E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemİtalya’da fırıncılardan tabutlu protesto---

İtalya’da fırıncılardan tabutlu protesto

İtalya’da fırıncılardan tabutlu protesto
01 Ekim 2022 - 21:22 borsagundem.com

İtalya'da enerji ve hammadde fiyatlarındaki artışın ekmek fiyatlarına yansımasından şikayet eden fırıncılar, Plebiscito Meydanı’nda sektörün ‘’ölümünü’’ temsili bir tabutla protesto etti.

İtalya'nın Napoli kentinde faturalar ve hammadde fiyatlarındaki artışın ekmek fiyatlarına yansımasından şikayet eden fırıncılar, Plebiscito Meydanı’nda halka bedava ekmek dağıttı. Fırıncılar, ‘’Bugün ekmeği ücretsiz veriyoruz ama yiyebileceğiniz son ekmek bu, çünkü iş yerlerimizi kapatmak zorunda kalacağız’’ dedi

İtalya'da hükümetin enerji krizine karşı destek için milyarlarca euro tahsis etmesine rağmen elektrik faturalarında bu aydan itibaren yüzde 59 artış olacağı açıklandı.

Ulusal enerji ve enerji hatları düzenleme kurumu Arera’dan dün yapılan açıklamada, yapılan tüm müdahalelere rağmen elektrik faturalarının ‘’görülmemiş fiyatlara’’ ulaşacağı belirtildi.

Arera, Ekim’den itibaren elektrik faturalarında yüzde 59’luk artış olacağını, hükümetin ve kurumun çabaları olmasaydı bu oranın yüzde 100’ü aşmış olacağını duyurdu.

İtalya’da Başbakan Mario Draghi yönetimindeki hükümet bu yıl içinde, enerji fiyatlarındaki artışın faturalara yansımasını hafifletmek için toplamda 66 milyar euro’luk paketler hazırlamıştı. 25 Eylül’deki genel seçimlerin ardından gelecek  haftalarda iktidarı devralacak yeni hükümetin ilk ele alacağı politikalar arasında enerji başlığının da yer alması bekleniyor.

Ulusal İstatistik Kurumu’nun (ISTAT) verilerine göre Eylül ayında enflasyon yıllık bazda yüzde 9’a yaklaştı. ISTAT, market alışverişi hesabında kullanılan ürünlerin fiyatlarında da geçen yıla göre ortalama yüzde 11,1 artış görüldüğünü, bunun 1983’ten bu yana rekor teşkil ettiğini açıkladı.

FIRINCILARDAN TABUTLU GÖSTERİ

Ülkenin en büyük kentlerinden Napoli’de Perşembe günü enerji ve hammadde fiyatlarındaki artışa karşıt protesto düzenlendi.

Faturalardaki artışın ekmek fiyatlarına yansımasından şikayet eden fırıncılar kent merkezindeki Plebiscito Meydanı’nda halka bedava ekmek dağıttı.

Fırıncılar, ‘’Bugün ekmeği ücretsiz veriyoruz ama yiyebileceğiniz son ekmek bu, çünkü iş yerlerimizi kapatmak zorunda kalacağız’’ dedi ve sektörün ‘’ölümünü’’ temsili bir tabutla protesto etti.

Napoli, İtalya genelinde ekmek fiyatlarının en düşük olduğu şehirlerden.

Kentte birkaç ay önce ekmek fiyatları kilogram başına 2 eurodan başlarken dünkü gösteride fırıncılar, destek alamazlarsa ekmeğin kilogram fiyatının 5-6 euroya yükselebileceğini belirtti.

Göstericilerden Antonio Rescigno da, ‘’Bu faturalar ve hammadde fiyatlarındaki artışla ekmeğin fiyatını birçok insan için erişilemez hale getirmek zorunda kalacağız, ekmek lüks gıda haline gelecek’’ dedi.

AB’YE ENERJİ KRİZİNE BİRLİK ÇAĞRISI

Avrupa Birliği enerji bakanları enerji fiyatları konusunda dün olağanüstü bir toplantı yaptı. Bu toplantı öncesi de İtalya’dan AB’ye, enerji krizine birlik içinde çözüm aranması çağrısı geldi.

İtalya, başta Rusya’dan alınan gaza tavan fiyatı getirilmesi gibi bir dizi politikada AB ülkelerinin birlik içinde hareket etmesini talep ediyor.

Hem şimdiki Başbakan Mario Draghi’den hem de birkaç haftaya bu koltuğu devralması beklenen İtalya’nın Kardeşleri partisi lideri Giorgia Meloni’den AB’ye yönelik açıklamalar geldi.

Draghi, Almanya’nın adını anmasa da bu ülkeyi kast ettiği anlaşılan bir mesajla, ‘’Enerji krizi Avrupa'nın; hane halkları ve işletmeler için maliyetleri azaltacak, üretici ve ithalatçıların sıra dışı kârlarını sınırlayacak, iç pazarda tehlikeli ve haksız çarpıklıkları önleyecek ve acil durum karşısında Avrupa'yı bir kez daha bir arada tutacak bir yanıt vermesini gerektirmektedir. Çağımızın ortak tehditleri karşısında, ulusal bütçelerimizdeki müsaitliğe göre bölünemeyiz’’ dedi.

Draghi, "Ukrayna'yı desteklemek yaptığımız gibi, önümüzdeki Avrupa Konseylerinde de birlik, kararlılık ve dayanışma içinde olduğumuzu göstermeliyiz’’ diye ekledi.

Giorgia Meloni de, ‘’Enerji krizinin yarattığı büyük zorluk karşısında, işletmelerin ve hane halklarının korunması için Avrupa'nın acil bir müdahalede bulunması gerekli’’ dedi ve ortak bir strateji sunulmazsa mali açıdan daha avantajlı görünen üye ülkelerin bile tek başlarına etkili ve uzun vadeli çözümler bulamayacağını vurguladı.

Enerji fiyatlarında artış ve AB içinde net bir birlik sağlanamaması dünkü İtalyan gazetelerinin de ilk sayfalarında yer aldı.

Corriere della Sera, ‘’Faturalar yıldızlara ulaştı, AB bölünmüş halde’’ manşetiyle çıktı.

La Repubblica da baş sayfasında ‘’Enerji pahalılığı. Savaş faturaları’’ başlığını kullandı
.
La Stampa’nın manşetinde de aynı haber ‘’Faturalar çıldırdı, Avrupa parça parça’’ başlığıyla yer aldı. (Övgü Pınar- BBC Türkçe)

İtalya'da elektrik yüzde 59 zamlanacak

İtalya'da enflasyon artmaya devam ediyor

Rusya'dan İtalya'ya gaz akışı durdu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (13)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis : )03 Ekim 2022 08:52

    Almanyada asgari ücret 1584 euro oluyor... 1 aulık ev gazı masrafın 300 euro bu kriz telalları ile oluşan durumda ev sıcaklık 20-22 derece civarı. yani zamlar geldi öldük bitti diyenler en düşük kaçak göçmen maaşı 1584 euro ile  300 euro ödüyor :D  yani maaşın 5 de 1 i kadar bir bedel doğalgaz ödeniyor... ülkemizde 5,500 tl maaş. oradan kıs buradan kıs kazakla dur, sabah kapat, akşam kapat vb. maaşın aynı oranlarına yakın gaz geliyor. Yani Almanya bu durumda bile bizden iyi duruyor :D ... ki orada asgari cüretli çalışan oranıda düşük bizdeki gibi yüzde 70 asgari cüretli değil... İşyerine bir kaç saat mesai ile gaz bedelini ödeyebilir karşılarsın bir imkanın var... Birileri yazmış ama oradaki imkanlar ve koşullar kıyaslanamaz bile. Almanyda hastaneye git özel hastane işi adam sende 1 saat ilgilenir sıfır para öder çıkarsın. İlaçlar amalliyatlarda öyle... Bizde özele gidersin 5-10-15 Allah bilir. yani yan sektörden çok masraf ve kemirmeler var bizde.

  • Mucise Reis : )03 Ekim 2022 08:13

    Fakir ülkelerden rahatlıkla un , buğday, tahıl vb ihracı yapabilirsiniz... Hatta hazır yapılmış ambalajlı ekmekleri ülkenize sokabilirsiniz :D işin garip yanı Fransa, İsviçre, Avusturya ve Slovenya gibi komşu ulkelerden isteidkleri ürünü hafta sonu özel otomobillerine binip alabilirsiniz. Süper matket alışverişleri avrupada ucuz olan ülkeden yapılır. istanbuldan, Ankaraya gitmek,i eskişehire gitmek gibi bişe bu :D . Bulgaristanlıların Trakyaya gelmesi gibi , tek fark gümrük yok, sıra yok, ülke sınırı yok :D . Heryeri gemi liman zaten, Bizdeni gibi ucuz ekmek kuyrukları yok,

  • ALİ HAYDAR KIRMIZIALEV02 Ekim 2022 14:09

    Ben almanya da yaşıyorum lokanta işletiyor idim doğalgaz fiyatları tam 15 kat arttı.aylık 300 euro ödüyor iken şimde 5750 euro aylık ödüyorum.gıda ürünleri girdilere de zam gelince yemek fiyatları 15 kat arttı bu fiyatlardan satış yapamayınca işyerimi kapatıp beklemeye geçtik. tatile çıktık sizlerin anlayacağınız.

  • Ahmet Özbir ve Baran ittifakı 2Li Masa02 Ekim 2022 18:26

    Orası öyle olacak, burası böyle olacaki, biz fabrikaları kapatıcaz. öyle böyle düşünürsek, bizde şimdiden göç edelim avrupa ülkelerine :) .Yok öyle yok böyle, bir sürü hayal gücü. Geçen sene sanayi gazı kesildi ülkemizde biliyormusun?. 3 ay kış var Türkiye de. 12 ay değil. 9 ay iş yaparsın sende. Sahil kenarına işyeri aç, gaz bile kullanmadan iş yaparsın rahat rahat. Eskiden gaz mı vardı Avrupa da ve Türkiye de. Şimdi bile bir çok yerleşim yerinde gaz yok. aç değil insanlar ömeden yaşıyor :) Bir şey yazmışsın, sorgulayınca saçmalığını anlamışsın. Siyaset yapıcam diye komik duruma düşme.

  • ALİ HAYDAR KIRMIZIALEV02 Ekim 2022 17:10

    Ahmet Özbir ve Baran ittifakı 2Li Masa kardeş tamam doğru söylemişsin ya iktidar değişir ise ülkemizde ya rusya ile aramız bozulur ise ya rusya bize doğalgaz ve gıda ambargosu kor ise bu sefer ülkemizde lokanta açsak yine aynı durum olmayacak mı.bak yakın tarihte meral akşener rusya ya ambargo koyalım diyor idi ya iktadarda olsalar abd nin  baskısı ile ambargo yapsa idi ülkemiz rusya ya bizim durumda aynı olmayacakmı idi.

  • Ahmet Özbir ve Baran ittifakı 2Li Masa02 Ekim 2022 15:25

    Türkiye ye gel Lokanda aç. Burada gaz çok ucuz :) Türkiye de herkes lokantada yemek yiyor. Çok para kazanabilirsin.

  • H O R U Z01 Ekim 2022 22:40

    koskoca sanayileşmiş avrupa devletlerin haline bakarmısınız hepsi diz çöktüler büyük ekonomik felaketler yaşayacaklar.

  • baran02 Ekim 2022 11:58

    Aşağıdaki fetoşçu köpek seni cehennem odunu olarak yetiştirmişler bu çok açık!  Mal oğlan o fotoğrafa sen çok iyi bak!  O güvendiğin Yunan İtalyan vs. zavallılar çok yakında Türkiye nin önünde diz çökecek. Senin gibi onların kucağına oturan itlerin hali ne olacak işte o belli değil.  Aslında belli de sen ve münafıkdaşların anlamak istemiyor.

  • Ahmak grup sizi 02 Ekim 2022 10:37

    Peki sen kendi ülken ne hâlde düşünebiliyor musun? Yoksa sende akmallar gibi ulkeni uçuyor mu sanıyorsun?

  • Bik01 Ekim 2022 21:51

    İtalya'da ekmek bulamayan makarna yer.

  • EXSTRİKS02 Ekim 2022 17:12

    Sen hiç denedim mi ki bunu soylüyorsun italyanların kafası senin kadar çalışmıyormu ki isyan ediyorlar.makarna nın içine su koyduğun zaman yemek oluyormu makarna suyunu kaynatmak için doğalgaz veya enerji gerekmiyor mu ki böyle söylüyorsun.

  • baran02 Ekim 2022 12:01

    O zamaan  PİZZZZZA   yesssinler!   O da un mamülü gerçi!  Önce un bulmaları lazım.  Buradaki çok yorum atıp bol yalan ve iftira atan  bir soytarı çok iyi bilir hamursuz bayramını örnek alıp ta hamursuz pizza da yiyebilirler.

  • ALİ HAYDAR KIRMIZIALEV01 Ekim 2022 22:36

    Haydi be ordan ekmeğin yerini makarna tutar mı.