E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket Haberleriİngiltere, Arçelik'in Whirlpool'u satın almasına onay verdi---

İngiltere, Arçelik'in Whirlpool'u satın almasına onay verdi

İngiltere, Arçelik'in Whirlpool'u satın almasına onay verdi
08 Şubat 2024 - 12:25 borsagundem.com

İngiltere'nin rekabet kurumu Arçelik ve Whirlpool arasındaki anlaşmanın önemli rekabet sorunları yaratmayacağına karar verdi

İngiltere'de Rekabet ve Piyasalar Kurumu (CMA), Arçelik'in Whirlpool'un Avrupa'daki beyaz eşya bölümünü satın almasını içeren anlaşmanın önemli rekabet sorunlarına yol açmayacağına geçici olarak karar verdi.

Arçelik ve Whirlpool, çamaşır makinesi, çamaşır kurutma makinesi, bulaşık makinesi ve pişirici cihazlar da dahil olmak üzere İngiltere'deki en büyük iki büyük ev aletleri (MDA) tedarikçisiler. Arçelik, ağırlıklı olarak Beko, Blomberg ve Grundig markaları altında, Whirlpool ise Indesit ve Hotpoint markaları altında faaliyet göstermedi.

Anlaşmanın onaylanmasına ilişkin geçici karar, derinlemesine bir 2'nci aşama soruşturmasının bir parçası olarak bağımsız bir CMA paneli tarafından verildi.

Panel, Arçelik ve Whirlpool, müşterileri, rakipleri ve diğerleriyle yapılan kapsamlı görüşmeler de dahil olmak üzere çok çeşitli kanıtları değerlendirdi ve bu kanıtlara dayanarak, panel geçici olarak tüketicilerin anlaşma sonrasında geniş bir seçenek yelpazesine sahip olmaya devam edeceğini tespit etti.

Panel, Arçelik ve Whirlpool'un güçlü pazar pozisyonlarına sahip olmalarına rağmen, diğer tedarikçilerin önemli rekabetiyle karşılaşmaya devam edeceklerini tespit etti. Bu tedarikçiler arasında BSH (Bosch ve Neff markaları dahil), Haier Group (Hoover ve Candy markaları dahil), Samsung ve LG gibi tanınmış tedarikçiler ve markalar; Logik ve Bush (Currys ve Argos) gibi perakendecilerin 'özel markalı' markaları ve Hisense gibi daha yeni girenler yer almakta.

Soruşturmayı yürüten bağımsız panelin başkanı Martin Coleman şunları söyledi:

"Bu anlaşmanın işletmeler ve tüketiciler üzerindeki etkisini anlamak için müşteriler, rakipler ve diğerleriyle kapsamlı bir şekilde görüştük. Bu etkileşime ve diğer kanıtlara dayanarak, önümüzdeki yıllarda önemli bir rekabet yaşanmaya devam edeceğini geçici olarak tespit ettik. Ayrıca geçici olarak Whirlpool'un pazardaki konumunun azaldığını, Birleşik Krallık'a yeni girenlerin ise önemli bir oranda büyümeye devam ettiğini tespit ettik.

Dolayısıyla geçici görüşümüz, bu anlaşmanın ardından tüketicilerin büyük ev aletleri için geniş bir seçenek yelpazesinden yararlanmaya devam edeceği yönündedir" dedi.

Arçelik'in hisseleri %3'ün üzerinde değer kazandı

Anlaşmanın önemli rekabet sorunlarına yol açmayacağına geçici olarak karar verilen Arçelik'in hisseleri bugün açılışta yüzde 3,5 değer kazandı.

163 TL seviyesine kadar yükselen Arçelik hisseleri şu sıralarda 162 TL'den işlem görüyor.

Arçelik hisseleri hafta başından bu ya na yüzde 10,35, son 5 iş gününde yüzde 14,34, yıl başından bu yana yüzde 25,91 ve geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 73,5 değer kazandı.

"Rekabeti zedeleyici bir etkisi olmayacak"

Arçelik, CMA tarafından Whirlpool Corporation ile kurulacak ortaklığın, rekabeti zedeleyici bir etkisi olmayacağı yönünde ön değerlendirme yapıldığı bildirdi.

KAP'a yapılan açıklamaya göre, CMA tarafından alınacak nihai karara bağlı olarak kapanışın 2024 yılının ilk yarısında gerçekleşmesinin beklentiği belirtildi.

KAP açıklamasında şöyle denildi:

"12 Ekim 2023 tarihli özel durum açıklamamızda, Whirlpool Corporation ve Arçelik'in kuracağı ortaklık ile ilgili işlemin kapanış koşullarının gerçekleşmesine ilişkin süreç kapsamında; Birleşik Krallık Rekabet ve Piyasalar Otoritesine (UK Competition and Markets Authority - CMA) yapılan başvuruda Faz II - daha detaylı inceleme- sürecine geçildiği kamuya duyurulmuştur.

Yapılan başvuruya ilişkin olarak CMA tarafından yapılan 8 Şubat 2024 tarihli açıklamada CMA'nın görevlendirdiği bağımsız panel tarafından yapılan analizler sonucunda Whirlpool Corporation ve Arçelik arasında kurulacak ortaklığın, rekabeti zedeleyici bir etkisi olmayacağı yönünde ön değerlendirme yapıldığı; nihai raporun ise 26 Mart 2024'e kadar yayımlanmasının beklendiği belirtilmiştir. CMA tarafından alınacak nihai karara bağlı olarak kapanışın 2024 yılının ilk yarısında gerçekleşmesi beklenmektedir. "

Ostim ve Arçelik sorusu

 

AB'den Arçelik'in Whirlpool'u satın almasına onay

 

Arçelik'te iki üst düzey atama

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)