E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıIrak, Türkiye'den petrol akışını yeniden başlatmasını isteyecek---

Irak, Türkiye'den petrol akışını yeniden başlatmasını isteyecek

Irak, Türkiye'den petrol akışını yeniden başlatmasını isteyecek
03 Nisan 2023 - 08:17 borsagundem.com

IKBY sözcüsü, Irak federal hükümeti ve Kuzey Irak Bölgesel Hükümeti'nin kuzey petrol ihracatını yeniden başlatmak için bir ön anlaşmaya vardığını ve Bağdat'ın boru hattı akışlarının yeniden başlatılmasını için Türkiye'ye talep yazacağını söyledi.

Türkiye, bir tahkim davasının sonucunun belli olmasının ardından 25 Mart'ta Fish-Khabur sınır bölgesinden Ceyhan limanına bir boru hattından günde yaklaşık 450.000 varil Irak ham petrolünü pompalamayı durdurdu. Bağdat, Türkiye'nin , Irak federal hükümeti ve Kuzey Irak Bölgesel Hükümeti'nin (IKBY) rızası olmadan Ceyhan'a petrol ihraç etmesine izin vererek ortak bir anlaşmayı ihlal ettiğini ileri sürmüştü.

IKBY Dış Medya İşleri Başkanı Lawk Ghafuri, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "IKBY ile federal hükümet arasındaki birkaç görüşmenin ardından, bu hafta Ceyhan üzerinden petrol ihracatının yeniden başlatılması konusunda bir ön anlaşmaya varıldı." dedi.

Ghafuri, "Bu anlaşma, petrol ve doğal gaz yasa tasarısı Irak Parlamentosu tarafından onaylanana kadar yürürlükte kalacak." dedi.

Irak'ın Bağdat'taki petrol bakanlığı Pazar günü yaptığı açıklamada, IKBY ile kuzeyden petrol ihracatının yeniden başlatılması konusunda yakında nihai bir anlaşmaya varmayı umduğunu belirtti.

Durdurulan akışlar, küresel petrol arzının yalnızca yaklaşık %0,5'ini oluşturuyor, ancak bölgede faaliyet gösteren petrol şirketlerini üretimi durdurmaya veya üretimi hızla dolan depolama tanklarına taşımaya zorlayan kesinti, yine de geçen hafta petrol fiyatlarının yeniden 80$'a yükselmesine
neden oldu.

Irak petrol bakanlığı, yeni ihracat anlaşmasıyla ilgili ayrıntıların "zamanı gelince" açıklanacağını söyledi.

Kaynaklar Cumartesi günü Reuters'e verdiği demeçte, anlaşmada Irak'ın kuzey petrol ihracatının Irak'ın devlete ait pazarlama şirketi SOMO ve IKBY'nin doğal kaynaklar bakanlığı (MNR) tarafından ortaklaşa ihraç edileceği belirtiliyor.

Irak'ın yarı özerk Kuzey bölgesinden boru hattı akışının yeniden başlaması için yine de Türkiye'nin onayı gerekecek.

Bir IKBY yetkilisi Pazar günü Reuters'e verdiği demeçte, "Bağdat tarafından Ankara'ya petrol akışının yeniden başlatılması için bir talep mektubu gönderilecek" dedi.

Enerji Bakanlığı'ndan tahkim açıklaması: Irak tazminat ödeyecek

 

Irak, Türkiye’ye petrol ihracatını durdurdu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)