E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaHisse senetleri enflasyona güveniyor---

Hisse senetleri enflasyona güveniyor

Hisse senetleri enflasyona güveniyor
02 Haziran 2023 - 11:31 borsagundem.com

Amerikalılar her ne kadar enflasyonun alım güçlerini eritmesinden şikayetçi olsa da, bunun hisse senetleri için iyi bir haber olduğunun da farkında.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Enflasyon ekonomi ve hanehalkları için acı verici bir haber olsa da Amerikalılar ama özellikle de Amerikalı yatırımcılar, bunun hisse senedi piyasaları için iyi bir haber olduğunun ayırdında. Peki enflasyonun nasıl seyredeceğini kestirmek ne ölçüde mümkün?

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, tüketicilerin enflasyonla ilgili beklentileri hala yüksek seyrediyor. Enflasyon beklentilerinin piyasa ve ekonomi için ters bir gösterge olduğu düşünüldüğünde, bu durumun borsalar için olumlu bir gelişme olduğu daha iyi anlaşılıyor.

Beklentiler 1990’ların ortasından bu yana en yüksek seviyede

MarketWatch’tan Mark Hulbert’in haberine göre, Amerikalılar enflasyonun acı verecek kadar yüksek kalmasını bekliyor. Bu hisse senetleri için iyi bir haber çünkü enflasyon beklentileri piyasa ve ekonomi için ters bir gösterge niteliği taşıyor.

Manşet enflasyon geçtiğimiz yılda düşmüş olabilir, ancak tüketicilerin gelecekteki enflasyonla ilgili beklentileri düşmedi. Aslında, Michigan Üniversitesi tüketici anketine göre, beş yıllık beklenen enflasyon son aylarda düşmek yerine yavaş yavaş artıyor.

Ortalama beklenti, enflasyonun gelecek 5 yıl boyunca yıllık yüzde 3,1'lik bir hızda ilerlemesi. Bu oranın en son 2008 yılında bu kadar yüksek olduğu hatırlandığında, içinde bulunulan durum daha iyi anlaşılıyor. Daha da yükselen ortalama beklenti ise 1990'ların ortasından bu yana en yüksek seviyede.

Beklentiler kendini gerçekleştiriyor

Bu tür beklentiler, ‘kendi kendini gerçekleştiren kehanet' teorisine göre birçok kişi için bir endişe kaynağı olma niteliği taşıyor. Genel kabule göre, tüketiciler yüksek enflasyon beklerse, enflasyonun hızını artıracak şekilde davranıyor. ABD Merkez Bankası (Fed) Haziran ortasındaki toplantısında ‘duraklat' düğmesine basmak yerine faiz oranlarını artırmaya karar verirse, bunun en büyük suçlularından birinin de tüketicilerin inatla yüksek enflasyon beklemesi olması düşünülüyor.

Bununla birlikte, bu teori için tarihsel destek şaşırtıcı derecede zayıf seyrediyor. Son birkaç 10 yılda, çoğu zaman tüketicilerin enflasyon beklentileri ortalamanın üzerindeyken, sonraki beş yıllık enflasyonun ortalamanın altında olduğu ve bunun tam tersinin de aynı şekilde geçerli olduğu görülüyor. Yani beklentiler, enflasyon için zıt bir gösterge olma niteliği taşıyor.

Her ay için, sonraki beş yıllık fiili enflasyon, tüketicilerin ilgili beş yıllık dönemin başındaki beklentileriyle karşılaştırıldığında, son 60 ay için gerçekleşen pozitif okumalar, beklenen ve fiili enflasyonun takip eden beş yıl boyunca birbiriyle senkronize olarak yukarı ve aşağı hareket ettiğini gösterirken, negatif okumalar ise ikisinin ters yönde hareket ettiğini gösteriyor.

Korelasyon katsayısının önemli ölçüde pozitif olduğu son zamanın 1990'ların ortası olduğu görülüyor. Ancak o zamandan bu yana enflasyon beklentileriyle fiili enflasyonun olumsuz olduğu ve en son beş yıllık dönemde en olumsuz okumasına ulaştığı gözleniyor. Bundan, Fed’in ya da yatırımcıların, tüketicilerin inatla yükselen enflasyon beklentilerini kutlamaları gerektiği sonucuna varmak çok ileri gitmek olsa da, bu, sonuçların en azından mutlak şekilde göründüğü gibi değerlendirilmemesi gerektiğini gösteriyor.

Hangi enflasyon modeli en iyi sicile sahip?

Tüketici beklentileri enflasyonu tahmin etmede iyi bir iş çıkarmazsa, gelecek beş yıl boyunca enflasyonu tahmin etmede bundan daha iyi gösterge var mı? Test edilen birkaç modeli şu şekilde sıralamak mümkün: 5 yıllık başabaş enflasyon oranı yani nominal 5 yıllık Hazine tahvillerinin getirileri ile 5 yıllık TIPS getirileri arasındaki fark; Philadelphia Federal Rezerv tarafından üç ayda bir yürütülen Profesyonel Tahminciler Anketinden (Survey of Professional Forecasters) kısa ve uzun vadeli enflasyon tahminleri; Cleveland Federal Rezerv tarafından sürdürülen enflasyon beklentileri modeli.

Bunların her biri, üç model için de verilerin mevcut olduğu en eski yıl olan 2003'ten beri test edildiğinde, istatistiksel olarak anlamlı bir korelasyona sahip olan tek modelin Cleveland Fed modeli olduğu görülüyor.

Mevcut projeksiyon, gelecek beş yıl boyunca enflasyonun yıllık yüzde 2,2 oranında gerçekleşeceği yönünde. Bu, ABD Merkez Bankası’nın Haziran toplantısında faiz oranlarını yükseltmemesini sağlamak için Fed'in beyan ettiği yüzde 2'lik enflasyon hedefine ise yeterince yakın gözüküyor.

Ekonomistler yıllık enflasyon ve dolar/TL tahmininde revizyona gitti

 

Fed raporu: Enflasyon en yaygın mali sorun

 

Enflasyon müjdesi boğaları uyandırdı

 

Borsaların enflasyonla savaşı bitmek bilmiyor

 

Amerikalıların kabusu enflasyon

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Yorum03 Haziran 2023 12:03

    Hisse senetleri için nasıl iyi haber endekslerde ki harekete hiç bakıyorlar mı yerinde sayıyorlar borsa güveni sever eflasyonist ortamlarda kısa vadeli parayı korur sadece enflasyon kemikleşirse borsa enflasyonu takip etmez ne zaman enflasyon gerilemeye başlar o zaman borsa tepkimesi tekrardan başlar