E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKarşıt yatırımla borsada kazanmanın 3 adımı---

Karşıt yatırımla borsada kazanmanın 3 adımı

Karşıt yatırımla borsada kazanmanın 3 adımı
07 Ağustos 2023 - 11:46 borsagundem.com

Hisse senetleri piyasalarında tüm yatırımcılarla aynı yönde gitmek yerine kendi yolunu seçenler yüksek getiriler elde edebilir. Ünlü hedge fonu yöneticisi Nick Schommer karşıt yatırımlar kazanmanın sırlarını paylaştı

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Borsa yatırımlarında akışın tersine yüzmek cesaret isteyen bir stratejidir. Ancak doğru stratejiyle uygulanan karşıt yatırımlar yüksek getirileri de beraberinde getirebilir. ABD merkezli finans devi Janus Henderson’ın karşıt yatırım fonu hem rakiplerinden hem de piyasaların genelinden daha iyi bir getiri sağladı. MarketWatch’un haberine göre, fonun yöneticisi Nick Schommer, açık bir zihinle zorlu kararlar alabilmenin önemli bir sebebi olduğunu belirtiyor. Aynı zamanda Irak Savaşı gazilerinden biri olan Schommer MW’deki açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Volatiliteye yatırım yapma yeteneğim ve istekliliğim çoğu insandan daha yüksek. Bu da çok fazla performansa yol açıyor. Bunun önemli bir sebebi rahatsızlık hissetmekle alakalı. Eğer savaş zamanı Irak’ta 12 ay geçirirseniz rahatsızlık duymak konusunda daha rahat hissedersiniz.”

Geçmişte Amerikan ordusunda Irak ve Kuveyt’te yüzbaşı olarak görev yapan Schommer bu dönemde Irak Savaşı’ndaki üstün hizmetinden dolayı Bronz Yıldız Madalyası ile ödüllendirildi. Savaş deneyimi şimdiyse fon yöneticisine borsalardaki günlük volatiliteyle ve zorlu piyasa hareketlerinin stresiyle başa çıkma konusunda yardımcı oluyor.

Schomeer ayrıca kalabalık yatırımcı gruplarından farklı yöne hareket etmenin de yanlış bir tercih olmadığını da anladığını belirtiyor. Ancak fon yöneticisi asla sırf muhalif olmak için karşıt olmamak gerektiğine de dikkat çekti. Zira bu birçok yatırımcının düştüğü bir tuzak. Schommer, “Piyasa çoğu zaman haklıdır” uyarısında bulunuyor.

Ünlü fon yöneticisine göre ABD borsalarındaki tüm yükselişlere rağmen karşıt olarak takip edilebilecek birçok yatırım fikri de var. Zira borsadaki yükselişler büyük oranda dev teknoloji hisselerinin etkileyici performansı tarafından yönlendiriliyor. Piyasanın önemli bir kısmı ise geride kalmış durumda.

Schommer fonunun yüksek performansına katkıda bulunan 3 karşıt yatırım taktiğini paylaştı. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre Morningstar’ın orta ölçekli endeksinin performansını yıllık bazda 3 ila 5 yüzdelik puan arasında geride bırakan fon yöneticisinin karşıt yatırım tavsiyeleri dikkate değer nitelikte:

1. Yanlış anlaşılmış işletme modellerine yatırım yapın

Schommer altı yıl önce alüminyum teneke kutu üreticileri Ball ve Crown Holdings’in hisselerini satın aldı. Söz konusu dönemde analistler alüminyum kutuların yavaş büyüyen bir sektör olduğunu düşünüyordu. Schommer, “Ancak biz sektörün ambalaj alanında pay alacak konumda olduğunu gördük. Alüminyum kutular ürünlerin paketlenmesi iççin kullanılabilecek en çevre dostu yoldur. Alüminyum geri dönüştürülebilir ve plastik veya kağıt gibi geri dönüştürüldüğünde bozulmaz” diyor. Bu yatırımlar iyi sonuç verdi ve fon artık bu isimlerde varlık göstermiyor.

Bu kategoride Schommer’in portföyüne eklediği bir diğer tercih de medikal cihazlar, ilaç ve gıda güvenliği şirketleri için sterilizasyon ve ışınla temizlik hizmetleri sağlayan Sotera Health firmasının hisseleri. Schommer, “Eğer Boston Scientific gibi bir firmaysanız ve medikal cihazlarınızın sterilize edilmesi gerekiyorsa tercihiniz büyük ihtimalle Sotera Health olur” diyor.

Sotera hisseleri şirketin Illinois’deki tesislerinden etilen oksit emisyonu yayıldığı ve çevredeki insanlara zarar verdiği yönündeki davalar nedeniyle eylül ayında sert bir düşüş yaşadı. Sotera davanın çözümü için ocak ayında yetkili makamlarla anlaşma imzaladı. Hisse o zamandan beridir bir miktar toparlandı. Ancak şirketteki olumlu gelişmelere rağmen hisse hala 2022 yazındaki seviyesinden aşağıda işlem görüyor. Schommer, Sotera hisseleri için, “Sektörün orta-tek haneli büyümesinden faydalanıyorlar ve fiyatlandırma gücüne sahipler” dedi.

2. Değerinin altında fiyatlanan varlıklara yatırım yapın

Schommer ABD’de hafif bir resesyon bekliyor. Ancak hedge fonu yöneticisi ekonomik aktivite değişimlerine hassas olan bazı şirketlerin aşırı derecede düşük fiyatlarda işlem gördüğünü düşünüyor. Buna bir örnekse fon yöneticisinin portföyündeki Caesars Enterteainment hisseleri.

Bölgesel kumarhaneler Las Vegas’taki büyük oyun mekanlarına göre düşüşlere daha dayanıklıdır. Caesers Las Vegas’taki mülklerinin dışında ABD’nin 16 eyaletinde güçlü varlıklara sahip. Schommer, “Bu işletme bugün oldukça sağlıklı ve eğer bir resesyona girersek dayanıklı olacaklarını düşünüyoruz” diyor.

Bu arada Las Vegas mekanları da grup seyahatlerinin geri dönüşüyle birlikte yeniden toparlandı. Fon yöneticisi “Las Vegas’ta çok güzel bir büyüme görüyoruz” diyor. Schommer ayrıca Caesars’ın dijital oyun pazarındaki büyümesinin de hafife alındığını düşünüyor. Borsa uzmanı daha fazla eyaletin onay vermesiyle birlikte çevrimiçi oyun pazarının da büyümesini bekliyor.

Schommer banka hisselerinin de değerinin altında fiyatlanan varlıklar olduğunu düşünüyor. Bankalar yanlış değerleniyor, zira borsa uzmanına göre yatırımcılar önümüzdeki birkaç yıl içinde ortaya çıkacak sektör konsolidasyonu eğilimini fiyatlandırmıyor. Büyük bankalar için bir diğer önemli faktör de daha fazla dijital yetkinliğe sahip olmaları. Dijital hizmetler müşteriler için giderek daha önemli hale geliyor. Schommer’e göre piyasa hacmindeki büyüme ve konsolidasyon büyük bankaların hisse değerine de katkı sağlayacak:

“Önümüzdeki beş ila 10 yıl içinde önemli bir pazar payı alacaklarını düşünüyoruz.”

3. Gelişmeleri değer görmeyen şirketlere yatırım yapın

ABD’de obezitenin artışıyla birlikte alkolsüz steatohepatit (NASH) adı verilen bir karaciğer hastalığına da rastlanma oranı her geçen gün artıyor. Biyo-teknoloji şirketleri ise bu alanda ürettikleri tedavilerin başarısız olmasıyla biliniyor. Ancak Madrigal Pharmaceuticals adında bir şirket NASH tedavisinde olumlu sonuçlar veren Faz III çalışma verilerini yayınladı.

Schommer ABD Gıda ve İlaç Yönetimi’nin Madrigal’ın NASH tedavisini iki ila üç çeyrek içerisinde onaylayacağını düşünüyor. NASH tedavisi konusundaki geçmiş başarısızlıklar göz önüne alındığında borsa uzmanı bu tedavinin başarılı olabileceğine dair şüpheyle yaklaşılabileceğini belirtiyor. Schommer Madrigal firmasının çalışmaları için, “NASH konusunda öncelikli tedavi olma potansiyeline sahip olduklarını düşünüyor ve bize göre piyasa bunu henüz bunu fark etmiş değil” ifadelerine yer verdi.

Ünlü ayı piyasası stratejisti Wall Street rallisine ısındı

 

ABD ekonomisindeki saatli bomba

 

Piyasalar Fitch’e neden tepki vermedi?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)