E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemKaradeniz'den ikinci gaz müjdesi gelecek mi?---

Karadeniz'den ikinci gaz müjdesi gelecek mi?

Karadeniz'den ikinci gaz müjdesi gelecek mi?
27 Kasım 2022 - 15:45 borsagundem.com

Bakan Dönmez hem Akdeniz hem de Karadeniz'de sondaj çalışmalarının sürdüğünü söyledi. Dönmez, Çaycma-1 adı verilen kuyuda keşif sondajları yapıldığını ve ilk verilerin pozitif olduğunu ifade etti

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, "Yeni müjdeler gelebilir. Hem Akdeniz hem de Karadeniz’de yoğun çalışmalar var. Sakarya Gaz Sahası içerisinde komşu alanda Çaycuma-1 adını verdiğimiz kuyuda keşif amaçlı bir sondajımız daha yapılıyor. İlk veriler pozitif geliyor." dedi.

TRT Haber'de yer alan habere göre, Kanal 7'de konuk olduğu bir programda soruları yanıtlayan Bakan Dönmez, sondaj çalışmalarıyla ilgili bilgi verdi.

Açıklamasından öne çıkanlar şöyle sıralanıyor: 

Yeni müjdeler gelebilir. Hem Akdeniz hem de Karadeniz’de yoğun çalışmalar var. Akdeniz’de Sultan Abdulhamid Han sondaj gemimiz ilk sondajını tamamladı. Analizler yapılıyor. Yeni görev için hazırlıklarını yapmak için limanda.

"Daha çok müjde verebileceğimiz bir saha"

Karadeniz’de de yoğun bir şekilde çalışmalara devam ediyoruz. Sakarya Gaz Sahası içerisinde komşu alanda Çaycuma-1 adını verdiğimiz kuyuda keşif amaçlı bir sondajımız daha yapılıyor. İlk veriler pozitif geliyor. Arkadaşlar çalışmalarını sürdürüyor.

Orada da netice alınca bunu vatandaşımızla paylaşacağız. Karadeniz bizim için gelecek vadediyor. Daha çok müjde verebileceğimiz bir saha olarak görüyor ve değerlendiriyoruz. Biraz sabırlı olursak inşallah o da olacak.

"540 milyar metreküplük veriyi yukarı yönlü güncelleme ihtiyacı doğabilir"

Mevcut Sakarya gaz sahasında rezerv değerlendirme çalışmalarımız da tamamlanmak üzere. Bu çalışmaları uluslararası ekspertiz yapma kabiliyetine, imkanına sahip şirketlere de değerlendiriyoruz.

İlk gelen veriler de bizim 540 milyar metreküplük doğalgaz verisini belki yukarı yönlü güncelleme ihtiyacını da doğurabilir.

"Neredeyse su seviyesinden petrol bulduk"

Çukurova bölgesinde şu anda 3. kuyu da açıldı, yaklaşık 8-10 milyon varillik bir rezerv var. 350-400 metrelik sığdan petrol üretiyoruz. Ki o bölgede yaşayanlar bilir, yani sulamak için kuyu açsanız artezyen yine o kadar inmeniz lazım.

Biz neredeyse su seviyesinden petrol bulduk, bu büyük bir nimet. Kaliteli bir petrol, yaklaşık 800 milyon dolarlık bir değeri var. Orada 10 kuyuya kadar çıkacağız ve toplamda da belki günlük üretimimiz işte bin varile kadar çıkmış olacak.

Türkiye'ye gaz merkezi olma teklifi

Putin'in teklifi son derece önemli. Biz 4-5 yıldır bu hedefimizi gün gün örerek güçlendirip bu güne getirdik. Dünyanın birçok yerinden doğal gaz getirebiliyoruz. Dünyanın cazibe merkezi haline geldik.

ABD'den, Körfez ülkelerine hatta çok nadir olmakla birlikte Asya-Pasifik'ten olmak üzere 15 farklı ülkeden gaz tedarik ediyoruz. Bu, gaz merkezi olmak için yeterli bir kaynak. Özellikle LNG kapasitesini artırdıktan sonra belki komşu ülkelere vereceğiz.

Dağıtım ve ticaret merkezi zaman zaman karıştırılıyor. Altyapımızın tatminkar olduğunu söyleyebilirim. Başka ülkelerin gazı Türkiye'ye gönderme yönünde istek ve arzuları var.

“Doğal gazda dışa bağımlılığımız yüzde 70’e inecek”

Bir aksilik olmazsa, Cumhuriyetimizin yüzüncü yılında ilk gazı vatandaşlarımıza götüreceğiz, tüm hedefimiz, gayretimiz o yönde çalışıyor. Bakalım inşallah gazımızı sisteme bağladığımızda bununla alakalı maliyetlerimizde netleşmiş olacak Sayın Cumhurbaşkanımıza arz edeceğiz. Yapılabilecek bir şey varsa bugüne kadar hükümetimiz bu konularda nasıl destek olduysa bundan sonra da elbette olacak.

Doğalgazda biz tükettiğimiz gazın yüzde 99’unu ithal ediyoruz. Yani neredeyse tamamında dışa bağımlı olduğumuz bir üründe Karadeniz gazı devreye girdiği zaman ve tam üretime geçtiğimizde toplam tüketimin yüzde 25-30’luk kısmını artık kendi gazımızı kullanıyor olacağız. Doğalgazda dışa bağımlılığımız yüzde 70’e inecek. Ama yeni araştırmalar sonucu keşifler gelirse tabi bu oran daha da azalacak inşallah.

Karadeniz'in 2 bin 200 metre altına enerji üssü kurduk

Evlerimizi ne zaman ısıtmaya başlayacak?

Projenin üç aşaması var. Üretim sahasının geliştirilmesi, sondajların tamamlanması, iletim hattının karaya kadar yapılması, sonrasında da gazı işleyecek tesisin yapılması. Eş zamanlı olarak hepsini götürüyoruz. Dokuz tane sondajımız tamamlandı, Sakarya gaz sahasında. 2023'ün Mart ayında gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. 

Karadeniz gazı tarihe geçecek

"Maden ihracatında rekor kıracağız"

Maden çeşitliliği açısından dünyada iyi bir sıradayız. Yaklaşık 70 çeşit madenimiz var. 2002’de maden ihracatımız yaklaşık 700 milyon dolarken geçtiğimiz yıl 5,90 milyar dolar oldu. Bu sene de herhalde 6’yı geçeğiz, bir rekor kıracağız; çünkü Ekim ayı son itibarıyla 5,4 milyar dolar ihracatımız oldu.

Bakan Fatih Dönmez: Yüzyılın keşfinde 2 yıl geride kaldı

Bakan Dönmez: Konutlarda kullanılan gazın tamamı Karadeniz'den üretilecek

Karadeniz gazı 2023'te sisteme verilecek

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (9)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis ;)28 Kasım 2022 10:55

    3 yerden maaş 5 yerden maaş alanlar desenize bu kışı rahat rahat geçirecek :D Gelsin tabi. olmayanda soba yaksın... hele boru hattı bağlansın, her evde yakılan gaz Türk gazı olacak :D itiraz eden vatan haini olacak... Nasıl ki toog %100 yerli ama hainler yok italya çizdi, yok parçaları asya diyor.. o misal. :D hadi bakalım gazları açında içimiz ısınsın artık...

  • sözün özü28 Kasım 2022 09:55

     Asıl gaz YILBAŞI AKŞAMI MİLLETİN CEBİNDE YÜZDE YÜZ GARANTİLİ GAZ  BULUNUR.........Müjdeler olsunnnnnnnnnnnnnnn..........EY Türk milleti sen her zaman gaz(KAZ) olmaya devam edeceksin........  İtibardan tasarruf olmaz .... NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE..........

  • xyz28 Kasım 2022 08:36

    Nasıl olsa bulunmasa bile müjdelere inanan veya inanmış gibi yapan ve veya körü körüne inanan yüzde 40 var.

  • xyz28 Kasım 2022 08:31

    Gelecek, daha ne müjdeler gelecek. Seçim yaklaştı. Akdenizde zengin bıldırcın eti rezervi, marmarada zengin zeytinyağı rezervi, karadenizde 100 yıllık değişik hububat rezervi bulunacak. Jelibon rezervi bulunurda bunlar bulunmaz mı? Vatandaş nasıl olsa her şeye inanır gözüyle bakılınca. Ha Ay ' a duble yol bitmiş.

  • doncu27 Kasım 2022 23:28

    açın kombileri, yine gaz çıkarmışlar

  • Bora27 Kasım 2022 21:47

    Ne yapamaz dediyseniz yaptı Şimdi o çıkan gazı evde kulanır Rus gönderdi dersiniz

  • Agah var27 Kasım 2022 18:03

    Petrolde gazda bizde her seçim öncesi bulunur onlar

  • haramzadeler27 Kasım 2022 17:18

    mümkünse bir yerinizde tutun o gazı yoksa fena köklüyorsunuz millete.

  • Gıyasettin27 Kasım 2022 16:59

    Secimden once 1 müjde de gelir 10 mujde de gelir.Millet hala derin uykuda nede olsa.