E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro Ekonomiİstanbul'da yaşanan agrega krizi, projeleri yavaşlattı---

İstanbul'da yaşanan agrega krizi, projeleri yavaşlattı

İstanbul'da yaşanan agrega krizi, projeleri yavaşlattı
15 Kasım 2022 - 06:46 borsagundem.com

İstanbul bölgesinde yaşanan agrega krizi inşaatçının belini büktü. Artan ulaşım maaliyetleri ve hammadde yokluğu birçok projenin yapımında yavaşlamaya hatta durmaya neden oldu. Sektör temsilcileri devletten destek bekliyor.

İnşaat sektörü, İstanbul Cebeci Taş Ocakları sahasının kapanmı ve Anadolu Yakası'ndaki, hazır betonun hammaddesi olan, agrega üretiminin düşürülmesinden kaynaklanan sorun nedeniyle birtakım aksaklıklar yaşıyor. Çözüm olarak Kocaeli ve çevresinden hammadde bulunması yoluna gidilirken bu sefer de ulaşımdan dolayı yükselen fiyatlar inşaatçının belini büküyor, birçok projede gecikmeler yaşanıyor. Dünya Gazetesi'nden Leyla İlhan'ın haberine göre çözüm, kamu desteğiyle,  Çanakkale ve çevresinde bulunan zengin yataklardan elde edilen hammaddeyi deniz yoluyla Ambarlı Limanı'na ulaştırmak.

'Talebin ancak yüzde 70’ini karşılayabiliyoruz'

Hazır betonun hammaddesi olan agregaya erişimin artık çok kolay olmadığını kaydeden Türkiye Hazır Beton Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Adem Genç, ''Piyasada agrega yok, Çünkü Avrupa Yakası’nda Cebeci agrega sahasında üretim yapılamıyor. Dolayısıyla bir arz eksikliği doğdu. Bu yılın nisan ve mayıs ayından itibaren tam kapasite ile çalışmaya başladık, ancak yeterli agrega bulamıyoruz. Bu nedenle talebin ancak yüzde 70’ini karşılayabiliyoruz. Dolayısıyla eskiden maksimum 1 haftada karşılanabilecek üretim 15 ila 20 gün sonraya öteleniyor” ifadelerini kullandı.Bu nedenle agregayı oluşturan kum ve mıcır sorununun gün geçtikçe büyüdüğünün altını çizen Genç, “Hazır beton üreticileri İstanbul dışından kum ve mıcır getirmeye başladı. Ancak bu durum da akaryakıtın bu kadar pahalı olduğu bir dönemde ekstra fiyat artışına sebep oluyor. Acil çözümler bulunmazsa projelerin zaman açısından ve fiyat açısından sıkıntıya girecek” diye de belirtti.

'Kum, inşaatta en değerli malzeme oldu'

Agrega sorunu nedeniyle Fikirtepe’deki projelerin tamamen durduğunu söyleyen Adem Genç konuşmasına şöyle devam etti, “Birde sosyal konut projesi konutları gelirse buna yetişmek mümkün olmayacak. Çünkü agrega içinde yer alan kumda da sorun var. Eskiden kum denizden elde edilirken, bir bölümü ise kömür sahalarından elde edilirdi. Daha sonra deniz ruhsatları iptal edilerek maden sahalarından elde edilmeye başlandı. Şu anda inşaat sektörü için İstanbul’da en değerli şey kum. Kentte kum yok. Tonu olmuş 250 TL. Metreküpü 400 TL’ye geliyor. Yani şu anda agreganın ana hammaddesini oluşturan kum ve çakıla erişemiyoruz” Avrupa Konutları markasının sahibi Artaş İnşaat’ın Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya da agrega sorunu nedeniyle hazır beton fiyatlarının arttığını söyledi. Son 2 aydan bu yana bu sorunu yaşadıklarını aktaran Çetinsaya, bu nedenle inşaatlarda beton döküm sürelerinin uzadığını dile getirdi.

'Yaşanan sorun devletin desteğiyle kolayca çözülebilir'

Sene sonu iş kapatma telaşından dolayı hammaddenin yetmediğini dile getiren Onur Beton Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Onur, inşaat sektörünce gerçek bir canlanma olması halinde hammaddenin hiç yetmeyeceğini kaydetti. Bu nedenle sektörün kapasiteye göre değil de hammadde kapasitesine göre müşteri aldığını aktaran Onur şöyle konuştu: “Hammaddeye bakılmadan sipariş alındığında, bazı tesislerde üretim durabiliyor. Malzeme olmayınca yeni müşteri edinilmiyor. Agreganın içinde yer alan mıcırın tonu Kemerburgaz ocaklarında satış fiyatı 200 TL+KDV oldu. Çerkezköy ocaklarında kum fiyatları da 120-130 TL seviyelerinde. Buna bir de mesafeler eklenince fiyatlar değişiyor.” Onur, kumun İstanbul Havalimanı’nın olduğu bölgelerden çıkarıldığını, ancak bu bölgede de sınırlı tonajlarda kum kaldığını söyledi. Yaşanan sorunun Ticaret Bakanlığı ya da İstanbul Valiliği’nin deniz yoluyla vereceği destekle çözülebileceğini dile getiren Onur, “Çanakkale, Bandırma’da kalker madenlerimiz var. Bu madenlerin deniz yoluyla Ambarlı Limanı’na taşınmasıyla bu konu çözülebilir” dedi.

Nebati inşaat sektörü temsilcileriyle görüştü

 

İnşaat maliyetlerinde yükseliş sürüyor

 

Emlak vergisine esas olacak inşaat maliyet bedelleri belli oldu

 


 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Alp15 Kasım 2022 08:49

    İmamoğlu seçim döneminde İstanbula göçü yeni bina yaptırmayarak engelleyeceğiz demişti İstediği oldu peki göçmü durdu hayır. Peki ya yeni bina yapılmasın diyenler arzın kısıtlandığında fiyatların uçtuğunu hala anlamadılar mı

  • vatandaş15 Kasım 2022 08:39

    istanbul'u betona gömdüler. hala devletten destek bekliyorlar.

  • Bik15 Kasım 2022 08:32

    İstanbul o kadar beton oldu ki kum bile kalmadı.

  • TAMYOBAZSEMİH15 Kasım 2022 07:43

    auhuahauhu yeni akpa rejimi karanlıı ülkeyi tarihin en büyük karanlık umutsuzuk düzenine soktu bu arada ytandaş kindaş kinakit öncülüünde kişn nefret saldırıları devam ediyo .