E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıHisse senetleri küresel eğilimde hareket etti---

Hisse senetleri küresel eğilimde hareket etti

Hisse senetleri küresel eğilimde hareket etti
01 Nisan 2021 - 09:15 borsagundem.com

Deniz Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende küresel piyasalar mercek altına alınıyor

Farklı sıkıntılı başlıkların birlikte fiyatlanmak zorunda kaldığı ilk çeyrek işlemleri geride kaldı. Amerikan dolarındaki global değerlenme eğilimi gelişmiş ve gelişmekte olan ülke para birimlerini kısmen baskı altına alırken, hisse senetleri cephesinde ise genel olarak küresel eğilimden ayrışmama isteği belirdi. Nisan ayı ile birlikte konuşacağımız başlıkların ilk sırasında elbette ABD’de ilk etapta baz etkisi kaynaklı artış gösterecek olan enflasyon görünümü ve fiyatlamalara yansımaları yer alacak. Bununla birlikte benzer durumun Türk lirası ve cinsinden değerlenen varlıklar için de farklı nedenler üzerinden de olsa geçerli olduğunu söyleyebiliriz. Kur cephesinde yaşanan son yükseliş eğilimi öncesinde TÜFE’nin Nisan-Mayıs aylarında zirve noktayı test etmesi, yaz mevsiminde belirli bir bantta seyrettikten sonra yılın son çeyreğinde ağırlıklı baz etkisi kaynaklı gerilemesi bekleniyordu. Ancak, liranın %10 zayıfladığı mevcut ortamda enflasyona ne ölçekte geçişkenlik olduğu ve bu durumun zirve noktayı süre ve seviye olarak nasıl etkilediği bilinemediği için henüz net bir yorum yapmak mümkün olmuyor. O nedenle tıpkı küresel işlemlerde olduğu üzere yerel varlıklarda da enflasyon, enflasyon beklentileri ve fiyatlamalara muhtemel etkilerinin konuşulacağı 3 aylık sürecin içerisinde olduğumuzu düşünüyoruz. Öte yandan bugün TCMB’nin gerçekleştireceği yatırımcı toplantıları da yeni dönemin ilk piyasa temsilcileri ile buluşması olacağından yansıyacak başlıklar üzerinden bir adım öne çıkıyor. TL varlıklar için getirilen stopaj indirimleri ise 31 Mayıs tarihine uzatıldı. Global Amerikan doları primlenmesinin bir süre daha devam ettiğini, en azından zayıflama noktasında isteksiz olunduğunu görme eğilimimiz korunabilir. Fransa’da Cumartesi günü itibarıyla ilan edilen 4 haftalık kapanma ve İtalya’nın mevcut önlem süresini 4 hafta daha uzatma kararı alması gibi haber akışları EUR’yu baskı altında tutacaktır.

Türk lirası Amerikan doları karşısında günü %1.02 değer kazancı ile tamamlarken, BIST 100 endeksi kapanışı %-0.29 ile 1391 puan seviyesinden gerçekleşti. 10y vadeli gösterge tahvilde faizin son düzeyi -31bp ile %18.86 olurken, ülke risk primi ise %2.4 geriledi ve 475bp seviyesinde izlendi.

EMEA bölgesi endekslerinde gün sonu kapanışları genele yayılır şekilde değer kayıpları şeklinde gerçekleşti. Euro Stoxx 50 %-0.18, FTSE 100 %-0.86, DAX %0 ve Rusya (RTS, USD) grubu ise %1.15 ile günü tamamladı. Çeyrek sonu işlemlerinin de etkisiyle işlem hacimleri bölge genelinde yakın dönem ortalamalarının üzerinde seyretti.

Amerika kıtası işlemlerinde Avrupa seansına benzer bir eğilim takip edildi. Majör ABD endekslerinde kapanışlar Nasdaq (%1.54) ve S&P 500 (%0.36) cephelerinde yükseliş şeklinde olurken, Dow Jones (%-0.26) ise günü negatif tamamladı. Gelişmekte olan ülke varlıklarından Bovespa %-0.18, Merval ise %-0.23 ile izlendi.

Asya’da Nisan ayının ilk fiyatlamaları olumlu seyrediyor. TSİ 08.30/ NKY 225 %0.69, Hang Seng %1.03, CSI 300 %0.65 ve KOSPI %0.63 ile işlem görmekte. USDCNH paritesi offshoreda 6.5820 ile yuanda değer kaybına işaret etmekte.

Günün önemli şirket haberleri 01/04/2021

 

Migros ve Deva Holding sorusu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)