E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıHisse senetleri cephesinde yön arayışı etkili olabilir---

Hisse senetleri cephesinde yön arayışı etkili olabilir

Hisse senetleri cephesinde yön arayışı etkili olabilir
09 Mart 2021 - 09:01 borsagundem.com

Deniz Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende küresel piyasalar mercek altına alınıyor

Küresel faiz hadlerindeki yükselişin para birimleri üzerindeki etkileri kadar ve hatta daha fazlası hisse senetleri üzerindeki ayrışmada hissediliyor. Ucuz borçlanma ortamının en fazla yarar sağlayan grubu olan teknoloji hisselerindeki rotasyon majör ABD endeksleri nezdinde etkisini ciddi anlamda artırmış durumda. Nasdaq endeksi tüm zamanların rekorundan Pazartesi günü kapanışı itibarıyla %11 gerilerken, Kasım 2020'den bu yana en düşük seviyeleri test etmekte. Söz konusu gerilemenin %8'lik kısmı ise sadece Şubat ayından bu yana gerçekleşmekte. Öte yandan yatırımcıların finansal sektör ve enerji grubu üyelerini tercih etme durumları ise bir adım öne çıkmakta. Benzer eğilimin Avrupa hisse senetleri için de geçerli olduğunu hatırlatalım. Söz konusu rotasyon 'reflasyon' yaklaşımı beklentilerimize paralel seyrederken, tablodaki resim açısından uyumsuz gelişme ise Amerikan dolarındaki değer kazancı. Bu durumu artan belirsizliklerin getirdiği güvenli liman arayışına bağlıyoruz.

Nitekim USDJPY paritesi 109 seviyesi üzerine taşınırken, Haziran 2020'den bu yana bu tarz bir yaklaşımın ilk kez gözlendiğini de not düşmek gerek. Biden yönetiminin ekonomiye dair ilk önemli hamlesi olan 1.9 trilyon dolarlık destek paketinin ise Çarşamba günü Temsilciler Meclisi'nde son Senato değişikliklerini de içerir şekilde onaylanması ve Başkan'ın imzasına gönderilmesi beklenmekte. Tüm bu süreç ABD ve paralelinde global büyüme beklentilerini pozitif yönde desteklerken, piyasaların Fed Başkanı Powell'dan duymayı bekledikleri sakinleştirme mesajları eski dost Hazine Sekreteri Yellen cephesinden geldi. 8 Mart'ta MSNBC'ye yapılan açıklamalarda eski Fed Başkanı Yellen, mevcut destek paketinin enflasyon yaratmaktan uzak olduğunu, geçmişte düşük enflasyon eğiliminin ön plana çıktığını ve ABD ekonomisinin tam istihdama ulaşmasının 2022 yılında mümkün olduğunu belirtti. Yeni gün işlemlerinin öne çıkan başlığı ise Çin'de kamu fonlarının hisse senetlerindeki 'düzeltme' fiyatlamasının ardından Hong Kong üzerinden alıma geçtiğine dair kaynak haberi. Spot Asya ve vadeli ABD işlemleri pozitif bölgede seyretmekte.

Türk lirası Amerikan doları karşısında günü %3'e yakın değer kaybı ile EMFX grubu içerisinde ayrışma ile tamamlarken, BİST 100 endeksi kapanışı bir süredir takip edilen Avrupa seansı korelasyonundan uzaklaştı ve %-0.76 düzeyinde performans ile günü 1530 puan seviyesinden kapanış gerçekleştirdi. 5y vadeli ülke risk primi %3.3 yükselişle 343bp düzeyine ulaşırken, 10y vadeli gösterge tahvilin faizi ise +12bp ile %13.98 oldu.

EMEA bölgesi endekslerinde gün sonu kapanışları Rusya varlıklarındaki ayrışma hariç tutulduğunda genele yayılır şekilde değer kazançlarına işaret etti. Euro Stoxx 50 %2.55, FTSE 100 %1.34, DAX %3.31 ve Rusya (RTS, USD) varlıkları ise %-0.50 ile takip edildi. Bölgeye ait işlem hacimleri son 5 gün ortalamalarının %20'li seviyelerde üzerinde gerçekleşirken, 2021 performansları ise %4'ün üzerine taşınmış oldu.

Amerika kıtası işlemlerinde volatilite ve rotasyon isteği dikkat çekti. Majör ABD endeksleri Nasdaq cephesindeki %2.4'lük düşüş ile ön plana çıkarken, S&P 500 %-0.54 ile günü tamamladı. Dow Jones endeksi ise %0.97 yükseldi ve pozitif tarafta ayrışmayı başardı. Kıtada yer alan gelişmekte olan ülke varlıkları Avrupa seansına kıyasla değer kayıplarını belirginleştirirken Bovespa %-3.98, Merval ise %-2.01 ile günü tamamladı.

Asya'da yeni gün işlemleri olumsuz hafta başlangıcının ardından pozitif seyrediyor. TSİ 08.35/ NKY 225 %0.87, Hang Seng %1.35, CSI 300 %0.22 ve KOSPI %-0.32 ile fiyatlanmakta.

BİST 100 endeksi işlemlerinde ağırlıklı dış piyasalara paralel görüntünün korunmasını bekliyoruz.
Ülke risk primindeki seyir ve lira performansı PPK toplantısı öncesinde hisse senetleri cephesindeki
yön arayışında etkili olabilir. 1520 puan seviyesi destek, 1540 ise direnç olarak izlenebilir.

USDTRY paritesi işlemlerinde global tahvil faizlerindeki dalgalanmanın ve PPK beklentilerinin bir süre
daha fiyatlamalara yön verdiğini görebiliriz. Haftalık kapanış açısından 7.53 seviyesi destek, 7.93 ise
direnç olarak izlenebilir.

EURUSD paritesi fiyatlamalarında temel belirleyici global Amerikan doları yaklaşımı olmaya devam
ederken, genel risk iştahı ve bölgeye ait aşılama performansı da son dönem içerisinde öne çıkmakta.

EUR negatif yaklaşım ilk çeyrek işlemleri tamamlanana dek devam edebilir. Bu durumda 1.16-1.17
bölgesi civarında paritenin konsolide olmasını bekleriz. 1.1695 seviyesi destek, 1.1945 ise direnç
olarak izlenebilir.

Günün önemli şirket haberleri 09/03/2021

 

Yabancıların en fazla alım satım yaptığı hisse senetleri

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)