E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemKatar'dan Türkiye'ye 10 milyar dolar iddiası---

Katar'dan Türkiye'ye 10 milyar dolar iddiası

Katar'dan Türkiye'ye 10 milyar dolar iddiası
25 Kasım 2022 - 12:45 borsagundem.com

Türkiye ile Katar'ın 10 milyar dolara varan finansman temini için müzakerelerde son aşamaya yaklaştığı iddia edildi.

Geçtiğimiz günlerde Suudi Arabistan Maliye Bakanlığı Sözcüsü, Reuters'ın sorusuna e-postayla verdiği yanıtta, "Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'na (TCMB) 5 milyar dolar tutarında mevduat yatırmak için müzakerelerin son aşamasındayız" dedi. Bu gelişmeden kısa bir süre sonra Londra merkezli Reuters'dan yeni bir iddia gündeme geldi.

Reuters'in Türk yetkililere ve diğer kaynaklara dayandırdığı habere göre, Türkiye'nin Katar'dan 10 milyar dolara varan finansman temin etmesine yönelik müzakerelerde son aşamaya gelindi.

Üst düzey bir yetkili konunun "liderler düzeyinde yapılan ziyarette ele alındığını" söylerken bir başka yetkili ise yıl bitmeden 2-3 milyar dolar bölümünün eurobond şeklinde olabileceğini söyledi. Üç kişinin doğruladığı haber için Katar ve Hazine ve Maliye Bakanlığı bir yorum yapmadı.

TCMB, geçmiş yıllarda Katar Merkez Bankası ile önce 5 sonra 15 milyar dolara genişletilen swap anlaşması imzalamıştı.

En az 8 milyarlık kaynak

Üst düzey yetkili, "Katar'dan Türkiye'ye yeni bir kaynak sağlanmasına dair görüşmelerin son aşamasına gelindi. En az 8 milyar dolarlık bir tutar öngörülüyor. Toplam 8-10 milyar dolar arasında rakam değişebilir" dedi ve ekledi:

"Neticede 2-3 milyar doları yıl sonuna kadar, kalanı ise gelecek yıl olmak üzere kaynak temin edilecek. Burada (toplam kaynağın içinde bazı kısımlar) swap ya da eurobond olabilir. Birkaç yöntem üzerinde duruluyor. Karşılıklı mutabakat sağlandı. Liderler düzeyinde yapılan ziyaretlerde de bu konu ele alındı."

3 milyar dolarlık kaynak girişi

Konu hakkında bilgi sahibi bir başka yetkili ise Katar ile Türkiye arasında ekonomik ilişkilerin artmaya devam ettiğine dikkat çekerek, "Hazine'nin bu yıl borçlanmasında 2 milyar dolarlık bir bölüm kaldı. İlk etapta Katarın tahvil piyasasına ihracına 2-3 milyar dolar iştiraki yöntemi görüşmeleri pozitif ilerliyor. Daha sonra da önümüzdeki yılın ilk aylarında devam edecek."

Yetkili, "Swap, eurobond, şirket ortaklığı ya da süreç içerisinde genişletilebilecek diğer konularda Katar'ın önümüzdeki dönemde Türkiye yatırımlarını daha da artıracağını söyleyebilirim" dedi. Aynı kaynak bankaların sendikasyonlarına iştirakin arttırılması yöntemlerin kullanıldığını da söyledi.

Erdoğan, Dünya Kupası açılışı için Katar'a gitmişti

Cumhurbakanı Recep Tayyip Erdoğan, son olarak Dünya Kupası'nın açılışı için bu haftasonunda Katar'a gitmişti.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ise Katar Maliye Bakanı Al-Kuwari ile geçen ay bir araya gelmişti.

28 milyar dolarlık swap anlaşması 

Daha önce Azerbaycan Devlet Petrol Fonu (Sofaz), TCMB'de 1 milyar euroluk mevduat hesabı açmıştı. Sofaz, söz konusu hesabın vadesini Ocak 2023'e kadar uzatmıştı.

TCMB'nin Çin ile 6 milyar dolar, Katar ile 15 milyar dolar, Birleşik Arap Emirlikleri ile yaklaşık 5 milyar dolar ve Güney Kore ile 2 milyar dolar olmak üzere toplam 28 milyar Dolar karşılığı swap anlaşması bulunuyor.

Bankacıların hesaplamalarına göre swapların 23-24 milyar doları halihazırda rezervlerde bulunuyor. Suudi Arabistan ile bugüne kadar swap ya da depo/mevduat ilişkisi ise bulunmuyordu.

Bu yıl rezervleri destekleyen bir başka öne çıkan işlem ise Rus Rosatom'un nükleer santral inşası için iki defada yaklaşık 5 milyar dolarlık aktarımı olmuştu. Bu işlem aynı dönemde yaklaşık 6.1 milyar dolarlık swap olarak TCMB'ye gelmişti.

Piyasalar 20 milyar dolarlık santral için Rosatom'un önümüzdeki dönemde yeni kaynak aktarımı yapıp yapmayacağını da izliyor. TCMB son dönemde swap yerine mevduat/depo anlaşmalarını daha çok tercih ediyor. Swaptan farklı olarak ilgili anlaşmaların depo şeklinde sonuçlanması halinde lokal para birimi değil dolar cinsi giriş oluşuyor.

TCMB rezervlerine Suudi Arabistan desteği

 

Suudi Arabistan’dan TCMB'ye 5 milyar dolar destek

 

Bakan Nebati'den kritik swap açıklaması

 

Türkiye, Azerbaycan ile swap anlaşması imzalayacak

 

TCMB'nin swap anlaşmaları 28 milyar dolara ulaştı

 

Katar ile Türkiye'nin swap anlaşması uzatıldı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (14)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Tufan26 Kasım 2022 13:03

    Bugün katarda Şeyh Temim ayakta duruyorsa bu Reisin desteğiyledir. Yoksa abd çokdan devirmişti. Bunun bedeli de öyle resmiyette konuşulan 5-10 milyar dolar değil. Suudda Katarda kuveytte hepsi para gönderecekler çünki ağabeyleri Reis seçimi kaybederse orada 1 ay duramazlar. Yapacakları şey çok basit Türkiye'ye yatırım yapacaklar bizde onları ayakta tutacağız kazan kazan. İslam alemi Türkiye ayakta olduğu sürece yıkılmaz inşallah.

  • acacu25 Kasım 2022 23:03

    Mevcut Cumhurbaşkanımız daha evvel "Imf ye olan borcu biz kapattık, çünkü borç alan emir alır" dememiş miydi? Peki bu nedir?

  • ZÜLFİKAR KIZILKAYA26 Kasım 2022 11:38

    Bu çağda böyle senin gibi fosil düşünceliler oldukca bu ülke hiç bir zaman ileriye gitmez.

  • ALİ KODUŞ26 Kasım 2022 11:27

    Dünyanın en büyük devleti abd bile borç para alıyor bu olayda herhanği bir anormallik yoktur.sonra katar bize ne emir verdirip te yaptıracak.

  • AHMET ÖZBİLEN26 Kasım 2022 11:26

    Senin bay kemal in ingiltere deki yahudi tefecilerin kapısını resmen çaldı buna ne diyorsun.

  • Tura25 Kasım 2022 22:09

    Asla aciklamazlar heo gizli sakli isleri

  • Pala25 Kasım 2022 20:32

    Tefeci faizi ile borç alabiliyoruz diye horon tepiyorlar. Onun geri ödemesini kim yapacak?

  • b.kemancı25 Kasım 2022 20:04

    abicim  dahada fazlasını yapmaları lazım Türk Devleti borcuna sadıktır 3  tane not veren kuruluş bizi daha fazla parayla borç alsın diye notumuzu kırıyor  bunlar düşman ama dost gözüken düşman Milletimiz hak ettiği gibi yaşasın darlık yokluk görmesin ,inşallah ne olacak biz olmasak ham yapacaklardı katarı biz önünü kestik uçakla mal yığdık ben emirin yerinde olsam 50 milyar dolar gönderir tutarım Türkiyede. valla billa .

  • DOĞRU25 Kasım 2022 17:27

    Bunların hepsi borç para,seçimden sonra bu ülkeyi iyi günler beklemiyor...

  • MERHALET KUŞUÖTMEZ26 Kasım 2022 11:28

    Senin gibi cahil ve yobazların yorumlarına inandım son üç senede milyarlara kaçırdım.bu ülkeye hiç bir şey olmaz.ne günler geçirdi bu ülke.

  • BİRİSİ25 Kasım 2022 16:10

    Fatih haklı sorunu anlayacak çok fazla insan yok bu ülkede. Ülkenin geldiği nokta ne kadar doğru şeyler söylediğini ispatlıyor.

  • fatih25 Kasım 2022 14:12

    bindik elamete gidiyoruz kıyamete .bütün kaynak akışı bunlarda ne yapıyor ne yapmıyor hesap soran yok birgün bir bakacağız memleket kökten gitmiş...

  • FİNANS DÜNYASI26 Kasım 2022 11:29

    Senin gibi cahilller yüzünden altın ve dolara yatırım yapanlar % 1500  e kadar kayıp yaşadılar.sen git dolarını al üstüne yat.yarın doğalgazlar devreye verildikce cari acık azalacak.mevcuları gibi bir kaç daha bulununca elektrikli otomobilller üretilince petrol giderlerimiz azalacak ülke hep iyiye gidecektir.

  • VATANDAS25 Kasım 2022 15:06

    dolarpkksi olarak sadece palavra uretiyorsunuz ustunde oturdugunuz dunyanin en buyuk finansal balonunu ayakta kalmasi umidiyle....tum taptiginiz o sahte para duzeninindeki tum kuresel sirketlerin en buyuk ortaklari bu adamlar...sizse tuvalet kagidinin yatirimcisi kendi urettiginiz ustune cok daha fazlasini bu ulkeye zam olarak dosemis hırsız sermayenin el ele verip urettigini tl enf nundan da dem vurmaktasiniz...