E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemİtalyan devi Katar'ın gazına ortak oldu---

İtalyan devi Katar'ın gazına ortak oldu

İtalyan devi Katar'ın gazına ortak oldu
19 Haziran 2022 - 16:56 borsagundem.com

ENI, Rus doğalgaz şirketi Gazprom'un doğal gaz tedariğini yüzde 50 oranında azalltığını duyurmuştu.

İtalyan enerji devi ENI, Katar devletine ait Qatar Energy'nin dünyanın en büyük doğal gaz sahasındaki sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) üretimini artırma projesine ortak oldu.

Rusya'nın İtalya'da gaz tedariğini azaltmasından günler sonra gelen anlaşma ile ENI yeni kurulacak ortak girişimde yüzde 25 hisseye sahip olacak ve bu ortak girişim LNG projesinin yüzde 12,5'ini kontrol edecek. Böylece İtalyan şirketin projedeki doğrudan hissesi yüzde 3,13 oranında olacak. Anlaşmanın finansal detayları ise açıklanmadı.

Qatar Energy'nin hesaplamalarına göre Kuzey Sahası dünyadaki bilinen doğal gaz rezervlerinin yüzde 10'una sahip durumda.

Qatar Energy'nin geçen hafta imzaladığı anlaşma ile de Fransız TotalEnergies projeye yüzde 6,25 hisse ile ortak olmuştu. Projeye yeni şirketlerin de dahil olması bekleniyor fakat şirketin tepe yöneticisi Saad el Kaabi hangi şirketlerin katılacağı bilgisin paylaşmayı reddetti. Sektör kaynakları ise ExxonMobil, Shell, ConocoPhillips gibi şirketleri muhtemel adaylar arasında gösterirken Bloomberg Çinli şirketlerinde görüşmeler yürüttüğünü rapor etti.

Proje kapsamında ilk LNG'nin 2026 yılında üretilecek ve 2027 yılında Katar'ın LNG üretim kapasitesinin yüzde 60'tan daha fazla artmasına yardımcı olacak.

Katar'ın LNG konusunda en büyük müşterileri Güney Kore, Japonya ve Çin. Fakat Geçen yıl yaşanan enerji krizinde Katar İngiltere'ye ek rezervlerle destek olurken Almanya ile de bir işbirliği anlaşması imzaladı.

Avrupalı ülkeler geçmişte Katar'la uzun vadeli enerji anlaşmaları imzalamayı reddediyordu. Fakat Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sonrası özellikle Avrupa ülkeleri Rus enerji kaynaklarına bağımlılığını azaltmak için alternatif kaynaklar bulma yarışına girişti. Bu nedenle Avrupalı ülkelerin bu tutumu değiştirmesi bekleniyor.

Cuma günü ENI, Rus doğalgaz şirketi Gazprom'un doğal gaz tedariğini yüzde 50 oranında azalltığını duyurmuştu.

Türk ve Katar heyetleri 'Dünya Kupası' güvenliğini görüştü

İsrail'den Mısır'a doğal gaz hattı

Rusya'da Gazprom tesisinde patlama

İtalyanlar Türkiye'de iş yapmaktan memnun

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Zahter19 Haziran 2022 20:13

    Görünürde Katarla arası iyi olan biz ama anlaşmayı fransa yapmış bizde öylece izlemişmiyiz, aciken ülkenin iç ve dış politikasının değişmesi lazım, yoksa tarihi fırsatlar birbir kaçıyor

  • Ky19 Haziran 2022 18:52

    Biz ortak olaydık italyana bırakmasaydık.Enerji üreten ülkelerin şirketlerine ortak olmak gerek

  • Bik19 Haziran 2022 17:50

    Kendi gazını çıkaramayan Katar, Tank palet fabrikasına ortak olunca mı yerli ve milli tank motoru yapılıp tanklar 2020 yılında TSK'ya teslim edilecekti.