E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum Raporlarıİkinci yarı, gelişen piyasa borsaları için olumlu geçebilir---

İkinci yarı, gelişen piyasa borsaları için olumlu geçebilir

İkinci yarı, gelişen piyasa borsaları için olumlu geçebilir
27 Temmuz 2021 - 08:25 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım Menkul Değerler tarafından hazırlanan günlük bültende, JPMorgan Cazenove'nin, gelişmekte olan piyasa hisse senetlerinden yılın ikinci yarısında daha iyi performans göstermelerini beklediği aktarılıyor.

Haftanın ilk işlem günü data akışı bakımından yoğun geçmedi. Buna karşılık yaşanan az sayıdaki gelişmelerin piyasalar adına önemli olduğunun altını çizebiliriz. Bu gelişmeleri yorumlamak gerekirse;

Almanya’da açıklanan IFO iş iklimi endeksi Temmuz ayında Haziran ayına kıyasla 101.7’den 100.8 seviyesine geriledi. IFO Başkanı Clemens Fuest yaptığı açıklamada daha az iyimser olduğunu belirterek arz sıkıntıları ve korona virüs vaka sayısındaki artışın Almanya ekonomisi üzerinde zorluklara neden olduğunu belirtti. Bilindiği üzere Delta varyantı kaynaklı korona virüs vaka sayılarında artış son dönemde dikkat çekici.. Bu durum doğal olarak ekonomiye duyulan güvenin baskılanmasını beraberinde getiriyor. Dolayısıyla yılın üçüncü çeyreğine yönelik küresel ölçekte ekonomik aktivitede zayıflama olasılığı bir hayli yükselmiş durumda. IFO verisi de tam olarak bu yorumları destekler nitelikte.

Çin ve ABD arasında başlayan görüşmelerin olumlu gitmediği açıklamalarının geldiğini görmekteyiz. Çin Dışişleri Bakan Yardımcısı Xie Feng, ilişkilerin çıkmazda olduğunu ve iki ülke arasında ciddi bir takım zorlukların bulunduğunu ifade etti. Bu açıklamalarla birlikte Çin, Yabancı Yaptırımlarla Mücadele Yasası kapsamında, ABD'li 7 kişi ve kuruluşa yaptırım uygulayacağını bildirdi. Bir döneme damgasını vuran ABD-Çin arasında ki ticaret savaşlarını hatırlıyoruz. Bu ölçekte bir anlaşmazlık beklemesek de iki ülke arasındaki ilişkileri yakından takip etmek gerekiyor. Şayet anlaşmazlık sonucu karşılıklı yaptırımların oluştuğu bir ortamın küresel piyasaları bozucu etkisi olacağını söylemekte fayda var.

Bugün ABD’de Haziran ayına ilişkin dayanıklı mal siparişleri ve Temmuz ayı Conference Board Tüketici Güveni verilerini takip edeceğiz. ABD ekonomisinin hangi güçte büyüdüğünü göstermesi açısından her iki veriyi de yakından izliyor olacağız.

Öne Çıkanlar

Asya Pasifik Bölgesi'nde hisse senetleri Salı günkü işlemlerde hafif yükseldi.Hong Kong'da listelenen Çinli teknoloji şirketleri Pazartesi günkü düşüşün baskısı altında kalmaya devam ediyor. Hong Kong'un Hang Seng Endeksi'nde Pazartesi günkü yüzde 4'lük düşüşüşn ardından sınırlı bir toparlanma çabası söz konusu.Çin'de sanayi karlılıkları Haziran ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre, yüzde 20 yükseldi. Bölgedeki endeksler hafif kazanıma yöneldi.

JPMorgan Cazenove, gelişmekte olan piyasa hisse senetlerinden yılın ikinci yarısında daha iyi performans göstermelerini beklediğini bildirdi.

ABD'nin New York şehrinde, belediye çalışanlarına eylül ortasına kadar yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısı olmaları ya da her hafta test yaptırmaları zorunluluğu getirildi.

Amazon, kriptopara Bitcoin'i bu yılın sonundan itibaren ödeme aracı olarak kabul edeceği yönünde basında çıkan haberleri yalanladı.

ABD Başkanı Biden, ABD’nin Irak’taki askeri misyonunu yılsonuna kadar sona ereceğini açıklarken, ABD’nin Irak ordusuna terörle mücadele ve eğitim konularında destek vermeye devam edeceğini ifade etti.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P), küresel tahvil ihracının bu yıl beklenen yaklaşık yüzde 1'lik daralmaya rağmen güçlü kalmaya devam ettiğini bildirdi.

Bloomberg'in haberine göre, Çin hükümeti ülke içi fiyatları düşürmek amacıyla çelik ihracatına vergi getirmeyi planlıyor.

Dünya Bankası ve Kovid-19 Aşıları Küresel Erişim Programı (COVAX), gelişmekte olan ülkelere yönelik aşı tedariki için yeni bir finansman mekanizması duyurdu. Dünya Bankasından yapılan açıklamada, gelişmekte olan ülkelerin aşıya erişiminin hızlandırılacağı kaydedildi.

Almanya'da 26 Eylül'de yapılacak ve Merkel'in yeniden aday olmayacağı genel seçim için INSA tarafından yapılan anketler SPD'ye desteğin artmaya devam ettiğini gösteriyor.

Çin Dışişleri Bakanlığı, Dışişleri Bakanı Wang Yi'nin ABD Dışişleri Bakanı Yardımcısı Wendy Sherman ile görüşmesinde, ABD'nin tüm tek taraflı yaptırım ve tarifeleri kaldırmasını istedi.

Sputnik V aşısını üreten kurumlar arasında yer alan Rus biyoteknoloji şirketi Biocad, Kovid-19'a karşı geliştirdiği yeni aşı için Rusya Sağlık Bakanlığı'ndan birinci ve ikinci klinik araştırma izni aldı.

AC Asia ex, Japan % - 0,60 satıcılı

S&P 500 % - 0,13 satıcılı

Euro Stoxx 50 % 0,04 alıcılı

Borsada hisse bazlı hareketler görülebilir

Küresel vadeliler, karışık seyirde

Petrol fiyatları toparlanıyor

Altın, kritik desteğin altında

Kripto paralarda gerileme

Asya endekslerinde toparlanma çabası

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • K227 Temmuz 2021 08:37

    olumlu geçmesi demek para kazanacağız......demekki gelip geçecekler.....kalıcı olmak için ise yapısal düzenleme erken seçim ve seçilen kimse devletin memuru asıl sahibin halk olduğu seçilenin ise sahibe çay dağıtmamasının ne kadar ayıp olduğu öğretilmelidir......