E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiJaponya'da ihracat beklentinin gerisinde kaldı---

Japonya'da ihracat beklentinin gerisinde kaldı

Japonya'da ihracat beklentinin gerisinde kaldı
18 Temmuz 2019 - 09:07 borsagundem.com

Japonya'da ihracat Haziran ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre bekleneden fazla geriledi

Japonya'da ihracat, küresel büyümenin yavaşlaması ve ticaret konusundaki belirsizliğin etkisiyle Haziran'da art arda yedinci kez düştü.

Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre Japonya'da ihracat Haziran'da bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 6.7 azaldı. Yarı iletken ve otomobil parçaları yurt dışı satışları en fazla düşenler arasında yer aldı. Ekonomist tahminleri düşüşün yüzde 5.4 ile sınırlı kalacağı yönündeydi.

Dış ticaret dengesi, beklenenden fazla düşen ithalatın da etkisiyle 589.5 milyar yen fazla verdi. İthalat aynı dönemde yüzde 5.2 düştü. Tahminler yüzde 0.2 düşüş olacağı yönündeydi.

ABD ile Çin'in vergi artırımları konusunda ateşkes yapmasına karşın dünyanın en büyük iki ekonomisinin henüz bir anlaşmaya varamamış olması şirketler ve tüketiciler için belirsizlik kaynağı olmayı sürdürüyor.

Japonya'nın Çin'e ihracatı talebin azalmasıyla birlikte düşmeye devam ediyor. Hem elektronik parça hem de yonga üretim ekipmanı ihracatı söz konusu dönemde yüzde 20'şer azaldı. Çin'e toplam ihracat yüzde 10.1 azaldı. ABD^ye ihracat yüzde 4.8 arttı. Avrupa'ya ihracat yüzde 6.7 düştü.

Norinchukin Research Institute baş ekonomisti Takeshi Minami, “İhracatta süren düşüş Japonya Merkez Bankası'nın (BoJ) öngördüğü gibi yılın ikinci yarısında toparlanmayı zorlaştırıyor. Fed birkaç kez faiz indirirse BoJ'un muhtemelen harekete geçmesi gerekebilir.” dedi.

Topix Endeksi'nin kayıpları gün içi işlemlerde yüzde 2'yi aştı. Japonya hisse senedi göstergesi TSİ 08:33'te yüzde 1.97 ekside 1,536.53 puan oldu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)