E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum Raporlarıİçeride Merkez, dışarıda tahvil---

İçeride Merkez, dışarıda tahvil

İçeride Merkez, dışarıda tahvil
22 Mart 2021 - 09:20 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım Menkul Değerler tarafından hazırlanan günlük bültende piyasalardaki gelişmeler aktarılııyor

Hafta sonu büyük bir sürpriz yaşandı ve TCMB Başkanı Naci Ağbal Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile görevden alındı. Yeni TCMB Başkanı Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu oldu. Geçtiğimiz TCMB toplantısında politika faizi 200 bp artırılarak %17’den %19 seviyesine yükseltilmişti. Piyasa beklentisi 100 bp faiz artırılacağı yönündeydi.

Faiz artırımının piyasa beklentisinden daha kuvvetli gerçekleştirmesinin nedeni olarak ‘kredi büyümesindeki artış eğilimi ile ithal maliyetlerdeki artışın, talep ve maliyet unsurlarında kademeli iyileşmeyi geciktirmesi’ gösterilmişti.

Yeni TCMB Başkanı Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu, enflasyonda kalıcı düşüşü sağlama temel hedefi doğrultusunda para politikası araçlarını etkin bir şekilde kullanmaya devam edeceklerini Enflasyondaki gerileme, ülke risk primlerindeki düşüş ve finansman maliyetlerindeki kalıcı iyileşme yoluyla makroekonomik istikrarı olumlu etkilerken, yatırım, üretim, ihracat ve istihdamı arttırıcı sürdürülebilir büyüme için de gerekli koşulların oluşmasına katkı sağlayacağını ifade etti.

Böylelikle Para Politikası Kurulu toplantıları, daha önce kamuoyuna ilan edilen takvime uygun şekilde yapılacak olup uygulanacak politikalarda şeffaflık ve öngörülebilirlik ilkeleri doğrultusunda tüm paydaşlar ile iletişim kanalları etkin bir şekilde kullanılacağı vurgulandı.

TCMB toplantılarına ilişkin daha önce ilan edilen takvime bağlı kalınacağı taahhüdünde bulunarak olağan üstü toplantı ile faiz indirimi gerçekleştirileceği endişeleri hafifletildi.

Küresel ölçekte ise ABD tahvil getirileri ana gündem maddesi olmaya devam ediyor. Geçtiğimiz hafta FED toplantısında çoğunluk üyenin faiz artırımına ilişkin beklentilerinin 2023 yılını işaret etmesi sonrası hisse senedi endekslerinde yukarı yönde fiyatlamalar görülmüştü. Fakat Başkan Powell’ın tahvil fiyatlamalarına ilişkin net yönlendirmede bulunmaması ve enflasyonda yükseliş beklentisini paylaşması sonrası ABD 10 yıllıkları geçtiğimiz hafta %1.75 seviyelerinin üzerini test etti. Tahvil getirilerinin seyrini yeni haftada da yakından takip edeceğiz.

Haftanın ilk işlem günü ABD Hazine Bakanı Yellen ve FED Başkanı Powell Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS) tarafından organize edilen zirvede konuşma gerçekleştirecek. Ayrıca bu ikili ABD Meclis Finansal Hizmetler Komitesi önünde Salı ve Senato Bankacılık Komitesi önünde de
Çarşamba günü değerlendirmelerde bulunacaklar. Yapacakları açıklamalar ABD tahvil piyasasında hareketliliğe neden olabilir. 

Türk Tuborg ve Kordsa sorusu

 

Gündem: Merkez! Piyasalar neleri izliyor?

 

Günün önemli şirket haberleri 22/03/2021

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)