E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemHükümetten Moody's'in kararına ilk tepki---

Hükümetten Moody's'in kararına ilk tepki

Hükümetten Moody's'in kararına ilk tepki
08 Haziran 2018 - 13:17 borsagundem.com

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Moody's ne demiş, kesinlikle bizim için hiçbir anlamı yoktur. Türk ekonomisi ne diyor, biz ona bakıyoruz" dedi

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in bankalara yönelik not indirim kararına ilişkin, "Moody's ne demiş kesinlikle bizim için hiçbir anlamı yoktur. Türk ekonomisi ne diyor, biz ona bakıyoruz." dedi.

Moody's'in bankalara yönelik kararını değerlendiren Zeybekci, FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişiminden sonra 18 Temmuz sabahı aynı şekilde Türkiye'nin notunun kırıldığını anımsattı.

"Türkiye ile ilgili yapılan bu açıklama kasıtlıdır. Bütün dünyanın gözü önünde yapılan bir operasyon." diyen Zeybekci, şöyle devam etti:

"Nasıl ki 7 Haziran ve 1 Kasım seçimlerinden 1 hafta önce gündemlerinde olmamasına rağmen Türkiye'nin kredi notuyla ilgili değerlendirme yapma hususunda ne kadar acele ettikleri gibi. Türk bankalarının değerlerine bakmak ve bütün dünyaya bunu duyurmamız lazım. Türk bankalarının sermaye yeterlilik oranları yüzde 16 seviyelerinde. Bu sermaye oranı Maastricht kriterlerinde yüzde 8, yani tam iki katı. Diğer taraftan da Türkiye'deki kredilerin geri dönüşümüyle ilgili rakamımız yüzde 2,5 seviyesinde. Yani zorluğa düşen krediler anlamında bakıyoruz."

Kredi Garanti Fonu ile ilgili verilen kredilerin geri dönüş oranında sıkıntılı olan bölümün yüzde 0,09 olduğunu ifade eden Zeybekci, Türk bankalarının sermaye yeterlilik oranının, Avrupa Birliği'nin (AB) tamamından iyi olduğuna işaret etti.

Zeybekci, Moody's'in açıklamasının zamanlanmasına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Merkez Bankasının çok aktif bir şekilde para piyasaları ve politikalarıyla ilgili çok net karar ve insiyatifler aldığı bir dönemde, yani Türkiye'ye düzenlenen kur operasyonunun etkilerini azaltmakla ilgili çok önemli adımlar attıktan birkaç saat sonra böyle bir açıklama yapmaya özel gayret gösterilmesi ve acele edilmesi son derece anlamlıdır.

Biz Türk ekonomisi olarak sapasağlam ayaktayız. Tüm bu vakalarla yani bize karşı yapılan hareketlere biz sadece ve sadece gülüp geçiyoruz. Allah'ın izniyle 24 Haziran'dan sonra da Türkiye olarak ekonomiyle ilgili almış olduğumuz kararlar, önümüzdeki süreçte Türkiye'nin sürdürülebilir ve dengeli büyüme, enflasyonla çok kalıcı bir şekilde mücadele ederek faiz oranlarımızı, yatırım, tüketim ve üretim yapılabilir ve kabul edilebilir bir seviyeye doğru çekmek için topyekün bir mücadele içinde olacağız. Moody's ne demiş kesinlikle bizim için hiçbir anlamı yoktur. Türk ekonomisi ne diyor, biz ona bakıyoruz. Makroekonomik sonuçlarımız ne diyor, ona bakıyoruz. İhracatımız, istihdamımız, kapasite kullanım oranımız, büyümemiz ne diyor? Bunların hepsi de inşallah Türkiye'nin önümüzdeki dönemde yine her alanda dünya rekorları kırmaya devam edeceğini söylüyor."

TÜFENKCİ: TÜRK BANKACILIK SİSTEMİNİN YAPISI SAĞLAM

Bakan Tüfenkci, Malatya Yeni Sanayi Sitesi'ndeki esnaf ziyaretinin ardından gazetecilere gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Özellikle 24 Haziran'a doğru giderken kredi derecelendirme kuruluşları ve uluslararası finans kuruluşlarının Türkiye ekonomisi üzerinde operasyon yaptığını vurgulayan Tüfenkci, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in 17 Türk bankasının notunu düşürdüğünü açıkladığını hatırlattı.

Bakan Tüfenkci, "Bu esasında operasyonun devamı niteliğinde. 19 Türk bankasının notunun düşürülmesi veya izlenmeye alınması, özel sektördeki şirketlerin izlenmeye alınması... Gerekçeleri oldukça komik. 'Bir takım yönetim bozuklukları veya finans yükü' diyorlar. Türk bankacılık sisteminin hem finans hem yönetim yapısı çok sağlam." diye konuştu.

Türk bankacılık sektörünün yoluna devam ettiğine dikkati çeken Tüfenkci, açıklamaların algı oluşturma gayreti olduğunu vurguladı.

Bülent Tüfenkci, "Biz bu operasyonlara hazırlıklıyız, Türkiye bunların üstesinden gelebilecek. İnşallah 24 Haziran'da milletimiz sandıkta bunun cevabını en iyi şekilde verecek. 24 Haziran'da Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan yüzde 55'in üzerinde oy potansiyeliyle seçildiğinde, güçlü meclisi oluşturduğunda o derecelendirme kuruluşlarının tamamı milletimizden gerekli tokadı ve cevabı almış olacaklar. Milletimiz müsterih olsun. Bu algı operasyonlarına aldanmasın ve bu operasyonları bir oylarıyla bozsun." ifadelerini kullandı.

"KARAR GAYRİ AHLAKİDİR"

Öte yandan BDDK Başkanı Akben de "Moody's'in kararının TCMB'nin faiz artırımı ile aynı gün akşamı yapılması manidar olup, bir o kadar da gayri ahlakidir." dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (37)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Yazık 09 Haziran 2018 09:09

    Sen değil sana borç verenler yatırımcılar dinliyor mu önemli olan o yeter halkı kandırmayın

  • Borsacı09 Haziran 2018 06:41

    Dollar 4,50 faiz 18 piyasalar başka konuşuyor

  • Kayi09 Haziran 2018 03:09

    Bu adamı konusturmayin,oylar düşüyor

  • Vatandaş08 Haziran 2018 21:48

    O da neymiş, aslında dünyanın hiç bir anlamı yok

  • ARMAGEDON08 Haziran 2018 21:07

    senin için önemi yokmuş . ülkeye gelen para için önemi var borsa çakıldı yine bugün demek önemi var boş .boş konuşuyonuz ülke yangın yeri

  • veznedar rıfkı08 Haziran 2018 20:30

    faizler sıfır olmalı,,,ne bu ya bu kadar yüksek faiz.

  • bir yorum08 Haziran 2018 19:18

    Sayın Zeybekçi BAE li aşağılık arapların peşin vererek aldıkları bankaya çok dikkat edelim.BAE l arapları için 3.2 milyar dolar gözden çıkarılabilir bir paradır.Bu araplar bu bankanın içini boşaltıp Türkyede bankacılık krizi olduğuna dair algı operasyonu yapabilirler.Onun için o bankayı çok sıkı denetlemelisiniz.Zaten derecelendirme kuruluşları sudan sebeplerle notumuzu indirmeye and içmişler.En azından onlara yağlı bir şey sunayalım.O bankayı muhakkak sürekli gözetim altında tutmalısınız.Benden hatırlatması.

  • Sebin08 Haziran 2018 18:16

    Bunlara T.C dava açsın milletin tüm birikimlerini buhar ettiler.

  • Emekli08 Haziran 2018 17:59

    Ama piyasalar öyle demiyor :(

  • EBU AZAD 08 Haziran 2018 17:49

    SENİNDE KIYMETİ BİR HARBİYEN YOK ÇÜNKÜ GERÇEKLERDEN HALKTAN UZAK OLANLAR KİBRİN BU KADARI PES YANİ

  • vatandaş08 Haziran 2018 16:14

    dünyadaki kurumlardan, ülkelerden özümüzdeki değerlere, farklı düşüncelere kadar her olguyu değersizleştiren, saygı duymayan, tek amacı rant olan bu yönetim dışında başka bir yönetim görmedim.

  • Türkoğlutürk 08 Haziran 2018 17:50

    Ben gördüm. Abd ye inat kıbrısa çıkan fatihi gördüm. Abd ye inat köylümün ne ekeceğine abd karar veremez diyen karaoğlanı gördüm.

  • BİR DOST08 Haziran 2018 17:40

    Ben Gördüm CHP yönetimleri. 16 yaşındaysan başka yönetim görme imkanın yoktur zaten.

  • Türkoğlutürk 08 Haziran 2018 15:41

    Öyleyse niye faiz arttırdın. Niye döviz yükseldi. Niye borç parayı yüksek faizle alabiliyorsun

  • Bika08 Haziran 2018 14:48

    Moody's kararına bakmayıp, Türk ekonomisine bakarsak son 2 ayda 500 baz puan faiz artışı olmuş. Arjantin'in izindeyiz.

  • kerim08 Haziran 2018 14:45

    sizin için önemi olmaz tabi sizin paranız dolarda. bizi borsaya soktunuz olan bizlere oldu.

  • emre08 Haziran 2018 14:38

    valla seninde bakan olarak bizim gözümüzde değerin veya hükmün yok ama bakansın işte....

  • Emre08 Haziran 2018 19:43

    Demirkan denen adi ben satilmislik nasıl olur bilmem ama bakan ile fikrin kendini ılgilendirir benimki beni senin sülalede var her halde satilmis lik ko biliyorsun bu işleri...

  • demirkan 08 Haziran 2018 15:01

    HİÇ OLMASSA DEVLET DEVLET ADAMI. SENİN GİBİ SOYTARI SATILMIŞ DEYİL.

  • borsacı08 Haziran 2018 14:58

    güzel yorum :D :D

  • fafa08 Haziran 2018 14:18

    Sayın Bakanım,güzel diyorsun da alem bize değil,onlara inanıyor.Gavura fırsat verdik,bu günleri düşünmedik.

  • realist08 Haziran 2018 14:11

    HEMEN BAŞKALARI SUÇLAMA FURYASI BAŞLADI. BU DERECELENDİRME RAPORLARINA KARŞI BİR GÜN DE " EN KISA ZAMANDA KEREKLİ DÜZENLEMELER YAPILACAK VE NOTUMUZUN YÜKSELMESİ İÇİN ÇABA SARFEDİLECEKTİR."DEYİVERİN.BU RAPORLARI SİZ İSTEDİĞİNİZ KADAR YOK SAYIN AMA YABANCI YATIRIMCININ BİR NUMARALI KLAVUZU BU RAPORLARDIR.KABADAYILIK SÖKMÜYOR.

  • misafir08 Haziran 2018 13:59

    yabancının buhran filan yaşattığı yok arkadaşlar, bu hükümetin algı yönetimi,geçen sene borsamız getiride dünya birincisi nasıl oldu o zaman.bu sene borsa senesi değil, bizde dahil tüm gelişmekte olan ülkelerden para çıkıyor, hindistan arjantin G.afrika dan da çıkıyor,anavatanı ABD ye dönüyor. bakın haftaya yine fed in faiz artışı var. dövizi durdurmak artık çok zor, faiz artışları dövizin artışını yavaşlatır sadece, başka hükümet gelsede işimiz maalesef çok zor.

  • err08 Haziran 2018 13:41

    siyonistlerde yahudilerde hainlerde ahlak aranmaz

  • gobel6608 Haziran 2018 17:42

    Ceka sen hariç demeyi unutmuş arkadaş.

  • Ceka08 Haziran 2018 14:15

    Onlar hep ahlaksızdır, biz çok ahlâklayızdır daima.

  • KILIÇ08 Haziran 2018 13:34

    AMAÇLARI KELEPİR HALE GETİRİP SATIN ALMAKDIR.

  • fafa08 Haziran 2018 14:18

    Sen satmazsan kimse alamaz.

  • mecnun08 Haziran 2018 13:31

    siz tepki veriyorsunuz diye bizde arkanızda durduk borsada malımızı satmadık zarar ettik. 120 binde satın deseydiniz malı yabancıya verseydik daha iyi değil miydi. belki o zaman yabancı bu ekonomik buhranı bize yaşatamazdı. malda kalacağından borsayı 200 bine çıkartırdı.

  • demirkan 08 Haziran 2018 13:55

    ONLARDA ZARARDA MERAK ETME. SEÇİMDEN SONRA NETLEŞİR.

  • #TAMAM 08 Haziran 2018 13:28

    NOT ARTIRIMI OLAYAYDI BAŞARI VE KİBİRLERİ TAVAN YAPARDI.

  • Okie Dokie08 Haziran 2018 13:26

    Tüm bankalardaki dolar ve avromu çektim. Memleketim İsrail'e gönderdim. Yerli ve milli bir vatandaş olarak kafam rahat.

  • gobel6608 Haziran 2018 17:53

    Okie Dokie Bokiye herkez senin gibi Milli değil, Bütün yeteneklerini ülkenin(İsrail'in) bakışına hizmet etmek için kullanıyorsun tebrik ederim seni. Türk vatandaşları senin gibi değil, bir dolara Ülkeyi İsrail'e satacak çok çakma TC vatandaşı var. İnşallah yok olacaklar.

  • Yalancı Okie Dokie08 Haziran 2018 16:43

    Sen banvit' i 14 olsun alırım diyordun :D. Şimdi banvit 11 buna ne diyeceksin? Ayrıca iyi bir kar açıklamasını bekliyordun karı geçen senenin 3 te biri geldi. Atıp duruyorsun.

  • Okie Dokie08 Haziran 2018 15:21

    aman kardeşim öyle bir şey demedim. lafımı çarpıtma. devlet büyüklerine lafımız olmaz olamaz.

  • fafa08 Haziran 2018 14:21

    O zaman paran kadar konuş, Bay Bozguncu.

  • Okie dokie final08 Haziran 2018 14:18

    Hahahaha seni tek geçiyorum kanki bu andavallar anlamaz ama senin yazdıklarını halbuki burda sen değil ülkenin en başındaki adamı tarif ediyorsun