E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiIMF'e göre Fed, faiz artırımını ertelemeli---

IMF'e göre Fed, faiz artırımını ertelemeli

IMF'e göre Fed, faiz artırımını ertelemeli
04 Haziran 2015 - 16:33 borsagundem.com

IMF'e göre Fed, cari makroekonomik tahminler ışığında faiz artırımını ötelemeli

Uluslararası Para Fonu (IMF), ABD'de enflasyonun yılın sonlarına doğru artış gösterebileceğine raporunda yer verdi.
   
IMF uzmanlarına göre Fed, yapılan makroekonomik tahminler temel  alındığında ilk faiz artırımını 2016 yılına ötelemeli.
   
IMF, ABD için 4.madde gözden geçirmesi çerçevesinde 28 Haziran'da tamamlanan değerlendirmesini yayınladı.
   
ABD ekonomisinde yakın zamanda bir faiz artırımı için şartlar  olgunlaşmış değil. 
   
IMF uzmanlarının daha yüksek politika faizleri için görünüme ve finansal istikrar risklerine politika yanıtlarına odaklandıkları incelemede, ABD ekonomisinde büyüme ve istihdam yaratımını destekleyen faktörlerin yürürlükte olmaya devam ettikleri, bununla birlikte son aylarda gerçekleşen bir dizi nefatif şoka bağlı olarak ivmenin kaybolduğu ifade edildi. 
   
FOMC'nin verilere bağlı hareket etmeye devam etmesi gerektiğini belirten IMF uzmanları, FOMC'nin ücret veya fiyat enflasyonuna ilişkin şu anda olduğundan daha büyük işaretler görene kadar faiz artırımını ertelemesi gerektiğini savundular. IMF raporunda, "Heyetin 
makroekonomik tahminleri temel alındığında faiz artırımı 2016 yılının ilk yarısına ötelenmeli" ifadesine yer verildi.
   
ABD'de regülasyonlara ilişkin reformları hala tamamlanmadığına işaret eden IMF, gözetim yapısının güçlendirilmesi için hala alan olduğunu vurguladı. 
   
Rapora göre IMF, enflasyonda artış beklerken, FED'in yüzde 2'likorta vadeli hedefine 2017 ortasına kadar ulaşacağını tahmin ediyor.
   
Doların değer kaybetmesi, düşen petrol fiyatları ve enerjimaliyetlerinin azalmasıyla, çekirdek enflasyonun gelecek aylarda düşmesi ve Eylül ayın sonuna kadar yüzde 1,2'ye gerilemesi rapordaki tahminler arasında yer alıyor.
   
IMF'ye göre, şuanki reel döviz kuru seviyelerine bakarak, ABDoları'nın ılımlı bir şekilde değerinin üzerinde olduğu söylenebilir.
   
IMF Raporunda, "İstihdam piyasaları geçen yıl aşamalı olarak toparlanma gösterdi ve birkaç göstergeye bakılarak istihdam görünümünün kriz öncesi esaslarına geri dönmekte olduğu gözleniyor." denildi.
   
IMF, ABD Merkez Bankası'nın faiz oranlarını kısa zaman içindearttırmasının beklenenden daha çok bir finansal koşulların sıkılaşmasına neden olabileceğini ya da finansal istikrarsızlık salgınına yolaçabileceğine raporunda değindi.
   
Yapılan makro-ekonomik tahminlere göre, ABD'de bu yıl yüzde 2,5, gelecek yıl yüzde 3,0 büyüme beklenirken, enflasyonun sırasıyla yüzde 0,7, 1,5 çekirdek enflasyonun ise yüzde 1,3, 1,5 olması bekleniyor.
   
IMF, işsizlik oranını bu yılın son çeyreğinde yüzde 5,3 ve gelecek yıl sonunda yüzde 5,2 olarak öngörürken, cari/açık büyüme oranını bu yıl ve gelecek yıl yüzde -2,7 ve yüzde -2,9 olarak tahmin ediyor.

Geçen yıl ABD'de yüzde 2,4 büyüme gerçekleşmişti. Enflasyon oranıise yıl sonunda yüzde 0,7 olarak kaydedilmişti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)