E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKazanan sektöre para yatırıp borsada kaybetmek mümkün---

Kazanan sektöre para yatırıp borsada kaybetmek mümkün

Kazanan sektöre para yatırıp borsada kaybetmek mümkün
10 Ağustos 2023 - 13:18 borsagundem.com

Yatırımcıların fon tercihi yaparken hem fonun içeriğinde bulunduğu kategoriyi hem de fonun genel hisse senedi stratejisini göz önünde bulundurması hayati önem taşıyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERELR SERVİSİ

Fon yatırımı çoğunlukla borsalara yatırım yapmanın en güvenli yollarından biri olarak görülür. Zira profesyonel fon yöneticileri tarafından yönetilen fonlar önceden belirtilen belirli bir stratejiye göre hareket ederek bireysel yatırımcıların alacağı ani ve çoğu zaman yanlış kararları denklemden çıkarır. Ancak aktif olarak yönetilen yatırım fonlarını satın almadan önce de yatırımcıların iki kez düşünmesi gerekiyor. MarketWatch yazarı Mark Hulbert fonların özellikle de kategorilerine ve stratejilerine göre farklılık gösterdiğini vurguladı.

Hulbert’in sözünü ettiği kategoriler 1992 yılında Chicago Üniversitesi Profesörü Eugene Fama ve Darmaouth Koleji Profesörü Ken French tarafından gerçekleştirilen çığır açıcı araştırmalara dayanıyor. Gösterge o tarihten bu yana yatırım araştırmaları firması Morningstar’ın ‘style box’ göstergesi olarak popülerleşti.

Kategoriler her ne kadar fonun yönetimi konusunda ipuçları verse de stratejiler arasında önemli yatırım görüşü farklılıkları bulunuyor. Fama ve French'in araştırması, kategorilere göre fonların arasında ikna edici sistematik farklılıklarda hareket ettiğini gösterdi. Hulbert’se stratejilerin de fonları birbirinden ayrıldığını vurguluyor. Diğer bir deyişle yatırımcılar Wall Street’te diğerlerinden çok daha iyi performans gösteren kategorideki bir fonda yatırımcıların çok para kaybettiren bir yatırım stratejisini tercih etmesi riski mümkün. Yine Wall Street’in en kötü performans gösteren bir kategorisindeki fonlar sırf stratejisi sayesinde yüksek getiriler elde edilebilir.

Aktif yönetilen fonları seçerken yatırımcılar iki tür riske odaklanırlar: fonun kategorisinden kaynaklanan riskler ve fon yöneticilerinin seçtiği hisse senetlerinden kaynaklanan riskler. Seçilen hisselerden kaynaklanan risklerse genellikle daha kısa vadede kategorik risklerden baskındır.

Hulbert konuyu daha iyi açıklamak için orta büyüklükte sermayede büyüme odaklı hisse senetlerine yatırım yapan bir fonu ele alıyor. Vanguard’ın Mid-Cap Büyüme ETF’si 2022 yılında %28,8’lik kayıp üretti. Ancak Morningstar Direct göstergesine göre, geçen yıl kategoride en iyi performans gösteren fon %39,5 yükseliş gösterirken en kötü performans gösterense %67’lik düşüş kaydetti.

Borsagundem.comun derlediği bilgilere göre orta vadeli büyüme kategorisindeki fonlarda makasın diğer tüm kategorilerden daha açık olduğu görülüyor. Örneğin aynı göstergeye göre, orta büyüklükte sermayeli ve değer hisse senetlerini tercih eden fonlardaki en büyük düşüş sadece %20’ler civarındaydı. Diğer bir deyişle yatırımcılar sadece kategori tercihi ile kayıplarını önemli ölçüde sınırlayabiliyordu.

Hulbert fon kategorilerindeki stratejik riskleri ortadan kaldırmanın tek bir yolu olduğunu açıkladı: Fon kategorisinin beraberinde getirdiği stratejik risklere göre karıştırılmış bir endeks fonuna yatırım yapmak.

Eğer yatırımcı belirli bir fon yöneticisine inanıyorsa bu çeşitlendirme yönteminden uzak kalmayı tercih edebilir. Zira fon stratejisini sınırlayacak bir çeşitlendirme fon yatırımından elde edilecek getirinin de sınırlandırılmasına sebep olabilir. Ancak çeşitlendirme uygulamayan yatırımcıların fon yöneticilerinin yanlış tercihinden dolayı ciddi kayıplara maruz kalabileceklerini bilmesi de büyük bir önem taşıyor.

Aktif bir fona yatırım yapmak sadece bir yatırım kategorisine para yatırmak değil aynı zamanda da bir stratejiye ve fonun kendine özgü risklerine de maruz kalmak anlamına gelir. Hulbert, “Tercih ettiğiniz yol buysa kemerlerinizi bağlayın” diyor.

Borsadan korkan küçük yatırımcı altına sığınıyor

 

Karşıt yatırımla borsada kazanmanın 3 adımı

 

ABD’de kurumsal yatırımcılar borsadan kaçıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • gerçek10 Ağustos 2023 15:03

    eskiden bizim bildigimiz kar eden şirketin büyüklügüne saglamlıgına bilançolarına bakılrdı.ama  bugünlerde herkes borsa uzmanı oldu maalesef birileri parayı zarar eden bir şirkete bastırıyor peşinden millet üşüşüyor başına firma alıp başını gidiyor.ondan sonrada battımıda aglıyanlar sızlayanlar biraz millet olarak gözünüzü açın be her hafta yeni halka arzlar var çogu alakasız firma yakında köşedeki simitçi bile işyerini halka arz ederse şaşırmam nede olsa böle borsa olursa  ve hadi onu geçtim buna kanan böle millet olursa gerisi boş lafffffffffffff.