E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıHafif alıcılı bir açılış bekleniyor---

Hafif alıcılı bir açılış bekleniyor

Hafif alıcılı bir açılış bekleniyor
26 Ekim 2021 - 08:30 borsagundem.com

İnfo Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende BİST100 endeksinde hafif alıcılı açılış gerçekleşmesi bekleniyor.

Türkiye’de coronavirüs vaka sayısının bir önceki gün 27.663 kişi, hayatını kaybeden kişi sayısı ise 232 kişi olarak açıklandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: (Büyükelçiler) Gereken cevabı vermek bizim görevimizdir . Viyana Sözleşmesi'nin 41. maddesine bağlılıklarını ifade eden bu büyükelçilerin artık beyanlarında daha dikkatli olacaklarına inanıyoruz. Paniğe kapıldılar, Türkiye artık kendi duruşunu sergilemeye başladı.

Erdoğan: Artan üretim ve lojistik gücümüzle yaşanan sıkıntıları fırsata dönüştürme yolunda emin adımlarla ilerliyoruz .

2022 Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'nda büyüme hedefi bu yıl için %9,0, gelecek yıl için %5,0 olarak belirlendi. Enflasyonun yıllık artış oranının 2022 sonunda %9,8'e indirilmesi hedefleniyor .

ABD Dışişleri Bakanlığı: Biden yönetimi ortak öncelikler üzerinde Türkiye'yle iş birliği arayışında. 18 Ekim'de ortaya koyduğumuz açıklamanın Viyana Sözleşmesinin 41. maddesiyle tutarlı olduğunu dile getiriyoruz.

Türkiye'nin F-35 programından çıkarılmasının ardından savaş uçağı ihtiyacının karşılanmasına yönelik arayışlar kapsamında F-16V olarak adlandırılan yeni seri uçaklar ile mevcut uçakların da modernizasyon kitlerinin alınması gündeme geldi. F-35 programı için ödenen tutarların bu alım için kullanılması planlanıyor. F-16'nın üreticisi Lockheed Martin'in de projede Türkiye lehine çalışmalarda bulunduğu belirtiliyor.

Çin Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Çin Başbakan Yardımcısı Liu He ve ABD Hazine Bakanı Janet Yellen “pragmatik, içten ve yapıcı” bir görüşme gerçekleştirerek, makroekonomik durum ve işbirliği konusunda fikir alışverişinde bulundu.

Almanya, Hollanda, Avusturya, Lüksemburg, Danimarka, Finlandiya, Estonya, İrlanda ve Letonya ortak bir mektup yayımladı. AB üyesi 9 ülke, artan enerji fiyatlarına karşı Birlik elektrik piyasasının revize edilmesine karşı çıktıklarını bildirdi.

Çin, kömür fiyatlarındaki hareketlere ülkenin enerji krizini hafifletmeye yardımcı olabilecek, ancak sektördeki karları frenleyecek yeni sınırlar koymayı düşünüyor.

Fed'in eski başkanlarından Alan Greenspan, kalıcı ve yüksek enflasyon tehlikesi gördüğü uyarısında bulundu .

İngiltere'de asgari ücret %6,6 zamla saat başına 9,50 sterline yükseltilecek.

Benzine pompa fiyatlarına yansıyacak şekilde 44 kuruşluk zam geldi.

Ne Olacak?

Yurtiçinde önemli bir veri akışı bulunmazken, ABD’de Konut Satışları açıklanacak.
Yılın son Enflasyon Raporu Perşembe günü açıklanacak.
OPEC+ Toplantısı 4 Kasım’da gerçekleşecek.
Borsa İstanbul’un bu sabah hafif alıcılı başlangıç yapmasını bekliyoruz.

BİST100 endeksinde hafif alıcılı açılış gerçekleşmesini bekliyoruz.

Küresel piyasalar haftaya yön arayışı ile başlarken, 10 büyükelçinin Türkiye karşı ortak bildiri yayınlaması sonrasında BİST100 endeksi geçtiğimiz güne negatif başladı. Seans içerisinde kur etkisinin hissedilmediği günde, hisse bazlı hareketler ön plana çıkarak, BİST100 pozitife yöneldi. ABD'nin Ankara Büyükelçiliği Viyana Sözleşmesi'nin 41. maddesine riayet edeceğini duyurması sonrasında endekste alımlar hızlandı. Viyana Sözleşmesi'nin 41. Maddesi, konsolosluk memurlarının kişisel dokunulmazlığına yönelik açıklamalar içerdiğini belirtelim. Benzer açıklamalar var Kanada ve Hollanda cephesinden de geldi. Büyükelçi gerginliğinde tansiyonu düşüren açıklamalarla birlikte endeks günü pozitif tamamladı.

Dolar küresel piyasalarda değer kaybetse de iç dinamiklere bağlı olarak Dolar / TL rekor tazeledi. Özellikle 23 Eylül'deki 100 baz puanlık faiz indirimi kararı ardından 9,00 TL seviyesinin üstüne çıkan Dolar / TL, geçtiğimiz hafta yapılan PPK'dan beklentilerin üstünde 200 baz puan indirim çıkmasıyla 9,50 seviyesini görmüştü. Sonrasında Uluslararası Mali Eylem Görev Gücü, Türkiye'yi 'kara para aklama' ve 'terörizmin finansmanı' ile mücadele konusunda 'yeterince çaba göstermeyen' ülkelerin bulunduğu 'gri liste'ye aldıklarını duyurması Dolar / TL 9,65 ile rekor kırmıştı. Bu haftaya ise 10 büyükelçi haberi etkisiyle Dolar / TL'de rekorla başlandı. ABD, Kanada, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Almanya, Hollanda, Yeni Zelanda, Norveç ve İsveç'ten 10 büyükelçi'nin Türkiye'ye karşı ortak bir bildiri yayınlamasının ardından gerçekleşen gelişmeler sonrasında Dolar / TL 9,85'i test etti. Sonrasında ise kur, gelen olumlu haberlerle 9,59’a kadar geriledi.

İmalat sanayisi genelinde Kapasite Kullanım Oranı Ekim’de bir önceki aya göre 0,1 puan azalarak %78 seviyesine geriledi. Aynı dönemde mevsimsel etkilerden arındırılmış Kapasite Kullanım Oranı da 0,3 puan düşüşle %77,5'e indi.

Merkez Bankası'nın açıkladığı İktisadi Yönelim İstatistikleri ve Reel Kesim Güven Endeksi verilerine göre, Reel Kesim Güven Endeksi Ekim’de bir önceki aya kıyasla 3,8 puan azalarak 109,6 seviyesinde gerçekleşti. Aynı dönemde mevsimsellikten arındırılmış Reel Kesim Güven Endeksi ise e 2 puan azalarak 111,3'e geriledi.

VİOP 30 Endeks kontratında hafif alıcılı açılış bekliyoruz.

VİOP 30 Endeks Ekim kontratı, Pazartesi günü 1.581 - 1.614 fiyat aralığında işlem görerek günü 1.610 uzlaşma fiyatından tamamladı. Kontrattaki açık pozisyon sayısı 187.999 azalarak 294.695 adet kontrat olarak gerçekleşti.

VİOP 30 Endeks kontratında 60 dakikalık HO’nın geçtiği 1.571 seviyesinin üzerinde hareket etmemiz kısa vadede yükseliş eğilimini arttırırken, 1.632’un üstüne çıkmamız durumunda ilk aşamada 1.660 seviyesini kısa vadeli hedef haline getirebilir. Aşağı yönde ise kısa vadeli düşüşün devam edebilmesi için 1.595 destek seviyesinin kırılması gerekmektedir. Kısa vadede yukarı yönde 1.622 ve 1,632 seviyesi önemli bir direnç olarak karşımıza çıkarken. Aşağı yönde ise 1.602 ve 1.595 seviyesi önemli bir destek noktası olarak takip edilecektir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Halil26 Ekim 2021 09:34

    benzşne gene 45 kuruş zam yapmış. Enflasyon uçuyorken düşecek diye faiz indirme akıllılığı sonumuz olacak.

  • Mucise Reis ;)26 Ekim 2021 08:39

    hafifi alıcılı ne demek ? ... kime gore  kaç mılyon tl oluyor hafifi alıcı ? :D bır tık iyiyiz... kime gore kaç tık oluyor bu :D kurumlarda ne yapsın , nereden ne hala geldı :D ahaha