E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa"Borsalar yıl ortasına kadar dip seviyeleri test edebilir"---

"Borsalar yıl ortasına kadar dip seviyeleri test edebilir"

Borsalar yıl ortasına kadar dip seviyeleri test edebilir
01 Mart 2023 - 12:16 borsagundem.com

ABD borsalarında ralli devam edecek mi? Yoksa kapıda bekleyen resesyon, borsaları yeni dip seviyelere mi çekecek?

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yatırımcılar enflasyonun yanı sıra resesyonun da borsaları vurabileceğini biliyor. Bu gerçek, yatırımcıların daha temkinli davranmasına neden oluyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, analistler ve stratejistler, yatırımcıları dikkatli olmaları  noktasında uyarıyor. Piyasalara hakim olan belirsizliğin her an yeni dip seviyelerin görülmesine neden olabileceği endişesi birçok uzman tarafından dile getiriliyor.

1962’den beri

Insider’dan Jennifer Sor’un haberine göre, ABD merkezli yatırım bankacılığı ve danışmanlık firması Evercore'dan Julian Emanuel, yaklaşan bir durgunluğun ABD ekonomisini vurmasıyla borsaların Ekim ayı dip seviyelerini yeniden test edebileceğini söylüyor. Emanuel, bunun, 2023 yılı ortasına kadar gerçekleşmesinin muhtemel olduğunun altını çiziyor.

CNBC ile yaptığı röportajda Emanuel, bu yıl bir durgunluğun yakın olduğu ve olası gerilemenin S&P 500 Endeksi’nin önümüzdeki üç ila altı ay içinde yüzde 10'luk bir düşüşle 3600 puan seviyesine düşmesine neden olabileceği konusunda uyardı. Emanuel gerekçesini, 1962’den beri hisse senetlerinin bir durgunluk başlamadan önce hiç dibi görmediği şeklinde açıkladı.

Emanuel, “Para arzındaki çöküş, önde gelen ekonomik göstergelerdeki düşüş ve züccaciye dükkanına giren 800 kiloluk fil olan verim eğrisi göz önüne alındığında, durgunluk olasılığının bir noktada olasılık olmaktan çıkıp gerçek hale geleceğini söylüyor. Bu nedenle, Ekim ayının en düşük seviyelerinin yıl ortasında yeniden test edileceğini görüyoruz” şeklinde konuştu.

Resesyonun kötü şöhretli bir göstergesi olan 2-10 yıllık Hazine getirisi farkı, 40 yılı aşkın süredir görülen en derin tersine çevrilmeyi yaşıyor durumda.

‘Yumuşak iniş’ artık olasılık dışı

Emanuel gibi üst düzey ekonomist David Rosenberg de, GSYİH genel olarak pozitif kalsa da ekonomik aktivitenin aylık bazda negatife döndüğünü ve ekonominin şimdiden daralmaya başladığını düşünenler arasında yer alıyor.

Emanuel, hisse senetlerindeki mevcut ralliyi, yatırımcıların yumuşak iniş için iyimser hale gelmesiyle açıklıyor. Ancak Emanuel, Fed yetkililerinin faiz oranlarını sıkılaştırmaya devam edeceğini belirterek, ‘yumuşak iniş’in pek olası olmadığını, bunun da hisse senetleri için daha fazla aşağı yönlü hareket anlamına gelebileceğini söylüyor. Fed yetkilileri, artan enflasyonla mücadele etmek için geçen yıl faiz oranlarını 425 baz puan artırdı ve bu da S&P 500 Endeksi'nin yüzde 20 oranında değer kaybetmesine neden oldu.

Uzmanlar, daha yüksek faiz oranlarının ekonomiyi durgunluğa itebileceğini söylüyor ancak Merkez Bankası yetkilileri, özellikle iş gücü piyasası ve bazı enflasyon göstergelerinin sıcak seyretmesi nedeniyle daha fazla faiz oranı artışının geleceğine dair sinyaller vermeye devam ediyor.

Emanuel, “Fed, bir şeyler yumuşayana veya tarihin büyük bölümünde olduğu gibi bir şeylere kırılana kadar faiz artırımlarına devam edecek” diyerek yatırımcıları olası bir düşüşe karşı uyarıyor.

"Ralli boğa tuzağı, düşüş Mart ayında"

 

Yılbaşı rallisi balon muydu?

 

JPMorgan: Büyüme hisse senetlerine geri dönmeye hazır olun

 

JPMorgan: 50 milyar dolarlık hisse satılabilir

 

Fed'e dair artan endişeler küresel hisse piyasalarını baskılıyor

 

Cramer: FED ekonomi öngörüsünü kaybetti

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)