E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaHisse senetleri yeniden ayı piyasasına girebilir---

Hisse senetleri yeniden ayı piyasasına girebilir

Hisse senetleri yeniden ayı piyasasına girebilir
01 Ağustos 2023 - 10:37 borsagundem.com

ABD hisse senetleri yılın en yüksek seviyelerinde seyretse de bazı uzmanlar yeni bir ayı piyasası durgunluğu ihtimaline vurgu yapıyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarına hakim olan ralli, yatırımcıların yüzünü güldürüyor. Ancak düşüş eğiliminde olan yatırımcıların sabırla doğru anı beklediklerine yönelik inanç da ralliye katılan yatırımcılar için bir tehdit olmaya devam ediyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, sürpriz olarak nitelendirilen borsa rallisinde işlerin tamamen tersine dönme ihtimali bulunuyor. Bunda ters getiri eğrisinin yanı sıra birçok diğer verinin düşüş yanlısı sinyaller vermesinin etkisi bulunuyor.

Düşüş için 5 işaret

MarketWatch’tan Frances Yue’nun haberine göre, Sevens Report Research'ün yardımcı editörü Tyler Richey, hisse senetlerinin bir ayı piyasası durgunluğuna girebileceğini söylüyor ve düşüşün ne zaman başlayacağına dair beş sinyale işaret ediyor.

Richey'e göre, ABD hisse senetleri yılın en yüksek seviyelerine dokunuyor ancak durgun bir ayı piyasasının hala vurma ihtimalini de yabana atmamak gerekiyor. Dow Jones piyasa verilerine göre, Dow Jones Endüstri Ortalaması dünü yüzde 0,28 ve S&P 500 Endeksi de dünü yüzde 0,15 oranında artışla 2023 yılının yeni zirvelerinde kapatırken, rekor seviyesinin yüzde 4,5 oranında altında seyrediyor.

Richey, yayınladığı bir raporda, “Ralliye saygı duymaya devam ediyoruz ve hisse senetlerindeki eğilimin hala yüksek olduğunu kabul ediyoruz. Ancak derinden tersine dönen verim eğrisi göz önüne alındığında hisse senetleri konusunda ‘sabırlı ayılar’ olmaya da devam ediyoruz” diyor ve ekliyor: “Çoğu Hazine spredinin 1980'lerin başından beri görülmeyen seviyelere dönmesini, Fed'in 18 aydan kısa bir süre içinde 500 baz puandan fazla faiz artırımı yapmasının ekonominin üstesinden gelemeyeceği kadar fazla olduğuna dair açık bir uyarı işareti olarak görüyoruz.”

Richey, yatırımcıların hisse senetleri için durgun bir ayı piyasasının başlangıcını belirlemesine yardımcı olabilecek beş işaret olduğunu söylüyor.

Getiri eğrisinde daha dik bir yükseliş

“Yatırımcılar, özellikle 10 yıllık ve 2 yıllık Hazine tahvilleri arasındaki fark -83 taban seviyesinin üzerine çıkarsa, getiri eğrisinde keskin bir yükseliş dinamiğini yakında izlemeli” diyen Richey, bu olasılığın daha da dikleşen bir dinamiğe doğru ilk adım olacağını söylüyor. FactSet'e göre 2 yıllık Hazine getirisi Pazartesi günü yüzde 4,85 seviyesindeyken, 10 yıllık Hazine getirisi yüzde 3,96 seviyesine yakın seyrediyor.

Getiri eğrisinde daha dik bir yükseliş, bocalayan bir ekonomiyi desteklemek için beklenen Fed faiz indirimleri nedeniyle kısa vadeli faiz oranlarının uzun vadeli oranlardan daha hızlı düşmesi sonucunda getiri eğrisinde oluşan kaymayı ifade ediyor.

Yüksek getiri spreadlerinde önemli ölçüde genişleme

Richey, ICE BofA ABD Yüksek Getiri Spreadi'nin mevcut seviyelerinden 100 baz puandan fazla artması ve yüzde 5 civarına yükselmesinin bir uyarı işareti olarak görülmesi gerektiğini belirtiyor. Federal Rezerv Economic Data’ya göre, söz konusu spread, 28 Temmuz itibarıyla risksiz Hazine oranının yaklaşık yüzde 3,8 oranında üzerinde seyrediyor.

Volatilitede belirgin artış

Volatilite göstergesi olan VIX'teki anlamlı artış, türev piyasasında alım/satım oranındaki ani artışla doğrulanmış durumda. S&P 500’deki zımni oynaklık düzeyinin bir ölçüsü olan Cboe Volatility Index’indeki yüzde 2,25 oranındaki artış, artan opsiyon talebine işaret ediyor. Bu arada, satım/alım oranındaki ani bir artış da talebin alımlardan ziyade aşağı yönlü korumayı düşündüren satışlara yönelik olduğunu gösteriyor. Satım opsiyonları yatırımcılara hisse senedi satma hakkı verirken, alım opsiyonları yatırımcılara hisse senedi alma hakkı veriyor.

VIX'in vade yapısında gerileme

Richey, “Ön ay VIX vadeli işlemleri, gelecek ay vadeli fiyatlarının üzerine çıkarsa, bu, tecrübeli yatırımcıların riskten korunma taleplerini artırdığını gösteriyor olabilir” diyor.

Dolar endeksinde sert yükseliş

Richey, “Bunun zamanlaması biraz daha yanıltıcı, çünkü hisse senetleri zirve yaptıktan sonra dolarda güvenli liman inancı gelişebilir. Ancak güçlenen bir dolar, küresel piyasaları saran riskli para akışlarının net bir teyidini de sunabilir” diyor. Richey, DXY Endeksi’nde, Mayıs ayı zirve seviyesi olan 104,2 puan seviyesinin üzerinde bir kırılmanın izlenmesi gerektiğinin altını çiziyor.

Fed sonrası hisse senetlerinde yüksek volatilite ihtimali

 

Morgan Stanley: Borsa rallisi 2019 yılını anımsatıyor

 

Dow Jones’un rekor rallisi yatırımcılara ne anlatıyor?

 

Dow Teorisi'ne göre ralli devam edecek

 

Boğalar da ralliden endişe ediyor

 

Ralli mi ortalamaya dönüş mü?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • HASAN TOSUN01 Ağustos 2023 19:19

    BORSANIZI BİSTE DEVREDİN RALLİYİ GÖRÜN SOYUNUZU SOPUNUZU 7 CEDDİNİZİN AĞZI AÇIK KALIR  BİR YILDA % 1000 ÇIKAR