E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıJeopolitik risk yükseliyor---

Jeopolitik risk yükseliyor

Jeopolitik risk yükseliyor
26 Ekim 2023 - 08:23 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende, piyasalar mercek altına alınıyor

Yurtiçinde, kapasite kullanım ve güven endekslerini takip ettik. İmalat sanayi genelinde mevsimsel etkilerden arındırılmış Kapasite Kullanım Oranı (KKO-MA), bir önceki aya göre 0,1 puan azalarak %76,8 seviyesinde gerçekleşmişti. Mevsimsel etkilerden arındırılmamış Kapasite Kullanım Oranı (KKO), bir önceki aya göre 0,1 puan artarak %77,4 seviyesinde gerçekleşmişti. Reel kesim güven endeksi ise mevsimsellikten arındırılmış olarak aylık 0,2 puan artışla 105,3 oldu ve tarihsel ortalamanın üzerinde kalmaya devam ederek imalat sanayiinde iyimserliğin korunduğuna işaret etti. Diğer taraftan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Jeopolitik risklerle ilgili yaptığı açıklamalar sonrasında Borsa İstanbul’da sert geri çekilme yaşandı. Bugün ise TCMB’nin faiz kararına ve ardından gelen açıklamalar piyasaların yönünde belirleyici olacaktır.

ABD konut satışlarındaki toparlanma tahvil piyasasındaki endişelerin son tetikleyicisi oldu. ABD’de yeni konut satışları, Eylül’de aylık bazda yüzde 12,3 artışla 759 bine yükselerek piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşti. Son dönemde enflasyonla mücadele için artan faiz oranlarının talebi kısması beklenirken, arttan konut satışları FED’in faizlerde bir artışa gitme olasılığını artırdı. 10 yıllık Hazine tahvil getirisi, bir gecede 11 baz puan (bps) yükseldi ve %4,96 seviyesinde işlem gördü. Hazine getirilerindeki yükseliş ve büyük teknoloji firmalarının beklentinin altında gelen finansal sonuçlarıyla birlikte borsalarda da düşüş yaşandı.

Avrupa tarafında, atlatılmaya çalışılan kötü PMI verilerinden sonra, ifo iş endeksinin pozitif gelmesi biraz olsun iyimserlik yarattı. Almanya’da geçen ay 85,8 puan olan Ifo iş ortamı güven endeksi, ekimde 86,9 puana yükselerek, Nisan 2023’ten beri ilk kez arttı. Bugün ise ECB toplantısı sonucunda faiz kararı açıklanacak. Ekonominin dar boğaza girdiği bu dönemde ECB faiz kararını bekliyor olacağız. Resesyonun PMI verileriyle birlikte derinleşmesinin sinyalinin ardından ECB’nin pas geçmesi muhtemel.

Asya borsaları bugünün açılışıyla 11 ayın en düşük seviyelerine geriledi. ABD’de faiz oranlarının yüksek kalacağı korkusuyla Hazine getirilerinin yeniden zirvelere doğru yükselmesiyle dolar endeksi artış gösterdi. MSCI’nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerini kapsayan en geniş endeksi %1 düştü. Japonya’nın Nikkei endeksi %2 geri çekildi.

Petrol fiyatları, ABD’de ham petrol stoklarındaki artış ve dolar endeksindeki yükselişin ardından bugün açılışla birlikte geri çekildi. Brent ham vadeli işlemleri %0,3 düşüşle varil başına 89,95 dolara gerilerken, ABD Batı Teksas Orta vadeli ham petrol vadeli işlemleri %0,2 düşüşle varil başına 85,21 dolara geriledi.

Piyasalar, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB) ve Avrupa Merkez Bankası(ECB) tarafından gelecek faiz kararlarına odaklandı. ABD’nin üçüncü çeyrek döneme ilişkin ilk GSYH verileri de yakından izlenecek.

Borsada, satıcılı başlangıç bekleniyor

 

Asya borsalarında satış dalgası gerçekleşti

 

Günün önemli şirket haberleri 26/10/2023

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)