E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaSporİlklerin Dünya Kupası için geri sayım başladı---

İlklerin Dünya Kupası için geri sayım başladı

İlklerin Dünya Kupası için geri sayım başladı
27 Mart 2022 - 10:05 borsagundem.com

Katar'ın ev sahipliğindeki "2022 Dünya Kupası" heyecanı şimdiden tüm dünyayı sarmış durumda. Bazıları Türk firmalarının imzasını taşıyan 6.5 milyar dolarlık altyapı yatırımı var.

2 Aralık 2010'daki oylamayla bu dev organizasyonu Orta Doğu'ya getirmeyi başaran Katar, neredeyse o günden beri turnuvaya hazırlanıyor. Aydın Türkmen Akşam'daki yazısında gördüklerini aktardı

Dünyadaki belli sayıda gazetecinin katıldığı bir organizasyonla yapılan hazırlıkları yerinde görme fırsatı bulduk.

Turnuvayı bir turizm merkezi haline gelme stratejisinin çıkış noktası olarak belirleyen Katar, iyi bir başlangıç yapmak için bir hayli çalışmış.

Bazılarında Türk firmalarının imzasının da bulunduğu statlar dahil olmak üzere alt yapı için 6.5 milyar dolar harcanmış.

100'den fazla otel, yatak sayısını artırmak için kiralanan cruise gemileri, aynı gün Doha'da fazladan 200-250 bin kişinin bulunacağı hesaplanarak hiç de 'ihtiyaç' olmamasına rağmen inşa edilen metro ağı, kültür köyleri, müzeleri, lüks alışveriş merkezleri, çöl deneyimleri ile turnuvanın başlayacağı kasım ayını bekliyorlar.

Qatar Tourism'in CEO'su Berthold Trenkel'in verdiği bilgiye göre 28 gün sürecek turnuva için 1.5 milyon taraftarın ülkeye gelmesi bekleniyor. Biletler ön satışa çıktı ve en çok talep Latin Amerika, özellikle de Arjantin ve Meksika'dan geldi. Onları Amerikalılar izledi. Bütün maçları izlemenin bedeli 1.500 dolar olarak hesaplanıyor. Ülke vatandaşları için ise en ucuz bilet 12 dolar.

Ülkede alkol sadece otellerde ve yabancılar tarafından alınabiliyor. Dünyanın dört bir yanından gelen taraftar grupları düşünüldüğünde bunun bir soruna dönüşmemesi için kuralların esnetilmesi gündemde. Statlara yakın bölgelerde alkol alınabilecek taraftar alanları oluşturulacak. Ayrıca stat etrafında da Avrupa'da olduğu gibi alkolsüz bira satışı gerçekleştirileceği belirtiliyor.

LUSAİL STADI TASARIM HARİKASI (80 bin kişilik) 

Final maçının oynanacağı Lusail Stadı'nı gezme fırsatı da bulduk... Dünya Kupası finaline ev sahipliği yapacak olan Lusail'in dış cephesi eski Arap örme çanak zanaatından ilhamla yapılmış. Gerçekten etkileyici bir tasarıma sahip, finalde aynı anda 50-60 devlet başkanının bulunacağı düşünülerek ekstra güvenlikli bir planlama da yapılmış.80 bin kişi kapasiteli ama aynı anda statta 100 bin kişinin olması bekleniyor

Al Bayt Stadyumu (60 bin kişilik)

21 Kasım'daki açılış maçına ev sahipliği yapacak olan stadın kelime anlamı 'ev'... Geleneksel bir Bedevi çadırı olan bayt al sha'ar şeklinde tasarlanmış. Açılış maçı da bu yüzden bu stada verilmiş.

Stadium 974 (40 bin kişilik)

Kupa tarihindeki ilk tamamen demonte edilebilir stadyum... Vietnam'dan getirilen 974 konteyner ile yapılmış. Turnuva sonunda lego gibi sökülecek ve gelişmekte olan ülkelerden birine bağışlanacak.

Al Thumama Stadyumu (40 bin kişilik)

Katarlı mimar İbrahim Jaidah tarafından tasarlanan stadyum beyaz bir kaplamaya sahip. İlhamını Arap erkekleri tarafından giyilen ve geleneksel dokuma bir şapka olan kefiyeden almış.

Al Janoub Stadium (40 bin kişilik)

Bu stadyumun tasarımı, bir dönem Katar ekonomisinin temelini oluşturan geleneksel ahşap Arap teknelerinin yelkenlerinden ilham alıyor. Irak asıllı İngiliz mimar Zaha Hadid tarafından tasarlandı.

Ahmad Bin Ali Stadyumu (40 bin kişilik)

Ailenin önemi, çölün güzelliği, yerel bitki örtüsü ve hayvan türleri, yerel ve uluslararası ticaret temalarıyla ülkenin bütün farklı özelliklerini yansıtan bir mimariyle inşa edilmiş.

Education City Stadyumu (40 bin kişilik)

Dış cephe tasarımı nedeniyle "Çöldeki Elmas" olarak adlandırılan Education City Stadyumu, Haziran 2020'de açıldı. Çeyrek final maçına ev sahipliği yapacak.

Khalifa Uluslararası Stadyumu (40 bin kişilik)

1976 yılında inşa edilen stat tamamen yenilendi. Sürekliliği temsil eden ve dünyanın dört bir yanından taraftarları kucaklayan ultra modern bir şekle ve çift kemere sahip

STATLAR İÇİN ÖZEL SOĞUTMA SİSTEMİ

Her ne kadar gündüz 24 derece olması beklense ve statlar güneş ışığının en az etkileyeceği şekilde tasarlanmış olsa da en büyük sorun sıcaklık... Statlarda bu yüzden özel soğutma sistemi var. Hemen tribünlerin altında sahaya yakın noktalardan soğuk hava üflenecek.

ORTA DOĞU'DA YAPILAN İLK DÜNYA KUPASI

Katar 2022 Orta Doğu'da yapılan ilk, Asya kıtasında ise yapılan 22. Dünya Kupası olacak.

32 takımlı son turnuva olacak, 2026'dan itibaren 48 takım mücadele edecek.
Bu organizasyon yazın değil Kasım-Aralıkta gerçekleşecek ilk organizasyon olacak.

Sıcaklığın o dönem gece 16, gündüz 24 derece olması bekleniyor. Statlarda klima var.

28 gün ile daha önce yapılan turnuvalardan daha kısa sürecek.

Günde 4 müsabaka oynanacak ve dünyanın büyük bölümü için gündüz ve primetime'da oynanacak.

Türkiye için karşılaşmalar saat 13.00-16.00-19.00 ve 22.00'ye denk geldiği için izlemesi kolay.

İki stat arası en uzun mesafe 75, en kısa mesafe 5 km.

Takımlar için turnuva boyunca kullanacakları 41 ana kamp oluşturulmuş durumda.

Katar, Türkiye dahil 95 ülkeden vize talep etmiyor.

KATAR 1. TORBADA

Dünya Kupası'ndaki son biletler 31 Mart'ta sahiplerini bulacak. 1 Nisan'da da kura çekimi var. Ancak torbalar büyük oranda netleşti:

1. torba:

Katar (ev sahibi), Brezilya, Belçika, Fransa, Arjantin, İngiltere, İspanya ve Portekiz (hak kazanırsa).

2. torba:

Danimarka, Hollanda, Almanya, Meksika (hak kazanırsa), ABD (geçerse), İsviçre, Uruguay ve Hırvatistan.

3. torba:

İsveç (hak kazanırsa), Senegal (hak kazanırsa), Japonya, İran, Sırbistan, Fas (hak kazanırsa), Güney Kore ve Nijerya (hak kazanırsa).

4. torba:

Tunus (hak kazanırsa), Kanada (geçerse), Cezayir ( geçerse), Ekvador, Suudi Arabistan, Galler (hak kazanırsa), Peru (hak kazanırsa) ve Kosta Rika (geçerse)

Fenerbahçe’nin yıldızına ABD’den davet

Burak Elmas ve yönetimi ibra edilmedi

Tahkim Kurulu'ndan hakem kararı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)