E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemKelly: Beni Trump'ın yapmadıklarıyla değerlendirin---

Kelly: Beni Trump'ın yapmadıklarıyla değerlendirin

Kelly: Beni Trump'ın yapmadıklarıyla değerlendirin
31 Aralık 2018 - 07:36 borsagundem.com

Çarşamba günü görevden ayrılacak Beyaz Saray Genel Sekreteri John Kelly önemli açıklamalarda bulundu

Eski Beyaz Saray Genel Sekreteri John Kelly Çarşamba günü görevinden resmen ayrılacak. Başkan Trump’ın fevri kararlarını dizginleyen isimlerden biri olarak görülen Kelly, görevi bırakmaya hazırlanırken Los Angeles Times gazetesine telefonla bir röportaj verdi.

Kelly, görevindeki başarısının Başkan Trump’ın yaptıkları değil yapmadıkları değerlendirilerek ölçülebileceğini söyledi.

Başkan Trump, Kelly’nin görevden ayrıldığını açıkladığı 8 Aralık tarihinden hemen sonra aniden Suriye’de bulunan 14 bin ABD askerini çekeceğini bildirmişti. Kelly özellikle Suriye’den ve Afganistan’dan asker çekilmesine karşı olmasıyla biliniyordu.

''Trump kararlarının sonuçları konusunda bilgilendiriliyordu''

Kelly görev süresi boyunca Başkan’ın kararlarını bilgi sahibi olmadan vermemesine özen gösterdiğini söyledi. Kelly, Başkan için ‘‘Kararlarından memnun olmayabilirsiniz ancak en azından kararlarının sonuçları konusunda tam olarak bilgilendiriliyordu’’ dedi.

Kelly 15 saat süren bir günün her uyanık dakikasını kriz ardından kriz yaşayan bir Başkan’la geçirmenin kemik kıracak kadar zor bir iş olduğunu söyledi ancak Başkan’ın ekibinden hiçbir zaman yasa dışı bir şey yapmasını istemediğini de sözlerine ekledi. ‘‘Çünkü isteseydi yapmazdık’’ diyen Kelly, ‘‘Bunu yap yoksa kovulursun deseydi zaten istifa ederdim’’ diye konuştu.

Trump onu İç Güvenlik Bakanlığı görevine getirdiğinde daha sonra da Beyaz Saray Genel Sekreteri yaptığında Pentagon’dan ve Kongre'den yetkililer Kelly’nin Trump'ı kararlarında dizginleyecek isimlerden biri olmasını ummuştu.

Kelly’nin destekçileri Başkan’ı irili ufaklı birçok konuda durdurmak ya da yönlendirmek için devreye girdiğini söylüyor. Güney Kore’den ABD askerlerinin çekilmemesi ve NATO’dan ayrılmamak bunların arasında yer alıyor.

''Yönetim duvar fikrinden vazgeçmişti''

Kelly, yönetimin ABD’nin güney sınırına örülecek bir duvar fikrinden ise çoktan vazgeçmiş olduğunu söyledi. Kelly ‘‘Dürüst olmak gerekirse bu bir duvar değil’’ dedi.

Kelly, ‘‘Başkan hala ‘duvar’ sözcüğünü kullanıyor ancak bazen kısaca bariyer ya da çit diyor, şimdi demir parmaklıkları daha çok tercih ediyor. Ancak insanlara neye ihtiyaçları olduğunu sorduktan sonra yönetim somut, gerçek bir duvar fikrinden çok önce vazgeçmişti’’ dedi.

‘’Göç sorunu gerçek’’

‘’Güney sınırında bir güvenlik krizi gerçekten var mı yoksa Trump siyasi nedenlerle mi göçmenler üzerinden korku yaymaya çalışıyor?’’ sorusuna Kelly, ‘‘Göç sorunumuz gerçekten var’’ yanıtını verdi.

Kely, deneyimlerinin ona göç ve sınır güvenliği konularında çoğu zaman Trump’ın sert göçmen karşıtı mesaj ve politikalarıyla ters düşen farklı görüş açıları kazandırdığını da söyledi.

Kelly, ‘‘Yasa dışı göçmenler genelde kötü insanlar değiller’’ dedi ve göçmenlerin çoğunu, ‘insan kaçakçıları tarafından yanlış yönlendirilen kurbanlar’ olarak değerlendirdi. Ancak Kelly sınırdaki durumun sorumlusu olarak Beyaz Saray’ı değil, Kongre üyelerini ve göçmenleri gösterdi.

Kelly, ‘‘Kanunları düzeltmezsek gelmeye devam edecekler’’ diye konuştu.

Kelly, yönetimi kendi görev süresinin iki önemli olayından ise sorumlu tuttu. Bunlar Ocak 2017’de uygulanmaya başlanan seyahat yasağı ve bu yıl göçmen ailelerin birbirinden ayrılmasına neden olan ‘‘sıfır tolerans’’ politikası.

Kelly,‘‘Bunlara bakmaya çok az fırsatım oldu’’ sözleriyle kendini savundu. Beyaz Saray Genel Sekreteri, aileleri birbirinden ayırmak gibi sert göçmen politikalarını desteklemekle suçlanıyordu.

''Sıfır toleransı başlatan Jeff Sessions'tı''

Kelly sıfır tolerans politikası konusunda topu dönemin Adalet Bakanı Jeff Sessions’a attı ve ‘‘Sessions’ın kararı Beyaz Saray’da şaşkınlık yarattı. İnsanların sınırda gözaltına alınmalarına ve ailelerin ayrılmasına neden olan sıfır tolerans sürecini başlatan Sessions’tı’’ diye konuştu.

Politika farklılıklarına ve kişisel çatışmalara rağmen neden 18 ay görevde kaldığı sorulduğundaysa Kelly ‘‘Askerler böyledir. Görevi bırakıp gitmezler’’ dedi.

Kelly Vietnam Savaşı’ndan IŞİD’in doğuşuna 46 yılını Deniz Kuvvetleri’nde geçirdi. Böylece Ocak 2016’da emekli olduğunda ordunun en uzun görev yapan generali olmuştu. (Amerika'nın Sesi)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)