E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaHükümet kapılarını yeniden açtı---

Hükümet kapılarını yeniden açtı

Hükümet kapılarını yeniden açtı
18 Ekim 2013 - 07:35 borsagundem.com

Tüm dünyanın dikkatle izlediği ABD borç tavanı sorunu ve borçlanma konusu nihayet çözüldü

Bugün yazarı Yaşar Erdinç köşesinde, ABD'de yaşanan hükümetin kapanması süreci ve oluşan finansal süreci değerlendirdi işte o yazı.
Dünkü yazımıza konu olan ve tüm dünyanın gözünü diktiği ABD borç tavanı sorunu ve borçlanma konusundaki sınırlamalar, önceki gece Senato'dan ve Temsilciler Meclisi'nden geçen kararlarla en azından şubat ayına kadar çözüldü. Mali uçurumun kıyısında yeniden dönüldü. ABD'de hükümet kapıları yeniden açıldı. Yaklaşık 800 bin kamu çalışanı dün yeniden işlerinin başına döndü. Bu kararlar Obama'nın jet onayıyla yürürlüğe girdi.
İlgili kararların Kongre'den geçeceği beklentisi ile ABD borsaları aynı gün önemli primler yaparken, buna Avrupa ve Asya borsaları da katıldı. Küresel piyasalardaki stres azaldı. Fakat dünkü seanslarda borsalarda geri çekilme vardı. Beklentilerin gerçekleşmesi kâr realizasyonlarını da beraberinde getirdi. ABD Doları dünya piyasalarında değer kaybederken, ABD tahvillerinin faizleri gerilemeye başladı ve 10 yıllık devlet tahvili faizi yüzde 2.61 seviyesine kadar geriledi. FED'in tahvil alımını azaltacağı beklentisiyle yüzde 2.99'a kadar yükselen faizlerdeki gerileme küresel piyasalar için olumlu bir gelişme olarak belirtilebilir.
Hangi konularda anlaşma yapıldı?
Kongre'nin kararına göre ABD Hazinesi 7 Şubat'a kadar eskiden olduğu gibi borçlanmaya devam edebilecek. Ayrıca şubat ayından sonra da eğer iflas riski ile karşılaşma durumu olursa, hazine acil durum esnekliğine sahip olabilecek. Yapılan anlaşmaya göre hükümet 15 Ocak tarihine kadar finanse edilecek. Bütçe konusunda ise şu an henüz bir anlaşma yok ama alınan kararlara göre, Cumhuriyetçiler ve Demokratlar aralık ayının ortalarına kadar bütçe konusunda anlaşmaya varmaya çalışacaklar. Yani bütçe konusundan anlaşmaya varılması için zaman kazanılmış oldu. Sağlık reformu konusunda Obama hiçbir değişikliğe izin vermedi. Son anlaşmaya göre sağlık sigortası masrafları için devlet yardımı alan bazı kişilerin gelirlerinin teyit edilmesi gerekecek.
Mali uçurum riski tümüyle ortadan kalktı mı?
Maalesef hayır. Sadece zaman kazanıldı. Ocak ayının başlarından itibaren, Cumhuriyetçiler ve Demokratlar arasındaki çarpışmalar daha da şiddetli bir hal alabilir. Şu an Cumhuriyetçiler, ilk devreyi 1-0 yenik kapadılar ve siyaseten hiçbir şey elde edemedikleri gibi, kendilerine de zarar verdiler. Ama ocak ayının ortalarına kadar yeni taktikler geliştireceklerini ve Obama'yı bu sefer çok zor durumda bırakacaklarını düşünüyorum. Dolayısıyla son anlaşma, her ne kadar olumlu olsa da kronikleşmiş ağrı ve sızılar içerisinde yatan bir hastaya morfin vurularak acıları hafifletilmiş gibi bir durum ortaya çıktı. Tüm bu gelişmeler, ABD Doları'nın artık ne kadar tehlikeli bir para olduğunu da gösterdi. Asıl büyük sorun, bu siyasi ayak oyunlarının daha ne kadar süreceğinin bilinmemesidir. Bu bilinemiyorsa, ABD ekonomisinin tam olarak toparlanmasını beklemek yanıltıcı olur.
Ekonomi finans dünyası duayenini kaybetti
Ali İhsan Gelberi gibi mütevazı, bilgili, tecrübeli bir ağabeyi, bir duayeni, insan gibi bir insanı kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyorum. Cenab-ı Allah, mekanını cennet nasip eylesin.
Kalanlarına sabır diliyorum. Bizler senden çok şeyler öğrendik. Ama bu son ders çok aceleci, çok zamansız oldu. Seni unutmayacağız...Bugün-Yaşar Erdinç
 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)