebin gelmesi için ESK’nın elini güçlendirme imkanı yaratabilir. TMO’da da böyle. Fiyat ilan ediyor TMO, onun altına tüccar veremiyor. Bunu ette de düşünebiliriz. Yoksa ESK’nın, normal koşullarda bunları besiciden toplayıp, bu fiyatlarla bunu verme anlamında, piyasaya et fiyatlarını düşürme anlamında bir sonucu olmaz” dedi. Kurbanda stoklanan etlerin bitmesinin ardından 1-1.5 ayda et fiyatlarında yükseliş beklediğini ifade eden Yetkin, piyasa payı yüzde 1.5 seviyesinde tutulan ESK’nın piyasaya etkin şekilde açılması halinde et fiyatlarının yüzde 25-30 düşebileceğini kaydetti. 
 
TSK ve yurtlara gidecek

Yetkin, ESK’nın aldığı etlerin önemli bölümünün ise TSK ile yurt gibi diğer kamu kuruluşlarına gidiceğini, bunun da yüzde 1 kâr marjıyla, kâr amacı güdülmeden yapılacağını söyledi. Yetkin, TSK’nın tüm et ihtiyacını ESK’dan karşıladığını ifade etti.

Büyükbaş daha kârlı

300 kiloluk büyükbaş bir hayvandan, ortalama 150 kilogram et çıkıyor. Ortaklarıyla birlikte daha kolay alınabilen dana, kilo başına 10 liraya kadar gelebiliyor. Koyun ise canlı kilo olarak 16-17 lirayı buluyor. Koyun 500 - 800 TL arası satılsa da 3 bin - 8 bin 500 TL arasında satılan büyükbaş hayvanlar 7’ye kadar çıkabilen ortak sayısıyla hem daha fazla stok et anlamına geliyor, hem de daha ucuza mal edilmiş oluyor. Hayvancılar, koyundan oransal olarak daha az et çıktığına dikkat çekiyor. (Milliyet / Mithat Yurdakul)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)