E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemİngiltere AB'den ayrıldı: Şimdi ne olacak?---

İngiltere AB'den ayrıldı: Şimdi ne olacak?

İngiltere AB'den ayrıldı: Şimdi ne olacak?
01 Ocak 2021 - 12:45 borsagundem.com

AB ve İngiltere arasında yürürlüğe giren Ticaret anlaşması ilişkileri nasıl şekillendirecek?

Avrupa Birliği (AB) ve İngiltere arasında Brexit süreci 2021 ile birlikte resmileşti. 2020'nin son günlerine kadar iki taraf arasında sıkı pazarlıklara sahne olan anlaşmayla taraflar gümrüksüz ve herhangi bir kesinti olmaksızın ticarete devam edebilecek.

Yaklaşık 2 bin sayfalık ticaret anlaşmasına ilişkin Londra ve Brüksel'den yapılan ilk açıklamalara göre, toplam hacmi 747 milyar euro olan karşılıklı ticaret gümrüksüz, kesintisiz ve kotasız şekilde devamı teminat altına alındı.

Peki AB ile İngiltere'nin uzlaştığı Brexit ticaret anlaşmasında bundan sonra süreç nasıl işleyecek?

EŞİT ŞARTLAR

Avrupa Birliği'nin İngiltere'a adil rekabete aykırı davranması durumunda kendine "tek taraflı yaptırım uygulama hakkı" tanıması müzakereleri çıkmaza sürükleyen hususlardan biri olmuştu.

Varılan anlaşma kapsamında, rekabet ile ilgili ihtilafların çözümü için arabuluculuk mekanizması oluşturulacak. Tekrarlanan ve çözümü uzun süre alan sorunlar için ticaret anlaşmasının ilgili kısmı yeniden müzakere edilebilecek.

TİCARETTE KONTROL VE BÜROKRASİ

İngiltere'ın Avrupa Birliği'nden tam anlamıyla ayrılacağı 1 Ocak'tan itibaren, ürünler gümrüklerde kontrole tabi tutulacak. Bu da daha fazla bürokratik işlem anlamına geliyor.             

İngiltere'a tek kara sınırı bulunan ve Brexit'ten en çok etkilenen İrlanda'da ithalat ve ihracat beyannamelerinin 12 kat artıp yıllık 20 milyonu bulabileceği tahmin ediliyor.

SERBEST DOLAŞIM BİTTİ

Her ne kadar kısa dönem ziyaretler için vize uygulaması şu an söz konusu olmasa da Brexit, AB içi serbest dolaşımdan İngiltere'ı çıkarıyor.

Dolayısıyla AB'ye giden İngilizler ya da adaya giden AB vatandaşları daha fazla sınır kontrollerine tabi olacak.

1 Ocak'tan itibaren AB'ye yerleşip çalışmak isteyen İngiltere vatandaşları veya adaya yerleşmek isteyen AB'liler vizeye başvurmak zorunda kalacak. 1 Ocak öncesi içinse "oturum hakkı" kurallarını her ülke kendi belirliyor. Örneğin, Fransa'da 5 yılını tamamlayan bir İngiliz vatandaşı 10 yıllık oturum hakkı alırken, 1 yılını tamamlayanların oturum izni ise konumuna göre belirleniyor. İngiltere'ta da mütekabiliyet ilkesi gözetilecek.

Mevcut hayvan pasaportları da doğrudan sınırlarda tanınmayacak.

JAMES BOND YALNIZ KALACAK

Londra hükümeti, Brexit anlaşmasının hız ve etkinlik açısından istihbarat paylaşımını engellemeyeceğini savunsa da Reuters haber ajansına göre yeni dönemde güvenlik politikalarında önemli değişiklikler olacak.

İngiltere'ın Europol ve Eurojust ile olan ilişiği kesilecek, parmak izi, araç bilgisi gibi yolcu verilerinin toplandığı Schengen Bilgi Sistemi'ne erişimi de sonlanacak.

İlerleyen tarihlerde Europol ve Eurojust ile iş birliğinin nasıl olacağının netleşmesi bekleniyor.

ULAŞIM

İngiltere'ın verdiği pasaport veya ehliyetler, İngiltere ile AB arasında ulaşım için yeterli olmayacak. Hava ulaşımı etkilenmese de havacılıkla ilgili düzenlemeler birlik değil ülke bazında hazırlanacak.

BALIKÇIKLIĞA KOTA VE SULARDA KISITLAMA

Balıkçılık alanında sulara sınırsız erişim sona eriyor. İngiltere kara sularında kontrolü tamamen devralacak. AB bandıralı balıkçı teknelerinin, İngiltere sularında ne kadar balık avlayabileceği yıllık müzakerelerde belirlenecek.

FİNANS SEKTÖRÜ

İngiltere merkezli finans kurumlarının, senenin ilk gününden itibaren AB'nin tek pazarına erişimi olmayacak. Taraflar, pazarlara erişim konusunun ticaret anlaşmasının dışında, daha ayrıntılı müzakere edilmesinde hem fikir. Finans hizmetlerine dair iş birliğine yönelik mevzuatın da Mart 2021'e kadar hazırlanması bekleniyor.

ENERJİ VE İKLİMİN YERİ AYRI

İngiltere, Avrupa Birliği'nin enerji iç pazarı ile karbon emisyonları ticareti planının bir parçası olmayacak. Londra hükümeti, karbon emisyonları ticareti planı için 1 Ocak'tan itibaren yeni bir ulusal düzenleme getirileceğini duyurmuştu.

ROAMİNG TARİFELERİ

AB, tek pazarda mobil telefonlar için dolaşımı ücretsiz hale getirmişti. Bu uygulamadan bu yana cep telefonu kullanıcıları AB içinde hangi ülkeye giderse gitsin, kendi ülkelerindeki tarife üzerinden fatura ödüyor ya da internet paketlerini rahatlıkla kullanabiliyor. Ancak bu kural uygulama İngiltere için bağlayıcı olmayacak.

İngiltere merkezli GSM operatörleri, AB sınırları içinde kullanım için ayrı fiyatlandırma getirebilecek, AB operatörleri de aynı şekilde adaya ziyaret eden müşterilerinin internet kullanımını faturalarına yansıtabilecek.

ABD, Çinli şirketleri borsadan çıkarmaya başlıyor

AB'de Almanya dönemi sona erdi

Çaydanlık içinde bile var: Altın merakı Almanlara yaradı!

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)