E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıJackson hole bekleyişi---

Jackson hole bekleyişi

Jackson hole bekleyişi
23 Ağustos 2023 - 08:47 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende, küresel piyasalar mercek altına alınıyor

ABD hazine getirilerinin 16 yılın en yüksek seviyelerine doğru yükselişi, Fed’in yakından takip ettiği Jackson Hole Sempozyumu öncesinde tüm hafta boyunca piyasanın odak noktası oldu ve politikanın yönünü belirleyecek önemli detaylar içeriyor. Güvercin ve şahin etiketleri uzun süredir merkez bankası yetkilileri tarafından politika yapıcıların para politikası eğilimlerini tanımlamak için kullanılıyor. Güvercin daha çok işgücü piyasasına yönelik risklere ve parasal genişlemeye odaklanıyorken, şahin ise daha çok istihdam piyasasına yönelik risklere, enflasyon tehdidine ve parasal sıkılaşmaya odaklanıyor. Özellikle korona virüs salgını, altüst olmuş ekonomik dengeler yarattığı için şahin güvercin farklılıkları bir kenara itilerek, ABD Merkez Bankası yetkililerini ilk başta küresel olarak güvercin bir tavra büründürdü.  Ekonomiye devasa bir uyum sağlama arayışına girdiler ve daha sonra enflasyon gerçeği ortaya çıktığında, agresif faiz artırımlarını hep birlikte destekleyen şahinlere dönüştüler. Şimdi ise Fed’de artık bölünmeler daha belirgin ve faiz oranlarını yeniden artırmak, sabit bırakmak, ancak daha sonrasında dengede kalabilmek için uzun bir ara vermek gibi seçenekler ortaya çıkmış durumda. Bu nedenle sempozyumdan çıkacak söylemler piyasalardaki yönde oldukça belirleyici olacak ve Fed yetkililerinin tonunu çözmemizde bir ipucu bırakacak.

Piyasalar ise Powell’ın faiz oranlarını daha uzun süre yüksek tutacağından endişe duyması ve banka hisselerinin gevşemesiyle hafif düşüşle kapanırken, Nasdaq zar zor yeşil renkte tamamladı. Finans sektörü %0,9 düşüşle S&P 500 üzerindeki en büyük engel oldu. S&P’nin ABD’deki birçok bölgesel kredi kuruluşunun kredi notlarındaki düşüşü banka hisseleri üzerinde baskı yarattı; KBW bölgesel bankacılık endeksi %2,7 oranında değer kaybetti ve S&P 500 banka endeksi  %2,4 düştü.

Asya piyasaları günü yatay ve zayıf bir seyirle karşıladı. Japonya’dan gelen kasvetli PMI verileri ise duyguları kırılgan bıraktı. Japonya PMI, yüksek petrol fiyatları ve küresel ekonomik görünüme ilişkin belirsizlik nedeniyle Ağustos ayında üst üste üçüncü ayda da daraldı; ancak düşüş hızı yavaşladı. Japonya imalat satın alma yöneticileri endeksi (PMI), Temmuz’daki 49,6 seviyesinden Ağustos ayında mevsimsellikten arındırılmış 49,7’ye yükseldi. Endeks, daralmayı genişlemeden ayıran 50,0 endeks puanı eşiğinin altında kaldı.

MSCI’nin Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisseleri endeksi %0,1 arttı ve sadece iki seans önce dokuz aylık dibine vuruşundan çok uzakta değil. Japon Nikkei endeksi %0,2 oranında yetersiz yükseldi. Çin hisseleri blue-chips önceki gün %0,8’lik bir toparlanmanın ardından %0,7 ve Hong Kong’un Hang Seng Endeksi %1 yükseldikten sonra %0,1 gevşeme yaşadı.

Petrol fiyatları bugün açılışla birlikte gevşedi, ABD faiz oranlarının daha uzun süre daha yüksek kalabileceği, ekonomik büyümenin en büyük ham petrol ithalatçısı Çin’de daha da yavaşlayabileceği ve yakıt talebine zarar verebileceği korkusuyla petrol tarafı iyice ağırlaştı.

Brent ham petrolü  %0.2 düşüşle varil başına 83,86 dolara düştü. West Texas Intermediate ham petrolü varil başına %0,1 düşerek 79,56 dolara geriledi.

Hafta ortasında yurt içinde tüketici güven endeksi takip edilirken, yurt dışında öncü satın alma yöneticileri endeksi (PMI), ABD yeni konut satışları verileri izlenecek.

Fiyat hareketi güçlü hisseler

 

Günün önemli şirket haberleri 23/08/2023

 

Yatırımcı sayısında rekor artış

 

En fazla para çıkışı olan hisseler 22/08/2023

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)