E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket Haberleriİş Bankası 2023'te 72,3 milyar TL net kar elde etti---

İş Bankası 2023'te 72,3 milyar TL net kar elde etti

İş Bankası 2023'te 72,3 milyar TL net kar elde etti
13 Şubat 2024 - 19:11 borsagundem.com

İş Bankası 2023 yılında toplam 72,3 milyar TL net kâr elde etti

İş Bankası (#ISATR, #ISBTR, #ISCTR), 2023 yılına ilişkin finansal sonuçlarını açıkladı.

​Aktif büyüklüğü 2023 yılsonunda 2,5 trilyon TL’ye ulaşan İş Bankası, “Türkiye’nin en büyük özel bankası” konumunu sürdürdü.

Bankanın ekonomiye sağladığı kaynak tutarı, 1,2 trilyon TL’si nakdi, 427,3 milyar TL’si gayrinakdi krediler olmak üzere, 2023 yılsonu itibarıyla 1,6 trilyon TL’ye yükseldi. Böylece, İş Bankası, ülke ekonomisine en büyük katkıyı sağlayan özel banka olmaya devam etti.

Yaygın dağıtım ağı, dijital temas noktaları, geniş ürün yelpazesi ve kaliteli hizmet sunumuyla tasarruf sahiplerinin öncelikli tercihi olan İş Bankası’nın toplam mevduat hacmi 2023 yılsonu itibarıyla 1,6 trilyon TL’ye ulaştı. TP mevduat hacmi ise 2022 yılsonuna göre %128,1 oranında artarak 880,6 milyar TL’ye yükseldi.

Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, 2023 yılsonu finansal sonuçlarına ilişkin değerlendirmesinde, “Bu yıl 100. kuruluş yıldönümümüzü coşkuyla, heyecanla kutlayacağız. İkinci yüzyılımıza ilerlerken sürdürülebilir ve uzun vadeli değer yaratmayı hedefleyerek öncü ve lider banka olmanın getirdiği sorumluluğun bilinciyle ülke ekonomisine destek vermeye; ayrıca eğitimden spora, bilimden çevre ve kültür-sanata katkı sunmaya devam edeceğiz” dedi.

2023 yılında toplam 72,3 milyar TL net kâr elde eden Bankanın özkaynak büyüklüğü 2022 yıl sonuna göre %40 oranında artarak 267,8 milyar TL’ye ulaştı. Güçlü sermaye yapısını koruyan İş Bankası’nın sermaye yeterlilik oranı %21,6 seviyesinde gerçekleşti.

Sürdürülebilirlik çalışmalarını uluslararası standartlarda yürütüyor

Sürdürülebilirlik alanındaki çalışmalarını ve taahhütlerini uluslararası standartlarda yürüten, sürdürülebilirlik temalı orta ve uzun vadeli kaynak teminini stratejik hedeflerinin bütünleyici bir parçası olarak gören Bankanın imzaladığı toplam tutarı 915 Milyon ABD Dolarına ulaşan sürdürülebilirlik bağlantılı sendikasyon kredisi, yılın ikinci yarısında gerçekleştirilen en yüksek tutarlı sendikasyon kredisi işlemi oldu.

İş Bankası Uluslararası Finans Kurumu (IFC), PROPARCO ve Green for Growth Fund (GGF) ile toplam 67 milyon ABD doları ve 75 milyon avro tutarında bir kredi sözleşmesi imzaladı. Ayrıca, 230 milyon ABD doları tutarında sürdürülebilirlik bağlantılı hazine finansmanı sağlayan Banka, sektör tarafından yurt içinde TL cinsinden yapılan ilk yeşil borçlanma aracı ihracı olan 500 milyon TL tutarında iki yıl vadeli yeşil tahvil ihracı gerçekleştirdi.

Bankanın 100. yılına özel projeler

İş Bankası, ülkesine karşı sorumluluklarının bilinciyle 100. yılı vesilesiyle birçok proje hayata geçiriyor. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ile birlikte başta Marmara Bölgesi olmak üzere ülkemizdeki aktif fayların oluşturduğu tehlike ve risklere dair bilimsel çalışmalar yürütecek “İTÜ Türkiye İş Bankası Marmara Aktif Fay Tehlike ve Risk Uygulama ve Araştırma Merkezi"ni (MATAM) kuran Banka, Petrol Ofisi Grubu işbirliğiyle çocukların deneyler yaparak temel bilimsel kavramlarla tanışmalarını, bilim ve teknolojiye duydukları ilgiyi ve merak duygularını artırmayı amaçlayan “Bilim Kuşağı Atölyeleri” projesi başlattı. Projeyle, deprem bölgesinde ve diğer illerde ilk ve orta öğretim seviyesindeki devlet okullarında 2025 sonuna kadar 750 bin çocuğa ulaşılması hedefleniyor.

6 Şubat deprem felaketlerine maruz kalan bölgedeki öğrencilerin eğitimlerini sürdürmelerine katkıda bulunabilmek amacıyla “Hatay Defne Türkiye İş Bankası Lisesi” ve “Hatay Defne Türkiye İş Bankası 100. Yıl Anaokulu” inşa edecek olan Banka, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi’nin (TMOK) resmi destekçisi olarak Paris 2024 Olimpiyatlarına katılacak başarılı genç sporculara yol arkadaşlığı yapmaya devam ediyor.

Ford Otomotiv 2 hafta 'sessiz' kalacak

 

Borsa İstanbul'dan 3 hisse hakkında tedbir kararı

 

Yarın 2 şirketin fiili dolaşım pay oranı değişiyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (12)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Cemal E. 14 Şubat 2024 11:08

    Hedef veriyor tutmasın diye. Çalışan hedefi tutturamıyorum yine de bir sonraki hedef 3 katı veriliyor. İçler acısı o kadar şey varki burada anlatmakla bitmez. Hakan Aran bey de uğraşıyordu çalışan için ama onuda ikna ettiler. Sendika mafya olmuş. Emin olun sendika olmasa daha fazla özlük hakkı verirdi banka. yönetimi. Sendika adeta düşürüyor tüm hakları.

  • Cemal E. 14 Şubat 2024 10:13

    Sayın xyz.... Şu anda işçilerin aldığı zamlara bakarsanız anlarsınız alakası olup olmadığını. %75 ile %130 aradı zam aldılar. Siz banka çalışanlarının ne kadar maaşları var biliyormuşsunuz. Küçük hesaplar yapılıyor. İnanmıyorsanız araştırın verdiğim bilgileri. Yazdıklarımın harici bir şey varsa öyle yazın buraya.

  • FİNANS DÜNYASI14 Şubat 2024 12:14

    Ben iş bankasında çalışıyorum her sene devlet ne kadar zam verir ise bize de o kadar zam alıyoruz.2008 de aldığım maaş dolar bazında çok iyi iken şimdi  aldığımız para dolar bazında resmen erimiştir.Sen sallayıp durma.

  • xyz14 Şubat 2024 11:29

    Yüksek faizle yaptığı karı personeline dağıtarak  piyasa dengelerini bozmaktan başka bir işe yaramaz. Bunu da bilerek yapıyorlar.  İzmir belediyesinde bir sürü işçi grevde.  Bir sonra ki dönemde bu istikrarı devam ettiremez ve maaşlar düşer  azar azar. Hiç biri de itiraz edemez.  Maaş ödeyemeyen bir sürü chp li belediyenin yaptığı da benzer bir durum.

  • Cemal E. 14 Şubat 2024 10:01

    Umarım Hakan Aran bey tüm bu yapılan saçmalıkların farkına varır ve çalışanına hak ettiği değeri vererek gerekli ilave düzeltmeleri yaparak yapılan bu haksızlığın önüne geçer. İş Bankası ada bu yakışır.

  • Cemal E14 Şubat 2024 09:00

    Dünyada eşi benzeri görülmemiş bir sendika ve banka yönetimi var. Taraflar 2024 yılı sözleşmesi için toplanıyorlar. Banka yönetimi Maaşın ilk on bini ikinci on bini ve üçüncü on bini ne farklı zam oranları belirlemişler. Böyle bir zam artış oranı lk burada gördük. Ama esas hinlik bu değil. Bu bir tarafın talebi olabilir değilmi. Ama gel gelelim bu yönetimin ve sendikanın yani her ikisinin talebi. Yani nasıl oluyorsa böyle bir talebi her iki tarafta aynı anda noktası virgülüne kadar aynısını düşünebiliyor. Siz hiç başka sendikalar iş verenin böyle bir zam pazarlığında aynı olan madde gördünüzmü. Konu başlıkları aynı olur içeriği aynı olamaz. Sen ilk 6 ay %50 istersin işveren %45 felan der. İkinci saçmalık her yıla 300 TL tazminat veriliyor ama bu 4000 TL de sınırlı yani 13 yıl dan sonrasına zam yok. Bu durumda 13vyıl çalışanla 25 yıl çalışan arasında bir fark olmayacak demektir.

  • xyz14 Şubat 2024 10:02

    Hiç alakası yok. Bir Şişe cam gibi bir iştiraki ve diğer iştirakleri  bir de devletin verdiği yüksek faiz.  

  • kaportacı salim usta sanayiden14 Şubat 2024 07:53

    işfinansa dşkkat .neden çöküyo neden % 35 pay abidikli el değişti.kim bu yeni  dolaylı işbank ortağı 

  • Gökhan14 Şubat 2024 07:00

    Sayım Hakan Aran. Bu karları çalışanlarından esirgediğiniz düşük maaşlarla ulaştıgınızı unutmayın. Sendika dizide indirdi. Adaletsiz çok haksızca zam yaptınız. Birde utanmadan çok büyük zam yapmışsınız gibi reklam yaptınız. Çalışanınız devlet memurundanbaz maaş alıyor. Gıdım gıdım zam yapmak nedir. Yazıklar olsun.

  • VS13 Şubat 2024 21:16

    iyi soyulmuşuz kanaakkarlık devri çoktan geçmiş

  • Anten14 Şubat 2024 06:30

    🦾🦾🦾🦾🦾🦾🦾🦾👌👌👌👌😛😛😛🤮🤮

  • Kucuk tüccar 13 Şubat 2024 19:50

    Konsolide net kar 86 milyar