E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemHavada 'Milli' savunma---

Havada 'Milli' savunma

Havada 'Milli' savunma
17 Kasım 2015 - 03:24 borsagundem.com

Hava savunma sisteminde Çin'in devre dışı bırakılmasının ardından 'Milli hava savunma füze projesi'ni hızlandırma talimatı verildi

Türkiye’nin hava savunmasını güçlendirmek için Çin’den almayı düşündüğü yaklaşık 4 milyar dolarlık uzun menzilli hava savunma füze ihalesini tamamen iptal etmesinden sonra gözler, ihtiyaç duyulan sistemin nasıl tedarik edileceğine çevrildi.

Uğur Ergan'ın Hürriyet'teki haberine göre askeri ve savunma sanayi kaynakları, yeni sistemin “milli” olacağını ve bunun için ilgili kurumlara bir süredir üzerinde çalıştıkları, “Milli hava savunma füze projesini” hızlandırma talimatı verildiğini söylediler. Kulislerde, Roketsan ve Aselsan’ın ana yükleniliciğinde, bazı yabancı şirketlerle birlikte ABD yapımı Patriot’a benzer yeni bir hava savunma füze sisteminin gündeme geleceği ileri sürülüyor. Roketsan ve Aselsan, hava savunma sistemlerinde ABD’li şirketlerle ortak çalışıp bazı yedek parça üretmeleri nedeniyle avantajlı durumdalar. Roketsan, Elmadağ tesislerinde Raytheon’un yaptığı Patriotlar için GEM–T Hava Savunma Füzesinin kontrol ünitesini üretiyor. Aselsan da Stinger füzelerinini modernizasyonu ile lastik ve paletli zırhlı araçlara montesini yapmıştı.

NATO OLUMLU KARŞILADI

Bu nedenle Roketsan ve Aselsan’ın katılımıyla oluşacak ana yüklenicinin Raytheon’la birlikte “Hisar” veya “Kale” olarak adlandırılacak Patriot benzeri yerli hava savunma sistemi üzerinde çalışabileceği belirtildi. Raytheon, iptal edilen ihalede ikinci sıradaydı ve Patriot Pac3 füzeleriyle ilgili tekliflerini defalarca yenilemişti. Türkiye’nin Çin’den almayı düşündüğü füze ihalesini iptal etmesinin NATO’da olumlu karşılandığı bildirildi. Türkiye’nin Çin ile müzakerelere başlaması ve NATO üyesi bir ülke olarak NATO dışı bir savunma sistemi alacak olması, NATO ve ABD’nin tepkisine yol açmıştı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)