E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaJeremy Siegel: Bankacılık krizinin etkisi henüz tam olarak hissedilmedi---

Jeremy Siegel: Bankacılık krizinin etkisi henüz tam olarak hissedilmedi

Jeremy Siegel: Bankacılık krizinin etkisi henüz tam olarak hissedilmedi
05 Nisan 2023 - 13:04 borsagundem.com

ABD’de bankacılık fiyaskosu, borç verme, ticari gayrimenkul ve ekonomik büyümeyi tehdit edecek kadar derin bir krize yol açabilir.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD ekonomisinde sorunların en sıcağı olan bankacılık krizinin derinleşeceği düşüncesi giderek daha fazla taraftar buluyor. Bu isimlerin başında da Wharton Profesörü Jeremy Siegel geliyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Siegel, bankacılık fiyaskosunun borç verme, ticari gayrimenkul ve ekonomik büyümeyi tehdit ettiğini söyleyerek yatırımcıları uyarıyor.

Borç verme standartlarının sıkılaşması ekonomiyi vuracak

Insider’dan Theron Mohamed’in haberine göre, Jeremy Siegel, ABD bankacılık sektöründeki son kargaşanın kredi vermeyi kısıtlama, ticari gayrimenkul sektörün üzerinde baskı oluşturma ve daha geniş anlamda ekonomiyi aşağı çekme tehdidi oluşturduğu konusunda uyarılarını sürdürüyor.

Silicon Valley Bank'in Mart ayındaki ani çöküşü, müşterilerin güvenlik için mevduatlarını daha büyük bankalara taşıması ve borç verenlerin daha fazla banka tasfiyesi korkusuyla geri çekilmesi nedeniyle kredi sıkışıklığı endişelerini artırıyor. İnsanların halihazırda daha yüksek faiz oranlarının pençesinde olmasının, eğer krediler de kurursa, harcama ve yatırım üzerinde baskı oluşturarak resesyon riskini artırabileceği düşünülüyor.

Bankalar mevduat oranlarını yükseltmeli

ABD’nin en büyük ETF sağlayıcılarından biri olan WisdomTree için ekonomiyi ve piyasaları yorumlayan Siegel, “Mevduat çıkışı baskıları şüphesiz borç verme standartlarının sıkılaşmasına yol açacak ve ekonomi için ileriye dönük büyük bir olumsuzluk doğuracak” diyor.

ABD’de bölgesel bankalar, özellikle mevduat kaçışından sert bir şekilde etkileniyor. Ticari emlak sektörü için kilit borç verenlerin, yani ofis binaları, alışveriş merkezleri ve restoranlardaki yatırımcıların yakın zamanda daha katı borç verme ve daha pahalı kredilerle karşı karşıya kalma tehlikesi bulunuyor. Bunun ise talebin frenlenmesi ve ekonominin büyük bir bölümünde varlık fiyatlarına ağırlık verilmesi anlamına geleceği kabul ediliyor.

Siegel, “Ticari gayrimenkulde henüz önemli bir kayıp veya indirim görmedik, ancak beklenen yumuşaklığın yılın ikinci yarısında daha fazla yavaşlamaya yol açması muhtemel” diyor. Krizin tam etkisinin bir veya iki ay sürebileceğini sözlerine ekleyen Siegel, “SVB'nin başarısızlığı ekonomik verilerde kendini gösteriyor” şeklinde konuşuyor.

‘Uzun Vadeli Hisse Senetleri’ (Stocks for the Long Run) kitabının yazarı Siegel, müşterileri paralarını Hazine bonolarına ve daha yüksek getiri sunan para piyasası fonlarına kaydırmaktan caydırabileceği için bankaları mevduat oranlarını yükseltmeye çağırıyor.

Yüzde 0,4’lük büyüme tahmini tamamen saçmalık

Diğer yandan Siegel, uzmanların ABD ekonomisinin ikinci çeyrek büyümesini yaklaşık yüzde 1 civarında tahmin etmesinin, Fed'in 2023 yılı için en son GSYİH tahmini hakkında şüphe uyandırdığının altını çiziyor. Siegel, “Fed'in tüm yıl için sadece yüzde 0,4'lük büyüme tahmini, Fed yılın son iki çeyreğinde ciddi bir durgunluk planlamadığı sürece tamamen saçma” diyor.

Siegel, ABD'nin ekonomik görünümü konusunda şimdilik temkinli olduğunu sözlerine ekliyor ve bankacılık fiyaskosunun belirsiz serpintisine, daralan ABD para arzına ve Ocak ayında art arda yedinci aydır düşen konut fiyatlarına işaret ediyor. Siegel ayrıca, Fed'in enflasyon tehdidinin azaldığını fark edeceğine ve para politikasını şimdiden ne kadar sıkılaştırdığının farkına varacağına dair ümidini de dile getiriyor.

Siegel, en son Şubat ayında, ABD Merkez Bankası’nın faiz oranlarını agresif bir şekilde artırmaya devam ederek gereksiz bir durgunlukla flört etmesi ve ekonomi üzerindeki kontrolünü gevşetmemesi durumunda konut fiyatlarının zirve noktasından yüzde 15’e varan oranlarda düşebileceği konusunda uyarıda bulunmuştu.

Jeremy Siegel: SVB’nin iflası piyasalar için olumlu olabilir

 

Siegel: Piyasaların sorunu enflasyon değil resesyon

 

Mohamed El-Erian: Fed bu hataya düşmemeli

 

Her gün Fed'e dair yeni senaryo

 

JPMorgan Chase CEO'su Dimon: Bankacılık krizi henüz bitmedi

 

Banka hisseleri için dipten alma zamanı mı?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Kredi almak zorlaşıyor 05 Nisan 2023 21:34

    Bankacılık sektörü zaten faizleri yükseltiyor. Yukselen faizler kredi vermeyi zorlaştırıyor ve gayrimenkul satışını iyice düşürebilir haliyle. Bu şekilde olunca muteahhitler borcunu kapatabilmek için bu seferde konut fiyatlarını maliyetlerine kadar indirmek zorunda kalacaklar muhtemelen. Kredi çekmek zorlaşıyor. Artık sadece nakiti olanlar alım satım yapabilir sanırım.